Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Податкова інформує

Дата: 21.09.2021 11:19
Кількість переглядів: 1179

Фото без опису

 На Херсонщині викрили схему приховування від оподаткування

48 мільйонів гривень

 

Фахівці відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі спільно зі співробітниками Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі області викрили схему приховування від оподаткування доходів у значних розмірах.

Зокрема ревізори встановили, що громадянин, який був бенефіціаром – головним одержувачем прибутку, налагодив довірені стосунки з посадовими особами заводів – переробників молока та здійснював вирішальний вплив на діяльність громадян, від імені яких проводились фінансові операції.

Завдяки такій налагодженій схемі, заводи – переробники молока перерахували на банківські рахунки підконтрольних підприємців загалом понад 48 млн гривень. Ці кошти отримав, привласнив і приховав від оподаткування бенефіціар. За рахунок таких оборудок бюджет недоотримав понад 12 млн гривень податкових платежів.

Наразі тривають подальші слідчі дії в межах досудового розслідування у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

 

Що таке хронометраж?

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків.

         Відповідно до ст. 14 п. 1 п.п. 264 Податкового кодексу України хронометраж - процес спостереження за веденням господарської діяльності платника податків, який здійснюється під час проведення фактичних перевірок та застосовується контролюючими органами з метою встановлення реальних показників щодо діяльності платника податків, яка здійснюється на відповідному місці її провадження.

 

Українці, які працюють за кордоном, можуть добровільно сплачувати ЄВ

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо права на добровільну сплату єдиного внеску громадянами України, які працюють за її межами.

         Відповідно до п. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці – ЮО та ФОП, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань).

         Роботодавці, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем), сплачують ЄВ за найманих працівників із сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

         Громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, мають право на добровільну сплату ЄВ на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (ч. 1 ст. 10 Закону № 2464).

         Таким чином дохід, отриманий громадянином за межами України, не є базою нарахування ЄВ. Але громадяни України, які працюють за її межами, мають право на добровільну сплату ЄВ, у разі укладення договору про добровільну участь на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

         Детальніше – у розділі 201.03 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу: https://zir.tax.gov.ua.

 

ФОП здійснює діяльність не за податковою адресою: яка ставка ЄП

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо застосування ставки єдиного податку ФОП – платникам ЄП, які здійснюють діяльність не за податковою адресою.

         Фізична особа – підприємець до контролюючого органу за своєю податковою адресою подає заяви, звітність, отримує довідки, сплачує податки, тобто, податкова адреса безпосередньо пов’язана з діяльністю підприємця. При цьому господарську діяльність така особа може здійснювати на свій вибір за межами сільської, селищної, місцевої ради, в якій розташована її податкова адреса.

         Фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку першої або другої груп, у разі здійснення діяльності на території однієї сільської, селищної або міської ради (не за місцем податкової адреси) застосовується максимальна ставка єдиного податку на календарний місяць:

         10% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року – платником єдиного податку першої групи (у 2021 році – 227 грн/міс.);

         20% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01  січня податкового (звітного) року – платником єдиного податку другої групи (у 2021 році – 1200 грн/міс.).

         Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 107.01.04 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Увага! Питання дня: одноразове декларування

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "Чи необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо ФО володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку?"

         Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/3CeGMgI.

         Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь