Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Заходи до 35-х роковин Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2021 16:58
Кількість переглядів: 836

Фото без опису

Сьогодні виповнилося 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Відлуння цієї трагедії ми чуємо і донині… Тому ми повинні гідно вшанувати тих, хто поклав своє життя або віддав своє здоров’я за те, щоб ми сьогодні могли спокійно жити в нашій державі.

В закладах загальної середньої освіти Присиваської сільської ради проведено низку тематичних заходів до 35-роковин Чорнобильської катастрофи.

В Григорівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів бібліотекарем Желєзагло Л.В. організовано тематичну виставку художньої та історичної літератури в шкільній бібліотеці та онлайн для учнів, які навчаються дистанційно. Учителями історії в холі школи організовано  експозицію з архівних фото, художніх, історичних матеріалів, дослідницьких робіт учнів,  що ілюструють події Чорнобильської трагедії.

Для молодших школярів проведено практичні навчання «Що не можна купити?», під час яких здобувачі освіти навчалися бережливому ставленню до природи. Також учні-початківці переглянули мультиплікаційний фільм «Казка про Чорнобиль», взяли участь в екологічній вікторині «Захист природи», організували під керівництвом вчителів виставку малюнків на екологічну тематику: «Атом для життя».

Для учнів 5-10 класів в дистанційній формі було проведено години пам’яті, уроки: «Пам’ятаймо. Шануймо. Бережімо», «Чорнобиль не має минулого»,  «Поезія катастрофи»,

«Трагедія на полотні», «Чорнобиль. Точка часу». Також у школі було проведено годину пам’яті «Чорнобильська катастрофа – історія про трагедію…», на якій хвилиною мовчання учнівська молодь, учителі вшанували загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, зокрема і нашого односельця, випускника Григорівської школи 1980 року – Геннадія Олішанського.

Учителем фізики  Дроздом С. Ф. разом з учнями 11 класу було проведено урок-дослідження, протягом якого здобувачі освіти ознайомилися з особливостями роботи атомного реактора, а також обговорювали питання можливості уникнути екологічної катастрофи ХХ століття. А вчителькою  біології та хімії Н.М. Гузенко було підготовлено для учнів старших класів рубрику «Біотичні наслідки Чорнобильської катастрофи» (розмови на онлайн-платформі).

У Павлівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів відбулися заходи до 35 річниці Чорнобильської трагедії в дистанційній формі: перегляд та обговорення документального фільму «Чорнобиль. Точка часу» для учнів 5-11 класів, створення презентацій «Гірчить Чорнобиль, через роки гірчить...», «Чорнобиль як хмара» для учнів 5-7 класів, години спілкування «Дзвони Чорнобиля душу бентежать...» (учні 5-11 класів), привітання учасника ліквідації аварії на  Чорнобильській АЕС Гереги О. С.

Для здобувачів освіти 1-4 класів проведено години спілкування та перегляд презентацій «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи», під час яких учні читали вірші, малювали малюнки, а також переглянули мультфільми «Казка про Чорнобиль» та "Місто-привид" - п’ята серія мультфільмів «Книга-мандрівка. Україна».

В Строганівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів шкільним бібліотекарем Точило С. І.  організувано виставку матеріалів та літератури «Героїзм та мужність ліквідаторів аварії на  Чорнобильській АЕС».  Для здобувачів освіти 6 класу класний керівник Дрібноход В. О. провів урок пам’яті «Дзвони Чорнобиля». Педагог організатор Кобилинська М. М. провела для учнів 11 класу виховний захід реквієм «День пам’яті Чорнобильської трагедії». Вчитель історії Гриценко Л.П. провела для здобувачів освіти 9 класу усний онлайн-журнал «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять…». Для здобувачів освіти 8 класу класний керівник Задорожня С.М. організувала виховний онлайн-урок мужності «Мій біль – Чорнобиль». Класний керівник 3 класу Фесенко О.В. провела для учнів бесіду з презентацією «Чорнобиль – трагедія України». Для учнів 10 класу класний керівник Кобилинська М.М. провела онлайн-урок пам’яті «Чорнобиль: причини та наслідки». Учні 11 класу Головач Антон та Онищенко Єлизавета зустрілися з нашим односельцем ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС Корнічуком М. М.

В Іванівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів до 35-річниці Чорнобильської трагедії для здобувачів освіти 1-4 класів було проведено низку заходів: для учнів 1 класу вчителем Тищенко В.М. організовано перегляд відео «Місто-привид» з подальшим обговоренням, для учнів 2 класу вчителем Доценко О.С. організовано перегляд документального фільму «Чорнобиль. Точка часу», для учнів 3 класу вчителем Бабенко А.Ю. організовано перегляд відео презентації «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам’ять», для учнів 4 класу вчителем Табунщик А. М. організовано перегляд відео «Чорнобиль: одна історія». Для здобувачів освіти 5-9 класів вчителем Чеботарьовою О.І. було проведено онлайн-урок «Чорнобиль – квітка скорботи».

Говорячи про Чорнобиль, ми завжди згадуємо тих, хто боронив країну і світ від радіаційного лиха, хто віддав своє здоров’я заради нашого безпечного майбутнього. В Присиваській територіальній громаді проживають три учасники ліквідації Чорнобильської трагедії: Корнійчук Микола (житель села Строганівка), Волошин Олександр та Герега Олександр (жителі села Павлівка), які самовіддано працювали, рятуючи нас від жахливих наслідків ядерної катастрофи.

Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, від імені сільського голови Присиваської територіальної громади Кліщевського С. О., сільських депутатів, членів виконавчого комітету та працівників апарату сільської ради низький уклін Вам за героїчний подвиг, щира подяка за те, що ви зробили для України! Від усього серця бажаємо Вам міцного здоров’я і довгих років життя, щастя, радості, сімейного затишку, миру та злагоди.

 

 

Статтю підготувала

інспектор з питань освіти Оксана Мельник



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь