Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОПЕРЕДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО СИРІТСТВА

Дата: 25.10.2021 10:11
Кількість переглядів: 1734

Фото без опису

Профілактика соціального сирітства є однією з найбільш актуальних проблем соціальної політики держави. Соціальні сироти – це особлива соціально-демографічна група дітей, які внаслідок соціальних, економічних та морально-психологічних причин залишились сиротами при живих батьках. До них належать також безпритульні або  бездоглядні діти, так звані “діти вулиці”.

У Присиваській територіальній громаді останнім часом спостерігається зменшення загальної чисельності дитячого населення. Наразі вона становить 705 дітей, що на 6% менше у порівнянні з 2020 роком. Із них 40 дітей проживають у сім'ях, що опинилися в складних життєвих обставинах, тобто кожна 19 дитина  потребує допомоги та підтримки від громади та держави. Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у порівнянні з минулим роком залишилась на тому ж рівні. Так, загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на первинному обліку служби у справах дітей Присиваської сільської ради, складає 15 дітей, з яких соціальних сиріт – 11, тобто 73,3 %. Структура соціального сирітства, тобто «діти-сироти» при живих батьках, виглядає таким чином: 10 дітей, тобто 91% набули статусу дітей, позбавлених батьківського піклування, у зв'язку з тим, що їх батьки нехтували батьківськими обов’язками та вели асоціальний спосіб життя; 1 дитина, або 9% набула статусу у зв'язку з відмовою батьків забрати дитину з пологового будинку.

Службою у справах дітей Присиваської сільської ради ведеться активна робота щодо попередження та запобігання соціального сирітства. З цією метою начальником служби у справах дітей спільно з відділом освіти, культури, туризму, молоді та спорту та старостами сіл протягом серпня-жовтня 2021 року здійснено 5 профілактичних рейдів, якими охоплено 19 сімей з дітьми. З батьками, які ухиляються або неналежно виконують свої батьківські обов'язки проведено профілактичні бесіди та інформаційно- роз'яснювальну роботу щодо обов’язків батьків. 9 батьків попереджено про відповідальність за невиконання або неналежне виконання батьківських обов'язків. Відносно 2-х матерів складено протоколи за частиною першою статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Разом з тим, слід відзначити, що аналіз теорії та практики функціонування інституту сім’ї та батьківства в Україні та за закордоном свідчить, що перед сучасним сімейним вихованням постає ряд серйозних суспільних викликів, зокрема: зміна ціннісних орієнтацій сучасної молоді відповідно до якої цінність сім’ї за останні десять років перемістилася із першої позиції та третю; зміна спрямованості особистості: із соціоорієнтованої – у яскраво виражену егоїстично орієнтовану; поширення ідеології чайлдфрі; викривлене сприйняття цінностей свободи, вільного виховання, які переростають у вседозволеність і безкарність та ін.

Зважаючи на вищезазначене, наразі одним із основних шляхів первинної профілактики соціального сирітства є формування у молоді системи сімейних цінностей, зокрема: подружня вірність, піклування про дітей, піклування про батьків і старших у сім’ї, пошана предків, взаємна любов батьків, злагода та довір’я між членами сім’ї, гармонія стосунків поколінь у сім’ї, демократизм стосунків, повага до прав дитини і старших, відповідальність за інших членів сім’ї, здоровий спосіб життя, дотримання народних звичаїв, оберігання традицій, гостинність, сімейна відкритість щодо суспільного життя, багатодітність.

 

 

Начальник служби у справах дітей

Присиваської сільської ради                                                                          Юлія СУРДУЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь