Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Лайфхак розвитку туризму від Іванівки

Дата: 13.10.2021 11:57
Кількість переглядів: 1665

Чимало жителів нашого краю впевнені, що на нашій території немає чого показати іншим, а відтак туризм розвивати неможливо. Та чи дійсно це так? Ми впевнені, що ні. Майже всі ТГ здатні розвивати туризм на основі історичних цікавинок, комусь до душі популяризація природних багатств, а для когось зелений туризм є шансом заохотити туристів не лише з різних куточків України, але й з-за кордону. Чудовим прикладом є Присиваська ТГ, яка стрімко розвиває свій туристичний напрямок. І якщо Лемурійське озеро поблизу села Григорівка відоме на всю країну відносно давно, то відпочинок на Іванівській косі став відомий тільки нещодавно.

Про стрімкий туристичний розвиток Іванівки, буденне життя села та те, як будує свою роботу старостинський округ, прагнучи до розвитку, «Голосу Таврії» розповіла староста Тетяна Іванівна Панкіна.

Туристичний напрямок став чи не основним у роботі Іванівського старостату. Розкажіть про простий, але дієвий досвід у напрямку розвитку туризму.

- Іванівська коса (географічна назва – мис Березіна) – це місце, яке приваблює туристів, перш за все, своєю красою: тут голуба блакить неба непомітно переходить в рожеву гладь води. Туристи сюди їдуть не тільки за неймовірними фото, влаштовуючи сімейні і, навіть, весільні фотосесії, а й з лікувальною метою, адже рожева вода і грязі тут мають такі ж цілющі властивості, що і на Лемурійському озері. Тому для комфортного перебування туристів ми намагаємося створювати й відповідні умови.

Перш за все, туристичний потенціал дозволив підзаробити місцевим жителям, які облаштовують у своїх домогосподарствах «зелені» садиби, гостинно приймаючи там відпочивальників. Господарі почали покращувати умови свого проживання, більш ретельно дбати про благоустрій своїх будинків, присадибних ділянок, прилеглої території, аби обійстя приваблювали туристів охайністю і затишністю. Це, у свою чергу, сприяє чистоті і порядку в селі.

По-друге, у нашому селі з’явилася така туристична локація як станція прокату велосипедів, де всі бажаючі можуть орендувати велотранспорт і на ньому вирушити в захоплюючу мандрівку до узбережжя Сиваша.

Крім того, в нашому селі з’явилася додаткова ніша для бізнесу – є необхідність у відкритті закладу харчування. Адже зараз в Іванівці працює тільки декілька продуктових магазинів, а от повноцінно пообідати немає де. Та ті відпочивальники, які зупиняються в «зелених» садибах, мають змогу за додаткову плату там і поїсти. Часто, саме гостинність, комфортні умови відпочинку і смачна їжа «переконують» туристів залишитися в селі довше запланованого.

Стрімкий розвиток туризму вимагає створення комфортних умов у селі. Що вдалося зробити для покращення благоустрою населеного пункту за останній час?

- В Іванівському старостаті працює один штатний робітник із благоустрою, який за допомогою бензокоси обкошує територію в центрі села, обабіч доріг, на кладовищі. Та самостійно впоратися із величезним об’ємом робіт йому складно, тому для покосу трави залучаємо і трактор КП «Струмок» (який крім нашого села працює і в інших населених пунктах громади). На жаль, техніка має властивість ламатися, а запчастини – зношуватися, а тому часто доводиться ремонтувати і бензокосу, і трактор. Через це оперативно навести лад у старостаті не завжди вдається. Та ми робимо все можливе, аби зробити наше село привабливим і охайним. Навіть зараз, восени, коли, здавалося б, ріст трави не такий швидкий, ми продовжуємо проводити обкіс узбіч, центру села як вручну, так і за допомогою спецтехніки.

Вже декілька років ми намагаємося впровадити в селі практику сортування сміття, поряд із закладами соціальної сфери навіть встановлено баки для роздільного сміття – пластику, скла, загального сміття. До того ж, у нашій громаді декілька років тому було проведено конкурс на найбільшу кількість зібраного скла і пластику, в якому жителі села, зокрема і школярі, прийняли активну участь. Сільська рада мала здавати зібрані матеріали на переробку, але, на жаль, реалізувати цей задум досить складно. Та ми й надалі продовжуємо збирати сортоване скло, сподіваючись, що із часом сортоване сміття можна буде здати і отримати хоч незначні, але додаткові кошти на розвиток старостату.

Та, на жаль, не всі жителі сумлінно відносяться до сортування сміття, і коли наприкінці кожного місяця працівники КП «Струмок» збирають сміття від людських обійсть та вивозять на сміттєзвалище, воно зазвичай не сортоване.

Що ж стосується сміттєзвалища, то на генеральному плані Іванівки передбачена територія під організацію сміттєзвалища, але наразі необхідно оновити техдокументацію для його легалізації.

Для комфорту жителів і туристів в Іванівці облаштовано вуличне освітлення – село освітлено майже на 60%. Дуже допомогло нам те, що деякі електричні опори після утворення територіальної громади залишилися на балансі старостату, а тому наш проєкт з освітлення коштував майже вдвічі дешевше, аніж, наприклад, у Строганівці. У цьому році робота із освітлення Іванівки, сподіваюсь, буде продовжена, а тому незабаром вночі освічуватиметься чи не все село.

Та, на жаль, основним недоліком у нашому селі є відсутність централізованого водопостачання. Більшість жителів користуються водою із приватних свердловин, проте є люди, які потерпають від нестачі води (в основному, вразливі верстви населення). Проте навряд чи вдасться відновити централізоване водопостачання у найближчі роки, адже цей проєкт дуже дороговартісний.

Розкажіть, над виконанням яких завдань Ви наразі працюєте і які плани на найближче майбутнє ставите перед собою.

- Завдяки значній підтримці Присиваської сільської ради і вітроенергетичній компанії «Сивашенергопром» нам вдалося зробити приміщення старостату комфортним і затишним. І це, перш за все, робилося не для нас, працівників Іванівського старостату, а для людей, які звертатимуться до затишного, зручного і, головне, теплого взимку і прохолодного влітку приміщення. У приміщенні старостату також працює і віддалене робоче місце ЦНАПу, а тому мої односельці можуть зручно, не виїжджаючи із села, вирішити всі свої питання в одному місці, отримавши різноманітні послуги соціального, адміністративного і, навіть, нотаріального характеру.

До того ж, ми активно і плідно працюємо над організацією так званого «громадського простору»- приміщення в будівлі старостату із окремим входом, яке, окрім проведення нарад, семінарів, робочих зустрічей, може використовуватись місцевими жителями для проведення поминальних обідів, святкових банкетів, храмових свят. Для зручності проведення цих заходів поряд із «громадським простором» організовується кухня із усім необхідним обладнанням.

Частину коштів для організації громадського простору було виділено із бюджету сільської ради, а частина – власні надходження – спонсорська допомога небайдужих сільгосппідприємців, які працюють на території нашого села. До слова, ми щиро вдячні сільгосппідприємцям, які відгукуються на наші прохання про допомогу. Зокрема, це ТОВ «Сіна», ТОВ «ТД «Долинскоє», СТОВ «Таврійська перспектива», місцеві фермери – ПП «Бризги Сиваша», ФГ «Вогні Сиваша», ФГ «Промінь – 2017», інші дрібні сільгосппідприємці.

У планах – придбати меблі для «Громадського простору». Для цього ми навіть підготували проєкт для Бюджету участі, але із технічних причин жителі не змогли за нього проголосувати. Та ми на цьому не зупинимося і шукатимемо інші шляхи, аби віднайти кошти і «запустити» роботу цього приміщення.

До того ж, у планах сільської ради– облаштування шкільного стадіону зі штучним покриттям, на якому діти і молодь змогли б у будь-яку пору року займатися спортом. Підготовчі роботи для будівництва спортивного стадіону вже розпочалися, а тому сподіваємося, що найближчим часом в Іванівці для дітей і молоді буде створено справжній осередок спортивного життя. Звичайно, у нашому селі дітей не багато (у місцевій школі навчається лише 29 дітей, адже частина підвозиться до Строганівської ЗОШ), проте вони потребують у майданчику, на якому можна із користю проводити свій час, займаючись улюбленим видом спорту, а також проводити змагання із командами з інших шкіл громади чи, навіть, району.

Що б Ви хотіли сказати наостанок своїм односельцям?

- Звичайно, живе спілкування з людьми є невід’ємною складовою в роботі старостату і громади в цілому, це дає змогу об’єктивно ознайомитися із проблемами та окреслити шляхи їх вирішення. Тому закликаю всіх своїх односельців – пропонуйте, підказуйте, не будьте байдужими до долі свого рідного села. Проте і не стійте осторонь від наших спільних проблем – за можливості, допомагайте у вирішенні деяких питань, як, наприклад, благоустрій. Сумлінно прибирайте не тільки на власних подвір’ях, а й навколо домогосподарств, а також вчасно наводьте лад на могилках своїх рідних та близьких, адже працівники старостату не зможуть власноруч придбати всю територію кладовища.

Я щиро вдячна жителям, які вболівають за життя нашого села і громади, за їх активну громадську позицію, за конструктивну критику і доречні зауваження. Запевняю, що спільними силами всіх жителів, а не тільки зусиллями декількох працівників старостату, нам вдасться зробити наше село затишним, комфортним і привабливим для туристів. Берімо відповідальність за наше з вами майбутнє разом!

Ліна Блажчук, "Голос Таврії"

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь