Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Податкова інформує

Дата: 03.09.2021 13:05
Кількість переглядів: 1195

Бізнесменам Присиваської громади розповіли про

одноразове декларування

 

Нещодавно начальниця Чаплинської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Оксана Добрянська провела зустріч з представниками бізнесу Присиваської територіальної громади.

Основною темою зустрічі було доведення вимог Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539-ІХ), який починає діяти з 1 вересня 2021 року.

Оксана Добрянська ознайомила присутніх з основними нормами Закону № 1539-ІХ, порядком заповнення та подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Розповіла про електронні ресурси для отримання інформації про доходи фізичних осіб і майно, що перебуває у їх власності. Порадила провести аналіз власних активів та отриманих доходів і взяти участь у декларуванні.

Зустріч пройшла в вигляді конструктивного діалогу, на завершення якої податківиця надала контакти для консультацій, у разі виникнення додаткових питань.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

В Чаплинській громаді дбають про наповнення бюджету

 

Днями начальниця Чаплинської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Оксана Добрянська спільно з представниками відділу земельних ресурсів і старостату Чаплинської ОТГ взяла участь у нараді з питань наповнення місцевого бюджету під головуванням Чаплинського селищного голови Олексія Фаустова.

У ході наради визначено пріоритетні питання проведення заходів щодо забезпечення надходження до бюджету від земельного податку та податку на нерухоме майно, також запланована подальша робота з боржниками.

Начальниця Чаплинської ДПІ звернула увагу на актуалізацію даних по об’єктах нерухомості. Адже обчислення даного податку для громадян здійснює контролюючий орган за місцем податкової адреси власника на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або за оригіналами відповідних документів платника податків. Досить часто ця інформація не відповідає дійсності, тому необхідно провести інвентаризацію об’єктів і проінформувати громадян про можливість звернутися до податкової інспекції з письмовою заявою для проведення звірки даних щодо об’єкта нерухомості, розміру загальної площі, пільги та ставки податку.

На завершення зустрічі учасники домовилися про оперативний обмін інформацією щодо озвучених питань, а Оксана Добрянська зазначила, що тісна взаємодія органів місцевого самоврядування та податкової служби є запорукою стабільного наповнення місцевого бюджету.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Нацбанк врегулював порядок відкриття рахунків для одноразового добровільного декларування

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що Нацбанк врегулював порядок відкриття рахунків для одноразового добровільного декларування.

Так, постановою Правління Національного банку України від 05.08.2021 № 83 затверджено Порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземній валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Положення). 

Це Положення регулює порядок відкриття, зарахування готівкових коштів у національній та іноземних валютах, банківських металів та закриття банками України (далі – банки) поточних рахунків із спеціальним режимом використання фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які мають право скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

Зокрема, відповідно до Положення, декларант при відкритті спеціального рахунку подає анкету та заяву. В анкеті зазначаються персональні дані платника. Заява є підтвердженням того, що отримані ним активи не належать до таких, які не можуть бути об’єктами декларування відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Також Порядком визначено як банком здійснюється перевірка декларанта, у яких випадках платнику може бути відмовлено у відкритті такого рахунку, особливості договору, який укладається між банком та декларантом тощо.

З особливостями подання декларації можна ознайомитися у розділі «Одноразове добровільне декларування» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine.

 

Затверджено форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядок її подання

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що затверджено форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядок її подання.

Так, форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядок її подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021 № 439 «Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання», який набуває чинності з 01.09.2021 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 19.08.2021 за № 1090/36712. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Нагадуємо, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, триватиме у період з 1 вересня 2021 року по 1  вересня 2022 року.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде відбуватися шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація.

З детальною інформацією щодо подання декларації можна ознайомитися у розділі «Одноразове добровільне декларування» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine.

 

Про надання в оренду нерухомості іноземного громадянина

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання громадян щодо надання в оренду нерухомого майна, яке належить фізичній особі – нерезиденту.

Незалежно від того, що фізична особа – нерезидент має постійне місце проживання в України, надання в оренду нерухомого майна здійснюється відповідно до вимог п. п. 170.1.3 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

А саме, нерухомість, що належить фізичній особі – нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу – підприємця або юридичну особу – резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів.

Нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями можна в загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

Ремонт автомобіля: врахування підприємцем понесених витрат

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що відповідно п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об'єктом оподаткування підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

До витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать:

вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат (п. п. 177.4.1 ПКУ),

витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (п. п. 177.4.4 ПКУ).

З 23.05.2020 набули чинності зміни до ПКУ, згідно з якими вантажні автомобілі виключено з переліку основних засобів, що не підлягають амортизації.

Таким чином, підприємець на загальній системі оподаткування з 23.05.2020 має право включати до складу витрат: витрати на утримання вантажних автомобілів, зокрема, витрати на технічне обслуговування, ремонт, придбання запчастин тощо; вартість використаних пально-мастильних матеріалів після одержання доходу, який безпосередньо пов'язаний з понесеними витратами від здійснення підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів, зокрема угод, актів виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортних накладних, розрахункових документів тощо.

 

Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

На вебпорталі ДПС є зразки заповнення одноразової декларації

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що у банері «Одноразове добровільне декларування» на вебпорталі ДПС України розміщено зразки заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Зразки містяться за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/deklaratsiya/zrazok-zapovnennya/.

Приклад 1 – це універсальний зразок для заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації, що подається до Державної податкової служби України з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року.

Приклад 2 – є зразком для заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації, що подається до Державної податкової служби України з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року зі сплатою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування трьома рівними частинами.

Нагадуємо, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування буде відбуватися шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».

З особливостями заповнення та подання декларації можна ознайомитися у розділі «Одноразове добровільне декларування» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine.

 

Єдиний внесок: заміна повідомлення про взяття на облік

платника єдиного внеску

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі області повідомляє, щодо заміни повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску.

У разі внесення змін до даних, що вказуються в повідомленні про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 2-ЄСВ (найменування, прізвище, ім’я, по батькові, місцезнаходження, місце проживання платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), контролюючого органу, в якому платник ЄВ перебуває на обліку тощо), повідомлення за ф. № 2-ЄСВ підлягає заміні в контролюючому органі – зазначене передбачено п. 6 розд. ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162, зі змінами та доповненнями.

Для отримання нового повідомлення за ф. № 2- ЄСВ платник ЄВ подає до контролюючого органу заяву із зазначенням причин заміни та старе повідомлення.

Контролюючий орган протягом двох робочих днів після такого звернення видає (надсилає) платнику ЄВ нове повідомлення.

У такому самому порядку видається нове повідомлення замість зіпсованого чи втраченого.

Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями можна в загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

                                                                                   Пресслужба Головного управління

                                                                                   ДПС у Херсонській області, Автономній

                                                                                   Республіці Крим та м. Севастополі

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь