Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тиждень дитячої та юнацької книги

Дата: 01.04.2021 09:06
Кількість переглядів: 997

Фото без опису

З 22 по 26  березня в закладах загальної середньої освіти Присиваської територіальної громади з метою популяризації культури читання учнів пройшов тиждень юнацької та дитячої книги.

Шкільна бібліотека є важливою, невід’ємною ланкою навчально-виховного процесу, тому, незважаючи на канікулярний період, здобувачі освіти долучилися до заходів тижня, які відбувалися дистанційно. Також багато заходів пройшло напередодні тижня в очному форматі.

У шкільній бібліотеці Григорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів щоденно працювали нові виставки книжок, розраховані на різні вікові категорії учнів. Жвавий інтерес в учнів викликала виставка «Ці книги знають все на світі». Для учнів, які полюбляють читати пригодницьку літературу, була організована онлайн-виставка «З далеких мандрів повернулась». Для учнів 5 та 6 класів була організована вікторина «Великі пригоди маленьких чоловічків». Учні початкової школи також долучилися до тижня дитячої книги. Особливо цікавим заходом було створення виставки малюнків до улюблених казок молодших школярів. Також для учнів були проведені вікторина «З народного напившись джерела», година спілкування «Восьме чудо світу – книга» та бібліотечний урок «Як книжка прийшла до людей».

Захоплюючою також була віртуальна екскурсія бібліотеками України для учнів 5-11 класів.

Протягом тижня у школі пройшов конкурс «Я люблю читати», під час якого бібліотекар школи Железагло Л. В. перевірила формуляри дітей та підрахувала кількість прочитаних ними книг за останній навчальний рік.

Також кожен учень школи мав можливість написати відгук на прочитану книгу. Так, діти плідно попрацювали та написали гарні відгуки про враження від прочитаних улюблених книг. Учні 1-7 класів власноруч створили закладки для книжок, якими вони будуть користуватися під час навчальних занять та позакласного читання.

В Павлівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів тиждень почався з марафону читців, протягом якого школярі відправилися у «мандрівку» світом літератури: учні змагалися в техніці читання (онлайн), малювали, знайомилися з виставками літератури.

Під час  вікторини  «Візок чарівних казок» здобувачі освіти розгадували загадки та відповідали на питання про персонажів з улюблених казок. Також для учнів була організована презентація книги Г.Шмідт та Г.Манів  «Секрети вітру» - першої в Україні дитячої книги про вітроенергетику. Під час презентації учні отримали велику кількість цікавої інформації про переваги та особливості вітрової енергетики та зрозуміли її переваги для збереження екології.

Також для учнів школи було організовано майстер-клас з виготовлення закладок для книг з кольорового паперу і картону. Учні активно долучилися до заходу та виготовили оригінальні закладки, якими будуть користуватися під час читання.

Під час тижня була проведена акція «Нове життя книжкам!». Так, було  відремонтовано  176 книг.

Учні школи взяли активну участь у онлайн-конференції: «Пам’ятник книзі? Чому б і ні!». В результаті проведеного заходу учні з’ясували, що книга дійсно заслуговує на пам’ятник.

Також протягом тижня було проведено рейд-перевірку збереження навчальної книги. Переможці – учні 2 та 7 класів.

Для всіх учнів були організовані виставки літератури: «На хвилинку зупинись, нову книгу подивись!», «В світі казки чарівної», «Якщо любиш пригоди…», «Книга єднає Україну».

Упродовж тижня бібліотекар Строганівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Торчило Світлана Іванівна спільно з класними керівниками проводила виставки-презентації, інформаційні години, вікторини та знайомила учнів з новинками літератури. В цілому було проведено 15 різних заходів. Кожен день тематичного тижня мав свою назву: «Інформаційний», «День шкільного підручника», «День творчості», «День казковий», «Підсумковий».

В шкільній бібліотеці були організовані виставки літератури до Дня театру  - «Весь світ театр, а люди в ньому актори», до дня поезії  - «Всесвітній день поезії», для учнів 1-2 класів - виставка «У світі чарівної казки».

Для учнів 1 класу була проведена пізнавальна онлайн-екскурсія  бібліотекою під назвою «Царство книг». Також було проведено рейд-перевірку шкільних підручників «У кого в підручнику краще живеться». Переможцями стали учні 10, 11 класів. Для здобувачів освіти 8 та 9 класів була проведена мовна гра «Ерудит», перемогу в якій здобули учні 9 класу.

Протягом тижня у школі функціонувала книжкова «лікарня» «Вчись і ти, як книжку берегти». Також було проведено творчий конкурс «Моя закладка до книги – найкраща!».

Для здобувачів освіти 1-4 класів був проведений конкурс малюнків «Моя улюблена казка». Переможцями стали учні 3 класу.

Класним керівником 3 класу Фесенко О.В. було організовано гру веселих і кмітливих «Казкове КВК». Класний керівник 2 класу Пішеніна Т.М. провела казкову гру «Мої герої».

В шкільній бібліотеці класними керівниками та бібліотекарем напередодні тижня були організовані голосні читання «Читання без зупинки» для здобувачів освіти 4, 6, 9 класів.

Також цікавою була гра-конкурс «Ти відкриваєш книгу…» між командами учнів 5 класу. Переможцями стала команда «Розумники».

Напередодні тижня в Іванівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів завдяки вчителям школи було  підготовлено і проведено низку заходів.

Для всіх учнів була організована книжкова виставка «Книги – найкращі друзі», а також проведено день відкритих дверей в шкільну бібліотеку, протягом якого здобувачі освіти уважно розглядали дитячі енциклопедії, книги про тварин, казки. Також у школі відбулися два конкурси: конкурс на краще прислів’я про книгу та конкурс загадок про книги.

Протягом тижня було проведено рейд-перевірку стану підручників. В результаті перевірки було виявлено, що переважна більшість школярів підтримують належний стан підручників.

Для учнів 2 – 3 класів було проведено книжкову вікторину «А ми багато знаємо книжкових героїв», під час якої діти  перевтілювалися у казкових героїв та виконували багато цікавих завдань.

Учні 3 та 4 класів переглянули пізнавальну презентацію «Історія  виникнення книги», яка дуже сподобалась молодшим школярам. Також для учнів було проведено вікторину «У світі казки чарівної».

Для учнів 1 класу було організовано екскурсію в шкільну бібліотеку, під час якої діти ознайомилися з правилами користування книгою та бібліотекою. Також для здобувачів освіти було проведено книжкову вікторину «Казкові герої».

Для учнів старшого шкільного віку була проведена вікторина «Знавці творів Т.Г. Шевченка», присвячену  творчості Кобзаря, та оформлена книжкова виставка «Великий син, великого народу».

В цілому, тиждень юнацької та дитячої книги пройшов цікаво та подарував учням багато цікавих вражень.

 

Статтю підготувала

інспектор з питань освіти

Оксана Мельник

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь