Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Різдво Христове за григоріанським календарем

Дата: 24.12.2020 19:40
Кількість переглядів: 461

Фото без опису

Різдво є великим святом, яке відзначається в День народження Ісуса Христа в Віфлеємі. Різдво Христове - одне з найважливіших християнських свят, державне свято у понад 100 країнах світу.

Чому католики відзначають це свято 25 грудня, а православні 7 січня?

Традиція святкувати Різдво Христове 25 грудня у католиків та православних залишилася й досі. Однак роблять вони це за різними календарями. На Заході – за григоріанським, а, наприклад, в Грузії, Сербії та Україні за юліанським календарем.

1 січня 45 р. н.е. Юлій Цезар запровадив календар, практично такий самий, як сучасний, – юліанський, але він виявився не зовсім точним. Земля робить оберт навколо Сонця майже на 12 хвилин повільніше, ніж думали давні римляни, відповідно календар поступово почав зміщуватися. Різдво почало помалу наближатися до весни, а Великдень - до літа. За півтори тисячі років юліанський календар відстав на 10 днів.

Папа Римський Григорій XIII 4 жовтня 1582 року ініціював реформу юліанського календаря, наказав деякі роки, які раніше були високосними, «вважати» невисокосними. Цим суттєво зменшив розходження  до 26 секунд на рік. Щоб компенсувати відставання, він наказав пропустити 10 днів, так у 1582 році одразу за 4 жовтня настало 15-е. Реформований календар назвали григоріанським.

В Україні склалася ситуація, що люди почали жити за новим стилем (григоріанським календарем), а церква продовжувала за старим (юліанським). Неточність церковного – юліанського календаря – за роки поглибилася. Зараз вона становить аж 13 днів.

Коли католики святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, то за юліанським це тільки 12 грудня. Українським православним та греко-католикам треба чекати ще 13 днів на народження Христа. Тож, коли на юліанському (церковному) календарі нарешті настає 25 грудня, то на григоріанському, за яким ми живемо, вже 7 січня.

В цей світлий день від імені сільського голови Присиваської ТГ Кліщевського С.О., сільських депутатів, членів виконавчого комітету та працівників апарату сільської ради вітаємо з Різдвом Христовим за григоріанським календарем і хочемо побажати бачити тільки хороше у світі і знаходити тільки добре в людях, дарувати надію близьким і втілювати свої мрії, щиро вірити і ніколи не забувати про просте людське щастя.

Бажаємо цінувати все, що у Вас є, і насолоджуватися кожною миттю життя! Колядки співайте, святкуйте Різдво. Христос народився! Славімо його!

Статтю підготувала інспектор з питань

культури, туризму, молоді та спорту

Ю.В. Балясна

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь