Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ювілейний ХV фестиваль народної творчості «Купальська ніч» в Присиваській територіальній громаді

Дата: 09.07.2021 14:38
Кількість переглядів: 1670

Фото без опису

Піснею «Над Україною» у виконанні Крістіни Іноземцевої розпочався ХV фестиваль народної творчості «Купальська ніч» в Присиваській територіальній громаді, який пройшов 06 липня 2021 року біля ставу в с. Григорівка Каховського району Херсонської області.

Напередодні свята Івана Купала наші пращури лагодили паркани, фарбували вікна, білили хати, шили нове вбрання-очищали своє життя від старого, непотрібного, готувалися до великого свята, яке проводилося напередодні збирання урожаю, а хлопці встановлювали за селом, на вигоні, обрядове дерево – вербу, яку в різних регіонах України називають Мареною, Купайлом, Купайлицею. Увечері до Купайлиці йшли з піснями, прикрашали її вінками, стрічками, запалювали вогнище, водили хороводи. Потім стрибали через велике багаття, бо вважали, що воно захищає від усього поганого. Молодята стрибали парами через багаття, беручись за руки, якщо руки не розімкнуться – весіллю бути. Дівчата плели вінки, пускали їх за водою, ворожили, чи вийдуть заміж. Потім купалися в річці, пускали у воду запалене колесо, що символізувало собою сонечко. Закінчувалось свято обрядом урочистого спалювання Купайлиці.

Починаючи з 2006 року на Присивашші традиційно наряджали Марену, можна було зустріти Вогневика і Водяного, пускали вінки на воду та запалювали велике вогнище, через яке мали можливість перестрибувати всі присутні. Цьогорічний ювілейний Фестиваль не став винятком.

Вітальними словами до гостей та жителів села звернулись голова Присиваської сільської ради Сергій Кліщевський, староста сіл Павлівка та Нововолодимирівка Анатолій Андрієвський, староста с. Строганівка Світлана Загороднюк, староста с. Іванівка Тетяна Панкіна, депутат Чаплинської селищної ради Елеонора Міщенко–Домбровська, директор культурного центру Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика Вікторія Навроцька.

Для всіх присутніх виступили учасники художньої самодіяльності з сіл Присиваської, Чаплинської, Хрестівської, Тавричанської територіальних громад, м. Херсон, м. Каховка та м. Миколаїв. На фестиваль завітав спеціальний гість – Валерій Юрченко. У виконанні нашого гостя можна було почути пародії на Валерія Леонтьєва, Йосипа Кобзона, Ангели Меркель, Олександра Сєрова, Миколи Баскова, Верки Сердючки, Михайла Боярського, Олега Вінника, Фредді Меркьюрі та інші. Одна з особливостей пародиста — мелодію для своїх пародій він залишає оригінальну, а текст бере відомих українських пісень або використовує авторські вірші.

Також для усіх учасників та гостей Фестивалю функціонувала виставка - ярмарок майстрів декоративно-прикладного мистецтва з смт. Чаплинка, м. Нова Каховка та Миколаївської області.

Для охочих зробити цікаве фото було встановлено фотозону, на якій зображена затока Сиваш.

Варто відзначити, що Фестиваль відбувся за фінансової підтримки ТОВ «Сивашенергопром», ТОВ «Мега Сиваш», ФОП Літвінова Г.М., ФОП Літвінов О.М., ПП «ВІТКОС-М».

Під виконання Наталією Кавковською пісні «Гуляй народ» яскравим феєрверком завершилась концертна програма Фестивалю. Після чого розпочалась дискотека, яка тривала до 5 ранку.

 

 

Статтю підготувала інспектор з

питань культури, туризму та спорту

Юлія Балясна

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь