Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ФОП та податкова декларація: що з доходами фізичної особи - громадянина?

Дата: 17.02.2021 14:24
Кількість переглядів: 1607

Спеціалісти Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадують фізичним особам - підприємцям особливості заповнення декларації про майновий стан і доходи.

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі - ПКУ) фізичні особи - підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі - податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

Фізичні особи - підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (п.п. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 ПКУ).

Фізичні особи - підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року).
Відповідно до п. 177.11 ст. 177 ПКУ фізичні особи - підприємці у податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Форма податкової декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації (далі - Інструкція), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177).

Відповідно до п. 8 розд. IІІ Інструкції у відомостях про власне майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду, емфітевзис):

1) зазначаються відомості про нерухоме (рухоме) майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об’єкта нерухомого майна.

Кожній категорії об’єктів майна призначається окремий номер: 1 – земельні ділянки; 2 – житлові будинки; 3 – квартири; 4 – садові (дачні) будинки; 5 – гаражі; 6 – водойми; 7 – автомобілі легкові; 8 – автомобілі вантажні (спеціальні); 9 – водні транспортні засоби; 10 – повітряні судна; 11 – мотоцикли (мопеди); 12 – інше нерухоме (рухоме) майно;

2) кожний об’єкт майна відображається платником податку окремо із зазначенням у графі:  1 – коду рядка; 2 – номера категорії об’єктів;  3 – місцезнаходження об’єкта нерухомого майна (країна, адреса) або марки (моделі) рухомого майна;  4 – року набуття права власності/року випуску (для рухомого майна);   5 -– загальної площі нерухомого майна (значення вказується у квадратних метрах);   6 – значення власної частки в загальній площі нерухомого майна;  7 – відмітки про надання майна в лізинг, оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) (вказується позначкою «х»).
Таким чином, фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування має подавати за результатами календарного року податкову декларацію, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.

Коментарі від спеціалістів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі у Facebook дивіться за посиланням: https://www.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol.

Деякі бізнесмени Херсонщини «випробовують долю»

 

Фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі постійно не лише проводять роз’яснювальну роботу з питань застосування РРО, а й контролюють дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері застосування РРО.

Так, упродовж минулого року фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі провели 436 фактичних перевірок, результатом яких стало донарахування 10 474 тис. гривень штрафних (фінансових) санкцій.

В основному до поля зору податківців потрапляють суб’єкти господарювання  діяльність яких підлягає ліцензуванню або провадиться у сфері готівкового обігу. А особлива увага ревізорів приділяється саме представникам бізнесу, які застосовують РРО з середньомісячним виторгом менше 5 тис. гривень, адже кожен господарський об’єкт потребує на своє утримання щонайменше 9 тис. гривень. Це витрати на орендну плату, придбання дозвільних документів, оплату праці найманих працівників, комунальних послуг, обслуговування касової техніки та іншого обладнання тощо.

Зокрема, проведено 236 перевірок бізнесменів, які реалізують у роздріб алкогольні напої й тютюнові вироби, та 152 перевірки закладів ресторанної індустрії й громадського харчування.

Наразі зусилля податківців Херсонщини спрямовані на створення рівних умов для ведення бізнесу, а для цього і підприємці мають працювати лише у правовому полі. Саме тому просимо суб’єктів господарювання не «випробовувати долю», а дотримуватися вимог податкового законодавства.

До слова, Ви завжди зможете «тримати руку на пульсі» з актуальних питань оподаткування, долучившись до офіційних сторінок ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі у мережі Facebook.

Результати роботи сектору з питань запобігання та виявлення корупції за 2020 рік

 

Протягом 2020 року сектором з питань запобігання та виявлення корупції проведено 46 доперевірочних аналізів з питань виявлення корупційних правопорушень або порушень, пов’язаних з корупцією  в структурних підрозділах під час виконання посадовими особами свої обов’язків.

Після їх завершення ініційовано проведення 8 перевірок відповідно до наказу ДПС України від 07.10.2019 №107 «Про затвердження Порядку організації та здійснення заходів контролю в апараті ДПС, її територіальних органах, на державних підприємствах та в установі, що належать до сфери управління ДПС, оформленні і реалізація їх результатів», наказу ДПС України від 19.11.2020 №655 «Про затвердження Порядку організації та проведення  перевірок в органах Державної податкової служби України, на підприємствах, в установах, організаціях, які належать до сфери управління ДПС, оформлення і реалізації їх результатів» та 1 перевірку відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 13 червня 2000 року №950 «Про затвердження Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та осіб, які для цілей Закону України «Про запобігання корупції» прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

За результатами цього службового розслідування: направлені матеріали до органів Національної поліції України для складання протоколу про адміністративне правопорушення (в 1 випадку); до працівників  вжиті заходи матеріального впливу (в 1 випадку); матеріали направлені до дисциплінарної комісії для прийняття рішення про притягнення їх до дисциплінарної відповідальності (в 3 випадках).

Також результатом перевірок виконання вимог Закону України "Про запобігання корупції" в частині дотримання заходів фінансового контролю (своєчасність подання щорічної декларації та подання декларації перед звільненням) – виявлено 8 випадків несвоєчасного подання декларацій та, відповідно, направлені 8 повідомлень до НАЗК.

За результатами ще трьох перевірок до працівників ГУ ДПС області вжиті заходи матеріального впливу.

Протягом 2020 року здійснено розгляд 7 скарг, що надійшли на сервіс «Пульс» та їх опрацювання з керівниками структурних підрозділів (у 6 випадках з питання порушення Правил етичної поведінки, в 1 випадку – з питання витребування неправомірної вигоди). В 1 випадку інформація підтверджена, до працівника вжиті заходи матеріального впливу.

Підготовлено 111 рішень про врегулювання конфліктів інтересів у працівників структурних підрозділів, які затверджені відповідними наказами по ГУ ДПС області.

Протягом першого півріччя вжито 359 організаційно – роз’яснювальних заходи та навчання антикорупційного законодавства, а також надано 301 консультації структурним підрозділам та окремим працівникам.

Забезпечено наповнення сайту ГУ ДПС області матеріалами з питань антикорупційного законодавства, створення відео-сюжетів, публікацій в соціальних мережах Інтернет.

В структурних підрозділах впроваджена практика проведення щомісячних антикорупційних інструктажів та забезпечується її моніторинг. 

Розглянуто 4 повідомлення, що надійшли від викривачів, в Порядку організації  роботи  з повідомленнями  про корупцію, внесеними викривачами, в органах Державної податкової служби, затвердженого наказом Державної податкової служби України від 27.02.2020 №108. Повідомлення надійшли на електронну пошту відділу та стосувались питання використання працівниками свого службового становища для отримання неправомірної вигоди. Інформація не підтвердилась. Заявників проінформовано про результати розгляду.

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі рекомендує, при наявності інформації про корупційні правопорушення або правопорушення, пов’язані з корупцією, вчинені посадовими особами ГУ ДПС області  направляти її у письмовому, усному або електронному вигляді за телефоном (0552)427680, або по електронній пошті (п/с  сектору – kherson.vzvk@tax.gov.ua  та  kherson.vp@tax.gov.ua, або у паперовому вигляді з 8 до 17 години за адресою: м. Херсон, проспект Ушакова, буд.75, каб. 316. Також можуть прийматись анонімні повідомлення, якщо наведена у них інформація стосується конкретної особи та містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь