Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тиждень профорієнтації в закладах загальної середньої освіти

Дата: 01.03.2021 14:31
Кількість переглядів: 1811

Фото без опису

З 22 по 26 лютого 2021 року в закладах загальної середньої освіти Присиваської сільської ради пройшов тиждень профорієнтації.

Профорієнтаційна робота традиційно займає важливе місце в діяльності школи оскільки вона, з одного боку, забезпечує зв’язок системи освіти з економічною системою країни, з іншого, поєднує сьогодення учнів з їхнім майбутнім, саме тому школа має не тільки забезпечувати предметну підготовку, а й створити сприятливі умови для професійного самовизначення учнів.

З метою допомоги учням в оволодінні способами самооцінювання власних індивідуально-психологічних особливостей, здібностей, інтересів, можливостей протягом тижня профорієнтації  було проведено низку заходів.

В Григорівській ЗОШ І-ІІІ ст. для старшокласників проведено інформаційну платформу «ТОП – 10 професій України й світу», організовано  тематичну зустрічі з представниками Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика, а для учнів 9 класу класним керівником Гнатовською Н. П. був проведений тренінг «Моє майбутнє – в моїх руках».

Учні 8-11 класів  під керівництвом вчителів української мови написали твори на тему: «Як я уявляю свою професію».

Для молодших школярів проведені найбільш цікаві заходи: виставки малюнків «Професії моїх батьків», віртуальні подорожі «Світ професій», інтерактивні ігри «Відгадай за реквізитом професію», організовано перегляд презентацій та розгадування загадок про професії та ін.

Для учнів 6 та 7 класів були проведені години спілкування «Поговоримо про професії…», а для 8 класу  - інформаційно-консультаційний семінар «На світі тисячі професій, лише одна із них твоя».

П’ятикласники під керівництвам Л. В. Желєзагло досліджували особливості професії еколога та виготовили годівнички.

Учні 5-7 класів виготовили малюнки з теми «Моя професійна мрія».

На уроках інформатики під керівництвом вчителя Т. Ш. Васібаєвої старшокласники вчились створювати буклети з вибору майбутньої професії та  знайомились з роботою профорієнтаційних сайтів, таких як «Work.ua» та «Robota.ua».

Також з учнями було проведено анкетування, психологічні тести  «Пізнай себе», «Як не помилитися у виборі професій», «Коли ти обираєш майбутнє», проведені консультативні заходи «Твій вибір».

Під час тижня профорієнтації у холі школи проведені презентації новинок інформаційно-довідкової, методичної літератури, створено відповідний куточок «Навчальні заклади запрошують».

В Іванівській ЗОШ І-ІІ ступенів вчителі початкових класів провели години спілкування «Поговоримо про професії», «Професії великі і малі», «Професії нашого села». Цікаво пройшла тематична заочна екскурсія з переглядом презентацій «У світі професій». Під час проведення  вікторин «Мандрівка по професіях», «Назву професії відгадай та собі майбутнє вибирай» школярі з задоволенням переглядали відео, відповідали на запитання та малювали малюнки на тему «Ким я хочу бути».   

     Вибір професії – невід?ємний етап у житті кожної людини. Важливо не помилитися у виборі та віддати перевагу тій професії, яка найбільш відповідає здібностям, знанням, потенціалу, покликанню. З цією метою  з учнями 8-9 класів було проведено тренінгове заняття «Мій образ професії», брейн-ринг «Цікавий світ професій, яка із них твоя», самодіагностика «Самооцінка ваших схильностей», перегляд та обговорення презентації «Хто має попит: топ 10 професій на всіх континентах» та «Найпоширеніші професії світу».

В Строганівській ЗОШ І-ІІІ ступенів у шкільній бібліотеці Торчило С. І. організувала тематичну виставку «Усі професії цікаві». Бондаренко М. Д. організував для учнів 10-11 класів уроки мужності «Почесна професія – захищати Батьківщину» та «Професія воїна -  професія захисника України». Класний керівник 5 класу Богатиренко О.В. провела для учнів гру – вікторину «Світ професій».

Для учнів 11 класу був організований захід «Аукціон професій», під час якого учні презентували свої майбутні професії, аргументували свій вибір та презентували професію, використовуючи фліпчарт. Для учнів 8 класу заступник директора з виховної роботи Даниленко І. Г. провела рольову гру «Обери свою професію». Три команди «Професіонали», «Фахівці» та «Професія» визначали критерії вибору професії, знаходили головні помилки при виборі, визначали професії за інструментами та досліджували незвичні професії. Для здобувачів освіти 9 класу був проведений квест «Шлях до професії» для команд «Фірма» та «Компанія». Учні проходили станції «Професійну», «Подбай про себе», «Правознавчу», «Відгадай», «Поміркуй» та «Народна мудрість». Визначали проблеми неофіційного працевлаштування, ризики при влаштуванні на роботу, визначали професії та повторили правознавство. Класний керівник Чеботарьова Л.І. провела для учнів 11 класу тренінг «Обираєш професію – обираєш долю».                                                                                                            

Педагог організатор Кобилинська М. М. провела гру-вікторину «Що ми знаємо про професію» для учнів 3-4 класів.

В Павлівській ЗОШ І-ІІІ ступенів протягом тижня проведено низку тематичних заходів, зокрема консультації для старшокласників: «Інтереси, здібності, покликання і вибір професії»; умови прийому в навчальні заклади; потреби ринку праці в спеціалістах, проведено анкетування «На порозі дорослого життя»; «Калейдоскоп професій»; «Професійна відповідність»; «На шляху до успіху».

Для учнів 5 та 6 класів було проведено цікаві тематичні вікторини: «Що, де, коли» про професії та «Час – гроші», під час яких учні та учениці пригадали назви давніх професій, називали нові професії, які високооплачувані та актуальні в наш час.

Здобувачів освіти початкових класів вчителі ознайомили зі світом професій шляхом проведення цікавих ігор та організованого перегляду тематичних презентацій.

Для учнів 9  класу було проведено цікаве заняття «Тайм-менеджмент» з метою розвивати навички планування і розрахунку свого часу; формування усвідомлення цінності свого і чужого часу. У роботі використовували фліп-чарт, папір, маркери, кольорові олівці, стікери, зображення пісочного годинника.

Для визначення індивідуальних завдань учнів та учениць 9 та 11 класу найближчої перспективи, проведено діагностику «Зроби правильний вибір»: «Матриця вибору професії», «Карта інтересів», «Професійні нахили учнів».   

Учні 5-7 класів взяли участь у виставці малюнків «Моя майбутня професія»; «Всі професії чудові – всі роботи до вподоби», яку організувала Шишкевич В. О.

Здобувачі освіти 8-11 класів презентували плакати, газети, буклети, листівки на тему «Розмаїття світу професій», але більшу увагу звернули на професії, про які мріють, або планують вивчати. 

Весело та зацікавлено пройшла профорієнтаційна гра «Подорож у світ професій» для учнів та учениць 7-8 класів, адже для них усі професії однакові та важливі. І про власний вибір вони ще не думали та не обговорювали.

25 лютого учні 8-11 класів взяли активну участь у квесті «На шляху до успіху», а для учнів 10 класу проведено урок-пізнання «Темперамент та професія», на якому учні дізналися про сучасні професії, відповідно до темпераменту. Також цікаво пройшов конкурс творів серед учнів 5-8 класів «Професії моїх батьків».     

Завершенням тижня стало профорієнтаційне заняття «Вибір професії або задача з багатьма невідомими», яке допомогло учням скласти вдалий список професій відповідно власних інтересів та вподобань, з’ясувати перешкоди та засоби їх подолання при остаточному виборі професійного шляху.

 

 

Статтю підготувала

інспектор з питань освіти

Оксана Мельник



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь