Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

За порушення у сфері застосування РРО та торгівлі підакцизними товарами податківці застосували 8,7 млн гривень штрафів

Дата: 07.10.2021 15:15
Кількість переглядів: 1376

За порушення у сфері застосування РРО та торгівлі підакцизними товарами податківці застосували 8,7 млн гривень штрафів

Влітку в рамках операції «Курорт – 2021» ревізори Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі провели 512 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольної та тютюнової продукції й 39 – які здійснюють реалізацію ПММ.

Серед типових порушень, які фіксувалися найчастіше є: використання режиму попереднього програмування РРО без зазначення коду УКТ ЗЕД підакцизної групи товарів – 295 випадків, проведення розрахункових операцій без застосування РРО – 243, реалізація алкогольних напоїв за цінами нижчими від встановленого розміру мінімальних – 113, торгівля підакцизними товарами без первинних документів (накладних) – 95, торгівля алкогольними напоями в не визначеному місці торгівлі – 69, реалізація алкогольних напоїв без придбання відповідної ліцензії – 38.

За матеріалами проведених перевірок застосовано вже майже 8,7 млн гривень штрафних (фінансових) санкцій.

Нагадаємо: суб’єкти господарювання можуть продавати алкогольні напої або тютюнові вироби за наявності у них ліцензій. Щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями складає 8 тис. гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться на місці торгівлі. На території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, – така плата становить 500 гривень.

Щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі становить 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст – 250 гривень.

 

 Платник єдиного податку третьої групи здійснює будівництво на власній землі: чи сплачувати земельний податок?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує про сплату земельного податку юридичною особою – платником єдиного податку 3-ї групи, що є власником земельної ділянки, на якій здійснюється будівництво.

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності (ст. cт. 269, 270 ПКУ).

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку 3-ї групи для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку)) (п. п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Тобто, у разі здійснення будівництва (в тому числі виробничих об’єктів), юридична особа не використовує у господарській діяльності свої земельні ділянки. Відповідно не виконуються умови, які звільняють платника єдиного податку від сплати земельного податку.

Отже, юридична особа – платник єдиного податку 3-ї групи, що є власником земельної ділянки, на якій здійснюється будівництво (у тому числі виробничих об’єктів), сплачує земельний податок на загальних підставах.

Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 111.01 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Повернення товару: як коригувати податковий кредит?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків про відображення в податковому обліку з ПДВ продавця/покупця операції з повернення покупцем частини товарів, кошти за які залишаються у продавця та зараховуються/не зараховуються в рахунок оплати за іншою поставкою товарів.

У разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг податкові зобов’язання постачальника (продавця) підлягають коригуванню на підставі складеного та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) розрахунку коригування.

Отримувач (покупець) відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

У разі, якщо на дату повернення частини товарів сума оплати за них не зараховується в рахунок оплати іншого товару, а повертається покупцю, то розрахунок коригування складається на дату повернення коштів.

Якщо на дату повернення частини товарів сума оплати за них зараховується в рахунок оплати іншого товару, тобто ці кошти набувають статусу передоплати за інший товар, то постачальник на зазначену дату на суму коштів, які зараховуються в рахунок оплати іншого товару, повинен скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 101.04 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Ремонт та встановлення побутових машин і приладів:

чи застосовувати РРО?

 Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо застосування РРО при наданні побутових послуг з ремонту та встановлення побутових машин і приладів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями (далі – Постанова № 1336), затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі – Перелік № 1336).

Згідно з п. 11 Переліку № 1336 суб’єкти господарювання – фізичні особи – підприємці, які провадять господарську діяльність (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та не використовують працю найманих осіб мають право проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при наданні побутових послуг з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту і складання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, ремонту квартир, приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення, ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, металевих виробів.

Пунктом 2 Постанови № 1336 передбачено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених п. 11 Переліку № 1336, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.05 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Питання дня: одноразове декларування активів

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "На які активи фізичної особи не поширюються державні гарантії та звільнення від відповідальності?"

Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/3uggyra.

Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній

Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь