Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Заходи щодо відзначення подвигу героїв бою під Крутами

Дата: 31.01.2022 17:14
Кількість переглядів: 810

Фото без опису

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. З метою  формування в учнів почуття  патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого, вшанування пам’яті героїв Крут в закладах загальної середньої освіти проведено відповідні виховні заходи патріотичного спрямування.

У  Григорівській ЗОШ І-ІІІ ступенів  учителями історії, класними керівники спільно з представниками учнівського самоврядування проведено  тематичні заходи у режимі реального часу для учнів з 1 по 11 клас. Учителькою  історії Салаш В.П. було проведено уроки  історичного  дослідження у 10-11 класах на тему: «Як бій під Крутами допоміг підписати Брест-Литовський мирний договір». Класні керівники 5–7 класів провели виховні години та уроки-спілкування «Пам’яті Героїв Крут». Учні 8-9 класів переглянули фільм «Крути - 1918» та поділилися своїми враженнями від побаченого на уроках мистецтва (учитель Н.П.Гнатовська). У шкільній бібліотеці діяла книжкова тематична виставка літератури, документів, спогадів про трагічну сторінку з історії України, організована бібліотекаркою О.Рогальською.  Учасники учнівського самоврядування підготували матеріали для оформлення тематичного стенду «Герої Крут живуть у нашій пам’яті» (педагог-організатор Людмила Шипка).

У Павлівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено виховний захід «Бій під Крутами – символ героїзму української молоді» для учнів 7 класу (класний керівник Кищик Є.О.), під час якого вони ознайомилися з подіями 1918 року.  Класним керівником Яцкевич В.О. для учнів 8 класу проведено годину спілкування «На грані двох тисячоліть... Чорніє Хрест у білім полі...»; для учнів 5 класу вчителем Раднаєвою-Кириченко Я.І. проведено годину спілкування «Злочин без терміну давності»; для учнів 6 класу класним керівником Задорожнюк С.І. проведено годину спілкування «Пам’ятай про Крути». Члени учнівського самоврядування під керівництвом педагога-організатора Галущак Н.В.  підготували  літературну композицію (в режимі онлайн) «Квіти у полі там, де Крути», а учні 5 класу створили виставку-експозицію «Лист без конверта». Бібліотекарка Гнатовська О.А. організувала  виставку «Памяті героїв Крут».

У Строганівській ЗОШ І-ІІІ ступенів шкільний бібліотекар Кагадій В.П. організувала тематичну виставку матеріалів «29 січня – вшанування Героїв Крут» для здобувачів освіти 1-11 класів. Для учнів 3 класу Пішеніна Т.М. організувала перегляд відеофільму «Герої Крут – для нащадків взірець». Вчитель історії Гриценко Л.П. для здобувачів освіти 8 класу провела онлайн-історичну годину «Причини та наслідки трагедії під Крутами». Для учнів 7 класу класний керівник Дрібноход В.О. провів онлайн - круглий стіл «Пам’ять через віки». Класний керівник Ковальова О.С. для здобувачів освіти 9 класу провела онлайн - урок пам’яті «Крути – символ героїзму українського юнацтва». Для учнів 10-11 класів педагог-організатор Кобилинська М.М. провела онлайн - урок мужності «Герої Крут живуть у пам’яті нащадків».

В Іванівській ЗОШ І-ІІ ступенів для учнів 1-3 класів організовано перегляд тематичного відео «Бій під Крутами», в 4 класі проведено урок «Герої Крут», для учнів 5 та 9 класів організовано перегляд тематичного відео  «Крути – символ героїзму українського юнацтва» та проведено вікторину «Крути – бій за майбутнє України».

В сільських Будинках культури також проведено тематичні заходи: вшанування хвилиною мовчання пам’яті юнаків, які героїчно загинули у бою під Крутами (Григорівський СБК); організовано виставку фотоматеріалів «Пам’ятаємо подвиг Героїв Крут».

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність. Щорічне вшанування пам’яті героїв Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут». Подвиг героїв Крут навчає, що свобода і доля України залежать від готовності кожного українського громадянина поважати і захищати інтереси своєї країни.

 

Статтю підготувала інспектор з питань освіти Оксана Мельник

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь