Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Повідомляємо про складну епізоотичну ситуацію в зв’язку із спалахами африканської чуми на території Херсонської області.

Дата: 12.08.2021 15:34
Кількість переглядів: 1873

Фото без опису

Повідомляємо про складну епізоотичну ситуацію в зв’язку із спалахами африканської чуми на території Херсонської області.

Основною проблемою є відсутність вакцини та методів лікування даної хвороби. Хвороба швидко розповсюджується та характеризується блискавичним перебігом. АЧС характеризується високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Крім як спалення тварин, заражених африканською чумою, іншого способу боротьби з вірусом не існує. Слід відмітити, що вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Ситуація ускладнюється тим, що спалах  африканської чуми свиней зафіксовано в Дар’ївській та Олешківській територіальних громадах, з яких надходить значна частина м?ясопродуктів на споживчий ринок.

Небезпеку становлять живі тварини, продукція забою і переробки продуктів свинарства, які реалізовані в місцях несанкціонованої торгівлі. Такі продукти  можуть бути заражені вірусом АЧС  та і взагалі є дуже небезпечними для здоров'я.

Особливу увагу звертаємо власників тварин про необхідність негайного інформування в разі захворювання або падежу свиней.

 

Закликаємо власників тварин уважно спостерігати за їхнім здоров’ям та рекомендуємо дотримуватися наступних вказівок:

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
  • перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
  • не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
  • не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь