Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На допомогу платникам податків - «гарячі» новації законодавства

Дата: 31.12.2020 08:09
Кількість переглядів: 336

Фото без опису

Із 10 грудня 2020 року набули чинності Закони України від 04.12.2020 №1071-IX та №1072-ІХ щодо додаткових заходів підтримки громадян та малого бізнесу на період здійснення обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню COVID-19.

Днями в Чаплинській ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо практичного застосування змін, які передбачені вищезазначеними законами. На запитання платників податків відповідала начальниця Чаплинської ДПІ Оксана Добрянська.

Питання: Які зміни передбачені при сплаті єдиного податку та єдиного внеску?

Відповідь: Законом від 04.12.2020 №1072 передбачені пільги для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку першої групи.

Платники єдиного податку першої групи тимчасово звільняються:

- від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року;

- від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені періоди.

Тобто єдиний внесок та єдиний податок спрощенці першої групи можуть не сплачувати за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року. Важливо, що законом чітко визначено, що ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника першої групи.

Питання: Чи передбачені зміни при списанні податкового боргу?

Відповідь: Законом №1072 збільшено мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення, та внесено зміни до механізмів врегулювання податкового боргу, а саме:

- списання податкового боргу, загальна сума якого за усіма податками і зборами не перевищує 3060 гривень у будь-якого платника податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів;

- списання пені та штрафних санкцій у разі погашення платниками податків податкового боргу, що виник станом на 01.11.2020, протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом №1072 та за умови сплати поточних податкових зобов’язань (крім визначених Законом №1072 випадків);

- відстрочення до 29.12.2021 року погашення податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій, пені та процентів за користування розстроченням/відстроченням), платників податків - фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 грн. Відстрочення здійснюється за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою, без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

Питання: Чи потрібно платникам податків подавати до податкової заяву на списання податкового боргу до 3060 грн?

Відповідь: Ні. Заява платниками податків не подається, оскільки списання здійснюється податковим органом одноразово та одночасно усім платникам податків, сукупна сума податкового боргу яких станом на 1 листопада 2020 року не перевищувала 3060 гривень (включно) та залишилась непогашеною на дату такого списання.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь