Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зі святом Масляної!

Дата: 14.03.2021 12:01
Кількість переглядів: 527

Фото без опису

Масляна розпочинає весняний цикл календарних традиційних свят українців. Це веселе народне свято, наповнене релігійно-міфічними ритуалами й унікальними обрядами, відзначається на останньому тижні перед Великим постом. Цього року Масляну святкували з 8 по 14 березня.

Головною їжею цього тижня були вареники з сиром і сметаною. Їх готували з пшеничного або гречаного борошна щодня і в кожній оселі. Крім вареників, готували й багато інших страв: пироги з сиром, налисники, сирники, молочну кашу, молочний кисіль. У цей час їли багато масла, сметани, молока, яєць і риби. М’ясну їжу вже не можна було вживати.

В українців був специфічний обряд на Масляну. Заміжні жінки весь тиждень справляли «колодку». В понеділок зранку вони збиралися в корчмі «колодкувати», звідси й пішла українська назва свята «Колодій». Одна з них клала на стіл невеличке поліно або палицю (колодку), її сповивали. Це значило, що колодка народилася. У вівторок хрестилася, у середу справляли похрестини, в четвер колодка помирала, в п’ятницю її ховали, а в суботу оплакували. Звісно, ніхто за нею не плакав, а веселилися однаково – як при «народженні», так і при «смерті».

Крім цього, в понеділок заміжні жінки ще ходили по домівках, де є дорослі хлопці або дівчата, і прив’язували матерям колодку до ноги. Це кара за те, що не оженили синів чи не повіддавали дочок заміж впродовж останніх м’ясниць. Все це робилося з жартами і сміхом.

Дівчата теж в’язали колодку, але тільки парубкам, і вже не до ноги, а до лівої руки. Дівоча колодка оздоблювалась барвистими стрічками та паперовими квітами. Парубки повинні були платити дівчатам викуп за колодку грішми або подарунками: намистом, стрічками, шовковою хусткою.

Останній день Масляної називається Прощеною або Прощальною неділею. За християнською традицією, треба було просити пробачення один у одного за все заподіяне протягом року. Просити пробачення належало тричі, й тричі чули у відповідь: «Бог простить!». Відвідували й цвинтар і просили пробачення у померлих родичів.

Погулявши цілий тиждень, люди говорили: «Масляна, Масляна, яка ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а посту одна!». 

У зв’язку із введенням карантину на початку 2020 року та його продовженням до цього часу всі заходи на території громади підготовлено колективами сільських Будинків культури в онлайн форматі. Тож запрошуємо Вас переглянути привітання:

  • Григорівський СБК «Вже МАСЛЯНА в гості іде»:

  • Павлівський СБК «А Масляна іде, красне сонечко веде»:

  • Строганівський СБК «На масляну співайте, грайте – усіх млинцями пригощайте»:

  • Іванівський СБК «Задобримо зиму млинцями»:

 

 

 

Статтю підготували: начальник

відділу освіти, культури, туризму,

молоді та спорту Є.М. Корнієнко

та інспектор з питань культури,

туризму та спорту Ю.В. Балясна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь