Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Експрес-інформація щодо пожеж в Херсонській області

Дата: 22.02.2021 11:57
Кількість переглядів: 1357

Фото без опису

За перший місяць 2021 року в області зафіксовано 133 пожежі, більшість з яких трапилась у житловому секторі. Вогнем знищено та пошкоджено 80 будівель та споруд, 21 транспортний засіб, 10 тонн грубих кормів. Прямі збитки від пожеж складають 8389 тис. грн., побічні - 21912 тис. грн.

У вогні та диму пожеж загинуло 11 осіб, травмовано - 3, врятовано - 5.

Щодо причин, то найбільша кількість пожеж сталась через необережне поводження з вогнем – 45, через порушення правил монтажу та експлуатації печей та теплогенеруючих агрегатів – 39, через порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок – 27. 

Багаторічна практика підтверджує, що основні причини від яких виникають пожежі у зимовий період - це  перевантаження електромережі та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення, а летальні наслідки на пожежах стаються в більшості випадків через необережність під час куріння та порушення використання теплових та електричних приладів. Більшість загиблих на пожежах -  люди похилого віку та безробітні, тобто малозахищені верстви населення.

Так, 9 січня на номер Служби порятунку «101» Іванівського району надійшло повідомлення про загорання житлового будинку у с. Любимівка. На час прибуття вогнеборців пожежею був охоплений майже весь будинок  горіла покрівля. На місці пожежі виявлено тіло 66-річної господарки. До трагедії призвело те, що загибла використовувала для обігріву старий саморобний електрообігрівач з відкритою спіраллю, на який потрапив легкогорючий матеріал і загорівся.

19 січня до білозерських рятувальників надійшло повідомлення про загорання житлового будинку по вул. Перемоги. За вказаною адресою виїхав черговий розрахунок 2-ї Державної пожежно-рятувальної частини. По прибуттю вогнеборців вогнем були охоплені стеля та речі в котельні будинку. Пожежу ліквідовано на площі 4 кв.м. Завдяки оперативним та злагодженим діям пожежно-рятувального підрозділу вдалось уникнути поширення полум’я на сусідні кімнати. Під час встановлення обставин пожежі стало відомо, що мешканець будинку вирішив підкинути дрова до твердопаливного котла та через занадто високу температуру той вибухнув. Полум’я поширилось на стелю і речі домашнього вжитку, а 48-річний чоловік отримав опіки рук та обличчя. Медичні працівники надали першу медичну допомогу постраждалому, у госпіталізації потреби не було.

20 січня до горностаївських рятувальників надійшов виклик про те, що у с. Костянтинівка горить літня кухня. На момент прибуття рятувальників вогонь вже охопив дві кімнати будівлі. Під час ліквідації в одній з кімнат виявлено обгоріле тіло 66-річного господаря. З’ясовано, що пожежа виникла через те, що пере топковим отвором печі не було металевого листа. Натомість до неї прилягав килимок, на який випала жаринка.

21 січня на номер Служби 101 м. Херсон надійшло повідомлення про те, що по вул. Порт-Елеватор у багатоквартирному будинку горить квартира. На місце події виїхали рятувальники 20-ї Державної пожежно-рятувальної частини по охороні Суворовського району. По прибуттю розвідкою встановлено, що в кімнаті квартири на другому поверсі горять речі та меблі. Вогнеборці вивели з задимленого приміщення власника квартири. Вже каретою швидкої чоловіка доставлено до обласної лікарні з попереднім діагнозом – термічні опіки 1-2 ст.(12% тіла), отруєння чадним газом. Ліквідовано пожежу о 20:51 на площі 20 кв. м. Причина пожежі – необережність під час куріння.

Також у січні дві пожежі трапились в історичному центрі Херсона у багатоквартирних будинках старої забудови. Так, по вул. Театральній все розпочалось з залишеної під час приготування їжі на плиті. І поки господар знаходився в іншій кімнаті на пательні загорілось масло. Пожежа досить швидко дісталась стелі і розповсюдилась по очеретяним конструкціям покрівлі. Ліквідовано пожежу на площі 120 кв. м. А у будинку по вул. Грецькій займання сталось у приміщенні, в якому тривалий час вже ніхто не проживає. У цьому випадку площа пожежі склала 15 кв. м. Причина – необережне поводження з вогнем невстановлених осіб. В обох випадках люди не постраждали.

ГУДСНС закликає громадян: бути уважними у побуті, звертати увагу на справність електрообладнання та обігрівальних приладів, вимикати їх на ніч, на довгий час не залишати без нагляду літніх немічних людей. Не зловживати спиртними напоями особливо у парі з цигаркою - саме ця звичка є найпоширенішою причиною виникнення пожеж з летальним наслідком.   

Рятувальники нагадують всім дорослим, а особливо батькам, про те, що часто дітки через власну допитливість та цікавість до зовнішнього світу наражають себе на небезпеку. Тому батьки не повинні залишати їх без нагляду, особливо коли поряд з дитиною знаходяться доступні для неї вогненебезпечні предмети: сірники, запальнички, свічки тощо. Відповідно батькам необхідно роз’яснювати дітям, що деякі речі якими користуються дорослі є для них небезпечними, можуть викликати біль та інші неприємні наслідки.   

Пам’ятайте, якщо сталася пожежа, слід зателефонувати за номером 101 та якнайшвидше покинути палаюче приміщення,не витрачаючи час на порятунок майна, головне - врятувати себе і інших.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь