Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Декада української мови та літератури в закладах освіти

Дата: 16.03.2021 13:11
Кількість переглядів: 702

Уже стало доброю традицією у березні проводити декаду української мови та літератури. Із покоління в покоління, в часи розладу та піднесення, наші предки передавали нам скарб - рідну мову. Народ плекав її у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова - це не тільки дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

З метою формування відчуття краси і багатства української мови, розвитку мовленнєвих здібностей учнів, збагачення словникового запасу школярів, з 1  по 12 березня 2021 року в закладах загальної середньої освіти Присиваської сільської ради пройшла Декада української мови та літератури (далі - Декада).

 

В Григорівській  загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів відповідальними за проведення Декади були вчителі української мови та літератури Сьомаш Т.А. та Мороз Н.М. У школі Декада пройшла під гаслом: «Тільки рідною мовою проговориш до серця». Учні мали змогу поринути у багатий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона у нас є сьогодні.

Протягом Декади у фойє школи тривала виставка літератури та матеріалів  «Мова твоя, Україно, з мови твоїх солов’їв», організована бібліотекаркою школи Желєзагло Л.В.,  та інформаційне панно з  кросвордів, вікторин, ребусів, крилатих висловів про мову відомих українських письменників. 2 березня для учнів 7 класу вчителькою Мороз Н.М. проведено урок-творчу лабораторію  за темою: «Ідея крилатості людини в поемі Л.Костенко «Чайка на крижині», на якому діти за допомогою різних видів мистецтва формували своє бачення «крилатості» людини. Вчителькою Сьомаш Т.А. для учнів 9-11 класів було проведено конкурс знавців української мови «Ну що б, здавалося, слова… ». 3 березня вчителями української мови та літератури та класоводами  початкової школи було проведено Всеукраїнську українознавчу гру «Соняшник-2021» для учнів 1-11 класів. Учні 4 класу взяли участь в онлайн олімпіаді з української мови «Зима 2021». 4 березня для учнів 5 і 6 класів була організована гра-змагання «Мовний крос», а для учнів 8 класу  - мовна гра «Бринить, співає наша мова».

До свята 8 Березня прозвучало безліч поетичних творів, присвячених жінкам. З 9 по 12 березня проводилися заходи, приурочені Шевченківським дням. Учителька Сивцева О.М. разом з учнями 3 класу провела ранкову зустріч, організувала перегляд фільму про життєвий шлях Кобзаря, провела цікаву вікторину. У 1 й 2 класах діти разом з учителем Грабовецькою І.В. прослухали віршовані твори Т.Г. Шевченка "Світає...", "Встала весна..." у виконанні народної артистки Н. Матвієнко і Г. Володько та переглянули презентацію "Дітям про Т. Шевченка".  Учні 4 класу також долучилися до святкування  й переглянули відео "Цікаві факти з життя Т.Г. Шевченка". У цей святковий день учитель Сьомаш Т. А. для учнів 8 класу провела літературну гру «Ми пам’ятаємо тебе, Кобзарю!»,  для учнів 11 класу -  конкурс-вікторину знавців життя і творчості Т.Г.Шевченка. 10 березня для учнів 5 класу Мороз Н.М. провела цікавий урок-екскурс з використанням документальних матеріалів «Т.Г. Шевченко. Шлях до вічності». Бібліотекар Желєзагло Л. В. для учнів 7 класу провела урок «Сторінками життя Т. Г. Шевченка». Учні 9 класу на чолі з класним керівником  Гнатовською Н.П. у фойє школи організували літературні читання "Незабутній Шевченко". 11 березня для учнів 9 класу учителька  Мороз Н.М. провела  літературний квест «Шлях до Тараса».

З 2 березня у Павлівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів розпочалася Декада під гаслом «У ріднім слові – цілий світ!».

На уроках української мови і літератури проведено інформаційні хвилинки «Мова і писемність», «Цікаві розмови про частини мови» для учнів 5, 10-11 класів. Учні дізналися цікаві факти про виникнення писемності, повторили відомості про частини мови. Для учнів 10 класу 4 березня проведено круглий стіл «Зародження української писемності та мови» на основі відеопрезентацій. Учні підготували творчі повідомлення та познайомили однокласників з виникненням писемності.

5 березня для учнів було проведено музичні перерви, під час яких здобувачі освіти слухали пісні у виконанні сучасних музикантів на слова українських поетів. Цього ж дня учні долучилися до конкурсу сенканів про мову «Слово до слова – зложиться мова».

Для здобувачів освіти 5 класу 9 березня проведено золотослів «Хай святиться думка Твоя, Кобзарю!» (у форматі інтерактиву). Діти поглибили  знання про тяжкий життєвий та творчий шлях Т.Г.Шевченка, декламуючи його поезію. Цього ж дня для учнів 11 класу організовано відео: «Нам треба голосу Тараса…».

Найцікавішим заходом для учнів 10-11 класів була гра «Молодіжний сленг або «зрозумій мене!», протягом якої здобувачі освіти знайомилися з новими словами, сучасним сленгом, пояснювали їхнє значення та наводили приклади з особистого життя.

Також протягом Декади було проведено виставку ілюстрацій до творів українських письменників: Т. Шевченка, Л. Українки, Л. Костенко. З особливим захопленням учні долучилися до написання казок під враженням від прочитаних українських народних казок. Також проведено «Калейдоскоп вишиванок», так як цей український оберіг символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини. Для здобувачів освіти 6 класу проведено конкурсну програму «Мово моя калинова» (вчитель української мови та літератури Горбачик А.Т.), проведено вікторину з LEGO “Ми знаємо українську мову” (2 кл., вчитель Вербінець Л.Г.), мовну вікторину “Подорож океаном рідної мови” (3 клас, вчитель Герега О.О.) та "Конкурс знавців української мови” (4 клас, вчитель Григорович О.О.).

В Строганівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів 1 березня вчитель української мови та літератури Андрушко А.С. для учнів 5-11 класів організувала флешмоб «Чарівність і краса українського літературного мистецтва». 2 березня для команд 8 класу було проведено конкурс мовознавців «Бринить, співає наша мова», а для учнів 3 класу класний керівник Фесенко О.В. провела вікторину «Знавці рідної мови». Для учнів 11 класу 3 березня була організована мовознавча гра «Найрозумніший». Вчитель зарубіжної літератури Кубай О.Г. провела літературознавчу вікторину «У казки на гостинах» для учнів 5 класу.  4 березня для здобувачів освіти 8 класу була проведена гра-подорож «Подорож до країни Лексиконії». Учні на своєрідних «зупинках» виконували різноманітні завдання. 5 березня для здобувачів освіти 6 класу Андрушко А.С. провела вікторину «Скарбничка рідної мови». Переможцями вікторини стали учні, які зібрали найбільші скарбнички.

До дня народження Т. Г. Шевченка класними керівниками проведено години спілкування. Для здобувачів освіти 7 класу була організована літературна світлиця «Живи, Тарасе, поміж нас», а класний керівник 5 класу Богатиренко О. В. спільно зі шкільним бібліотекарем Торчило С. І. провели «екскурсію» літературними творами «Тарасовими стежками».

10 березня вчитель 4 класу Коваленко А. В. провела з учнями вікторину «Що ми знаємо про Тараса», а для здобувачів освіти 2 класу Пішеніна Т. М. організувала розважальну гру «Знавці української мови». Для учнів 1 класу вчитель Олійник С. В. провела рольову гру «З якої казки?». Вчитель української мови та літератури Андрушко А.С. для здобувачів освіти 9 класу провела літературознавчу гру «Шевченкознавець». Для команд «Розумниці» та «Умільці» здобувачів освіти 10 класу вчитель Андрушко А.С. провела інтелектуальний брейн-ринг «Подорож океанами рідної мови».

В Іванівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів Декада проходила під гаслом «У рідному слові – наша сила». На початку учні прикрасили символічне «Дерево мудрості» висловами про мову, Батьківщину і любов до неї, гідність, свободу і обов’язок.

Мовний калейдоскоп  проходив під гаслом «Мовні перлини для кожної людини». В ньому змагалися учні 8 і 9 класів. Справжні українці, шанувальники мови, знавці рідного слова продемонстрували власні знання та вміння під час змагання. Гра пройшла в енергійному темпі й цікаво.

До учнів 1 та 2 класів приходила Дівчина-весна із легендою про Україну. Діти переглянули презентацію про красу рідного краю. Навперебій розповідали про своє село, жваво відповідали на запитання, а також розфарбовували символи України.

Між учнями  5 і 7 класів була проведена філологічна гра «У казковому світі мови».  Учасники змагалися у таких конкурсах: «Мовне асорті», «Граматичний турнір», «Редактор», «Вгадай фразеологізм», «Словникар», «Відгадайко», «Цікавий наголос», «Склади прислів’я», «І чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь». 

Шевченківський день пройшов під гаслом «Всесвіт Т. Шевченка». Учні 5-9 класів переглянули документальний фільм «Справжній Шевченко. Невідоме про українського генія». Початківці познайомилися з «Казками картинної галереї Т. Шевченка». В цей день звучала поезія Т. Г. Шевченка у виконанні учнів школи. Бібліотекарка школи Ковальчук Г. І. організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури  про   Т.Г. Шевченка і творів самого класика.

 

Статтю підготувала

інспектор з питань освіти

Оксана Мельник



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь