Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Податкова інформує

Дата: 13.10.2021 08:18
Кількість переглядів: 1099

Місцевий бюджет Херсонщини отримав понад 22 мільйони гривень рентних платежів

З початку року суб’єкти господарювання Херсонщини сплатили до місцевих скарбниць 22,4 млн гривень рентної плати за спеціальне використання води, надр та лісових ресурсів.

Ця сума перевищила тогорічні надходження на 4,6 млн гривень або     26 %. Про це повідомили спеціалісти відділу координації та моніторингу доходів бюджету Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Зокрема, місцеві бюджети отримали 5,1 млн гривень рентної плати за користування надрами, а також 16,7 млн гривень і 0,6 млн гривень за спеціальне використання води та лісових ресурсів відповідно. 

Нагадаємо: своєчасна та повна сплата рентних платежів до місцевих бюджетів забезпечує чималий внесок платників податків у добробут територіальних громад.

Коли РРО можна не застосовувати

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо проведення розрахункових операцій підприємств (не пов’язаних з реалізацією) під час яких можливо не застосовувати РРО.

При здійсненні операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, а саме операцій, доходи від яких включаються до складу інших операційних доходів або інших доходів, РРО/ програмні РРО і розрахункові книжки не застосовуються.

Зазначені операції проводяться з оформленням прибуткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки (використання печатки не є обов’язковим) (п. 25 розд. III «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148).

Водночас при проведенні розрахунків у готівковій формі за послуги з надання в оренду нерухомого майна, оплаті комунальних послуг, передбачених договором оренди, застосовуються РРО або ПРРО.

Нагадаємо, що інший операційний дохід – це суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), зокрема: дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від роялті, відсотків, отриманих на залишки коштів на поточних рахунках в банках, дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій), необоротних активів, утримуваних для продажу, та групи вибуття тощо (п. 7 П(С)БО 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 № 290).

Детальна інформація розміщена в розділі 109.03 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

Офісні чай та кава за рахунок роботодавця: що з ПДФО

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо оподаткування ПДФО води, кави, чаю, придбаних за рахунок коштів роботодавця, що призначені для споживання в офісі будь-яким працівником та відвідувачем офісу.

Згідно з п. п. «а» п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств.

Однак, оподаткування доходів громадян, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.

Таким чином, вода, кава,чай, придбані за рахунок коштів роботодавця, що призначені для споживання в офісі будь-яким працівником та відвідувачем офісу, не може розглядатися як об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями можна в загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

Влітку бізнесмени отримали вдвічі більше ліцензій

За інформацією фахівців управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі під час курортного сезону кількість виданих ліцензій на право торгівлі алкоголем і тютюновими виробами збільшилася удвічі.

Якщо в січні-квітні видано 1832 ліцензії, то за чотири наступні місяці – 3699. Переважна більшість ліцензій – 2378 надає суб’єктам господарювання право реалізувати алкогольні напої, а решта 1321 – торгувати тютюновими виробами.

Таке пожвавлення інтересу до документів на право роздрібної торгівлі підакцизними товарами є закономірним, адже активізувалися бізнесмени, які мають торгові обєкти на узбережжі морів.

Позитивна динаміка відстежується й щодо надходжень акцизного податку від роздрібного продажу підакцизних товарів. За 8 місяців цього року до місцевого бюджету Херсонщини його надійшло 110 млн гривень, у тому числі 64 млн гривень – за чотири місяці курортного сезону. Приріст до минулого року складає майже 9 млн гривень.

Варто додати, що саме від сплати податків залежить належне фінансування ремонту чи будівництва у громадах доріг, закладів освіти, охорони здоровя, культури, реалізація інших інфраструктурних проєктів. Тож Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі закликає представників бізнес-середовища та громадян працювати в правовому полі та відповідально ставитися до процесу сплати податків.

З початку року на сервіс «Пульс» звернулося 107 платників Херсонщини

Упродовж девяти місяців 2021 року на сервіс Державної податкової служби України «Пульс» звернулося 107 громадян та субєктів господарювання Херсонської області. З них: 69 заяв стосувалися роботи структурних підрозділів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, 15 - реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді. У 14 заявах громадяни повідомляли про ухилення окремих підприємців від сплати податків.

Усі інформаційні повідомлення сервісу «Пульс» своєчасно опрацьовані та розглянуті відповідно до вимог діючого законодавства.

Нагадаємо, сервіс ДПС України «Пульс» приймає звернення громадян та субєктів господарювання щодо неправомірних, корупційних дій або бездіяльності працівників податкової служби за телефоном 0800501 007.

Питання дня: одноразове декларування активів

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "Чи має право фізична особарезидент подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію та задекларувати актив у вигляді права грошової вимоги за договором позики, яка надана іншій фізичній особі за рахунок коштів (у національній або іноземній валюті) з яких не були сплачені подати у податкових періодах до 01.01.2021?"

Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/3FkHknt.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь