Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Дата: 25.02.2021 16:44
Кількість переглядів: 2192

Фото без опису

«Як я умру, на світі запалає

 Покинутий вогонь моїх пісень,

 І стримуваний пломінь засіяє,

 Вночі запалений, горітиме удень»

 

Так писала в одному із своїх віршів геніальна дочка українського народу – Леся Українка. Історія її життя могла б стати основою величезної драми, але стала на службі найсвітлішої поезії, зоря якої яскраво пломеніє на літературному небосхилі вже 150 років. Окраса і гордість української нації, одна з фундаторів новітньої української літератури. Вона давно посіла чільне місце в світовій літературі, стала народною в найширшому розумінні цього слова. Вихована в дусі кращих європейських літературних традицій, одночасно просякнута національним духом, вона своїми творами і сьогодні залишається сучасною. Її поезія спонукає до вершинної досконалості, до справедливості й добра.

З нагоди відзначення 150-річчя від Дня народження славетної письменниці Лесі Українки та з метою вшанування пам’яті видатної поетеси, популяризації її творчості, розкриття багатогранності та самобутності її таланту, в закладах загальної середньої освіти Присиваської сільської ради було проведено низку виховних заходів.

В кожній школі бібліотекарями були організовані тематичні виставки літератури та фотоматеріалів. Для учнів початкових класів вчителями були проведені години спілкування, організовано перегляд тематичних презентацій та відео, присвячені життю і творчості Лесі Українки. Зокрема, в 3 класі Павлівської ЗОШ вчителем Герегою О. О. було проведено цікаву вікторину з використанням «LEGO», в Іванівській ЗОШ для учнів-початківців було організовано розгадування кросвордів «Леся Українка». Під керівництвом вчителя з класу Бабенко А. Ю. учні взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «150 імен Лесі Українки», а вчитель початкових класів Табунщик А. М. провела цікавий урок у 4 класі «Леся Українка на уроках математики».        Вчитель 1 класу Строганівської ЗОШ Олійник С. В. з учнями виготовили квітку-експозицію «Цікаве про українську письменницю Лесю Українку». Учні 2 класу з вчителем Пішеніною Т.М. переглянули мультфільм «Лісова пісня» та виготовили лепбук «Стежками Лесі Українки». Учні 3 класу з вчителем Фесенко О. В. переглянули мультфільм «На зеленому горбочку…» за творами Лесі Українки. Вчителі початкових класів Григорівської ЗОШ також організували цікаві заходи. Зокрема в 1 класі вчителем Грабовецькою І. В. було проведено заняття з кубиком Блума «Пам’ять про Лесю жива». Для учнів 4 класу вчитель Кинаш А. І. організувала бліц-вікторину «Що ти знаєш про Лесю Українку», розгадування філворду «Життя Лесі Українки» та провела урок «Леся Українка на уроках математики». Вчитель Сивцева О. М. до 150-річчя від дня народження Лесі українки провела з учнями ранкове коло, на якому діти переглянули відео, читали вірші та прослухали пісні на слова Л. Українки.

Також багато заходів було проведено для учнів 5-11 класів. Так, у 6 класі Павлівської ЗОШ відбулась цікава вікторина «Чи знаємо Лесю Українку», організована вчителем української мови та літератури Горбачик А.Т., а в 9 класі вчителем Білецькою І.В. був проведений усний журнал «Дзвінка струна Лесиного серця» та організовано перегляд фільму «Цікаві факти з життя Лесі Українки». Вчителем української мови та літератури Коноваловою О.П. Іванівської ЗОШ  для учнів 5-9 класів було проведено  урок-диктант «Жінка-борець, жінка, яка «в серці має те, що не вмирає», а також проведено тематичний захід «Літературна кав?ярня», на якому  учні декламували поезію Л. Українки. Педагог-організатор Олініченко О. В. для учнів 7-9 класів організувала  перегляд та обговорення презентації «Твори Лесі Українки в театральних виставах, в кіно, музиці».

Вчитель української мови та літератури Строганівської ЗОШ Андрушко А.С. також провела низку цікавих заходів. Для учнів 5-11 класів було організовано фото-квест «Леся Українка – геніальна дочка українського народу», під час якого учні розгадували завдання, пов’язані з біографією та творчістю видатної письменниці. Учні 5 та 7 класів написали диктант «Наша Леся». Також учні переглянули мультсеріал «Книга – мандрівка. Карта про Лесю Українку». Учні 8-11 класів переглянули фільм про життя Лесі Українки «Не така як всі». Учениця 8 класу Фриз Ангеліна була учасницею І етапу конкурсу «Світлиця Кобзаревих дум» та онлайн–конкурсу VІІ Всеукраїнського фестивалю учнівської та студентської творчості ім. М.Фішер-Слиж «Змагаємося за нове життя», присвячений творчості Лесі Українки.

В Григорівській ЗОШ вчитель української мови та літератури Сьомаш Т. А. для учнів 8 класу організувала літературний хокей «Кращий знавець біографії Лесі Українки», провела літературні читання у 8 та 11 класах, інтерактивну вікторину «Хотіла б я піснею стати» в 11 класі. Учні 5-11 класів написали диктанти про життя та творчість Л. Українки. Також учениця 8 класу Гнатовська Елизавета перемогла у І етапі конкурсу «Світлиця Кобзаревих дум» (вчитель Сьомаш Т.А.). Вчитель української мови та літератури Мороз Н. М. для учнів 7 та 9 класів організувала фото-квест «Леся Українка… Не за підручником». Вчитель образотворчого мистецтва Желєзагло Л. В. та вчитель початкових класів Кинаш А. І. організували виставку дитячих малюнків за творами геніальної поетеси (учні 4,5, 7 класів). Вихованці музичного гуртку «Зірочки майбуття» переглядали та зробили музичний аналіз відеокліпів на слова Лесі Українки у виконанні сучасних гуртів.

Поезія Лесі Українки – це джерело невичерпної мудрості та незламної сили духу. Усе життя і всю творчість письменниця присвятила рідному краю та мріяла про щасливу долю Батьківщини. Здійснення її мрій повинне стати нашим обов'язком.

Статтю підготувала

 інспектор з питань освіти

Оксана Мельник



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь