Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

26 лютого – День спротиву окупації АРК та міста Севастополя

Дата: 26.02.2021 15:11
Кількість переглядів: 1856

Фото без опису

Сім років тому у Сімферополі відбулось найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності України. Цього дня 2014 року під стінами Кримського парламенту зібралися представники кримськотатарської громади, організовані Меджлісом, активісти руху «Євромайдан Крим», члени ГО «Армія спасіння», представники Конгресу українських націоналістів та ультрас ФК «Таврія». Мітингувальники виступали проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму, де могло бути винесено питання про вихід Криму зі складу України. Проти них були задіяні сили «Беркуту», вже розформованого на той час, найманці, звезені з усього Криму та «експортовані» з Росії.

У результаті сутичок під стінами ВРК дві людини загинуло і кілька десятків отримали поранення, але позачерговий збір ВРК таки був скасований. Наступного ж дня озброєні російські спецпризначенці захопили будівлі Верховної Ради та Ради міністрів АРК. Почалася окупація Криму Російською Федерацією. Згодом Кремль ввів кримінальні провадження проти кримських татар у так званій "справі 26 лютого", почалися жорстокі переслідування. Жертвами політичного судилища стали Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджі, Алі Асанов та інші активісти-киримли.

Незважаючи на безпідставні звинувачення та кримінальні провадження проти активістів, супротив окупації Криму триває вже сім років поспіль. Крим назавжди залишиться українським.

До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим в закладах загальної середньої освіти було проведено низку тематичних заходів. 

В Григорівській ЗОШ І-ІІІ ступенів для учнів 9 класу вчителем Гнатовською Н. П. була організована учнівська конференція «Нескорені... 26 лютого – День кримського спротиву окупації». Учні підготували доповіді: «Хронологія окупації», «Хронологія спротиву», переглянули відео «Підняття прапора в Академії Військово-морських сил ім. Нахімова». Під час проведення вікторини «Чи знаєте Ви?», пригадали поняття «Громадянин України», «окупація», «анексія», «гібридна війна». Восьмикласники працювали над тематичною презентацією «Окупація Криму. Рух Опору». Учитель предмету «Захист України» В. Д. Шипка провів тематичний урок для учнів 10 – 11 класів «Крим 2014». Учні 5 класу підготували виставку малюнків на чолі з класним керівником Л. В. Желєзагло. Байдужими не залишились і наймолодші учні школи. Зокрема, першокласники разом зі своєю учителькою І. В. Грабовецькою провели цікаве інтерактивне заняття – «Я люблю свою країну – рідну, милу і єдину Україну». Для учнів 3 та 4 класів були проведені інформаційні години «Україна – єдина країна». У холі школи представниками учнівського самоврядування  було обладнано тематичну інформаційну виставку, друкованих матеріалів, фотографій про історію окупації території Автономної Криму.

Для здобувачів освіти 5-11 класів Павлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів вчитель історії Білецький В. О. провів учнівську конференцію «Нескорені... 26 лютого – День кримського спротиву російській окупації.» Учні ознайомились з розвитком політичної та соціокультурної ситуації в Криму впродовж лютого-березня 2014, а також після окупації. Учні-доповідачі підготували виступи «Хронологія окупації», «Хронологія спротиву», а також було переглянуто відео «Підняття прапора в Академії Військово-морських сил ім. Нахімова». У фойє школи обладнано тематичну інформаційну виставку літератури про історію окупації військами території Криму.

В Строганівській ЗОШ І-ІІІ ступенів в шкільній бібліотеці Точило С. І. організувала виставку друкованих матеріалів «Кримчани на захисті української державності». Вчитель образотворчого мистецтва Бондаренко Л. П. з учнями 5 та 6 класів створили виставку дитячих малюнків «Крим – це Україна». Для учнів 1-3 класів класними керівниками були проведені тематичні бесіди та проведено конкурс дитячих малюнків. 24 лютого вчитель історії Гриценко Л. П. провела з учнями 9 класу урок  «Крим – це Україна». Класний керівник Богатиренко О. В. провела з учнями заочну подорож «Крим єдиний з Україною». Учні ознайомилися з подіями 26 лютого 2014 року та прикладами мужньої боротьби кримчан за цілісність України. Класний керівник 6 класу Дрібноход В. О. провів для учнів годину спілкування «Крим 2014», а Задорожня С. М. з учнями 8 класу провела патріотичну виховну годину «Крим. Нескорена земля» з переглядом відеофільму «Ціна анексії – життя». По закінченню заходу присутні вшанували пам'ять загиблих патріотів України хвилиною мовчання. Педагог-організатор Кобилинська М. М. організувала лекторій «Хронологія спротиву» для учнів 9 класу. За фотоматеріалами та відеосюжетами здобувачі освіти розглянули шлях боротьби кримчан за цілісність  України.

В Іванівській ЗОШ І-ІІ ступенів для учнів 1-4 класів були проведені бесіди, організовано перегляд презентацій «Я громадянин та патріот своєї держави» та проведено виставку дитячих малюнків. Також проведені тематичні години спілкування для учнів 5-8 класів. У шкільній бібліотеці Ковальчук Г. І. організувала виставку друкованих матеріалів «Кримчани на захисті української державності».

До Дня спротиву окупації АРК та м. Севастополя працівниками закладів культури Присиваської територіальної громади  було підготовлено онлайн-заходи:

- Григорівський СБК  «Крим – це Україна!»:

- Павлівський СБК «Україна – єдина країна»:

- Строганівський СБК «Окупація Криму»:

- Іванівський СБК «Крим за мир»:

 

В статті використовуються матеріали із сайту Музею "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні"

 

Статтю підготувала інспектор з питань культури, туризму та спорту Ю.В. Балясна

спільно з інспектором з питань освіти О.М. Мельник



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь