Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Херсоні активізувалися «податкові» шахраї

Дата: 24.03.2021 14:46
Кількість переглядів: 293

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі попереджає платників податків про активізацію шахраїв у м. Херсоні.

Представник одного з підприємств міста, яке стало об’єктом їх уваги, розповідає, що спочатку шахрайка намагалася по телефону уточнити інформацію з розташування офісу підприємства, отримати інформацію про його види діяльності, господарські зв’язки та інше, при цьому представившись представником міськвиконкому. Представник підприємства відмовився надати інформацію, з огляду на те, що вона, повинна вже бути у міськвиконкомі. Того ж дня керівнику підприємства надійшов телефонний дзвінок з номера  +380-66-705-96-15.

Людина, що дзвонила, представилась як заступник начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Худар Станіслав Миколайович, дбайливо поцікавилась справами на підприємстві, повідомивши при цьому, що наразі у місто приїхала група київських аудиторів і в їх планах перевірка саме цього підприємства. Але цьому можна зарадити, змінивши перелік підприємств для перевірки. На питання, що для цього потрібно, відповіддю було повідомлення на Viber від абонента «Станіслав» - 25 тис. гривень. 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі закликає платників податків не піддаватись на провокації шахраїв. При отриманні подібних пропозицій звертатись із заявами до підрозділів Національної поліції та нагадує, що на сайті Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/protidiyakoruptsii/ знаходиться форма для подання повідомлення про можливі факти вчинення працівниками органів державної податкової служби корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень.

Як задекларувати іноземний дохід

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, якщо джерело виплати доходів є іноземним, суму такого доходу слід включити до річного оподатковуваного доходу громадянина - отримувача, який у такому випадку зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи – це визначено пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором – 1,5 %.

Декларацію про майновий стан і доходи, одержані протягом 2020 року, необхідно подати до територіального органу податкової служби за місцем прописки до 1 травня 2021 року.

Звертаємо увагу на те, що відповідно до пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ платник податку має право зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, за нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Платник податку має обчислити суму такого зменшення за зазначеними підставами в річній податковій декларації.

Проте таке зменшення є можливим лише за умови отримання від уповноваженого державного органу країни іноземної юрисдикції, в якій одержано дохід, довідки про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Довідка повинна бути належним чином легалізована, якщо іншого не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Використовуйте месенджери Viber, Telegram та Sender для отримання податкових консультацій. Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook.

 

Чи потребує обов’язкового застосування РРО діяльність ветеринарних аптек та клінік, які надають ветеринарні послуги?

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі відповідає на запитання платників податків.

Згідно з п. 61 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує  220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

-реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

-реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 25 червня 1992 року  № 2498-XII «Про ветеринарну медицину» ветеринарна аптека - заклад ветеринарної медицини - аптека, аптечний пункт, аптечний кіоск, що здійснюють обіг ветеринарних препаратів і надання консультацій з питань їх застосування;

-заклад ветеринарної медицини - установа, підприємство, організація, де працює принаймні один лікар ветеринарної медицини, які засновані юридичною або фізичною особою (суб'єктом господарювання), що має кваліфікацію лікаря ветеринарної медицини та здійснює ветеринарну діяльність, у тому числі з ветеринарної практики, виробництва ветеринарних препаратів, роздрібної, оптової торгівлі ветеринарними препаратами, проведення дезінфекційних, дезінсекційних та дератизаційних робіт;

-ветеринарна медицина - галузь науки та практичних знань про фізіологію і хвороби тварин, їх профілактику, діагностику та лікування, визначення безпечності продуктів тваринного, а на агропродовольчих ринках - і рослинного походження; діяльність, спрямована на збереження здоров’я і продуктивності тварин, запобігання їхнім хворобам та на захист людей від зоонозів і пріонних хвороб.

Таким чином, ветеринарні аптеки та заклади ветеринарної медицини (клініки) не здійснюють діяльності у сфері охорони здоров’я людей, отже вимоги щодо застосування РРО з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року на них не розповсюджуються.

 

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній

Республіці Крим та м. Севастополі

 

            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь