Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бюджетний симулятор громади – про місцевий бюджет доступно для жителів

Дата: 08.09.2021 10:44
Кількість переглядів: 1826

Фото без опису

07 вересня в Присиваській ТГ відбулася презентація симулятора бюджету громади, яку представив Микола Малуха, спеціаліст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна. На початку року наша громада в рамках конкурсного відбору стала однією з 26 громад-партнерів Програми DOBRE з усієї країни, для яких розроблено симулятор бюджету.

Інтерактивний бюджет громади – це онлайн-інструмент, який представляє наявні фінансові ресурси місцевого бюджету у доступному вигляді для жителів Присиваської ТГ. 

В бюжетному симуляторі є такі розділи: дохідна частина, видаткова частина та проєктні пропозиції. Тут описані основні напрямки, які фінансуються з місцевого бюджету: освіта, культура, медицина, інфраструктура тощо. Тож мешканці, не маючи спеціальних знань, можуть подивитися, які є можливості і обмеження. Також можуть відобразити свої побажання щодо того як розпорядитися наявними коштами. Єдина вимога – видатки повинні відповідати наявним ресурсам (дохідна частина бюджету). 

Користувачі симулятора можуть заходити у розділи окремих інституцій, дивитися, скільки на них витрачається коштів і на що саме, коригувати загальний розмір видатків, вносити зміни в межах одного напрямку (наприклад, кількість дітей на 1 вчителя у школі).

Кожен бажаючий може подати реальні пропозиції до місцевого бюджету в розділі «проєктні пропозиції», наприклад щодо ремонту доріг, облаштування майданчику тощо. "У програмі закладена усереднена вартість ремонту доріг, і людина одразу бачить, скільки це коштує. І якщо людина пропонує ремонт на 20 мільйонів гривень – треба зрозуміти, звідки ці кошти взяти. Пропозиції проходять модерацію і, якщо вони реалістичні для виконання – потрапляють на обговорення. Люди можуть їх бачити і коментувати", – розповів Микола Малуха.

Інтерактивний бюджет вже підключений і в Присиваській ТГ. Щоб ознайомитися з ним, переходьте за посиланням https://grygorivska-gromada.gov.ua/simulyator-bjudzhetu-gromadi-08-08-40-03-09-2021/ та залишайте свої пропозиції до місцевого бюджету. Ваша думка є важливою!

 

Статтю підготувала спеціаліст з питань розвитку

територій та інвестицій А.Ю.Затуливітер

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь