Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

№ 3. Лемурійське озеро затоки Сиваш

Дата: 17.12.2020 09:14
Кількість переглядів: 635

Озеро знаходиться поблизу однієї з бухт затоки Сиваш, однак має не природне, а антропогенне походження. Воно утворилось внаслідок падіння винищувача Міг-15 у липні 1968 року.

Винищувач вилетів із аеродрому «Бальбек», який знаходиться в Автономній республіці Крим, для випробування нової радіолокаційної системи під Євпаторією. Основним завданням випробування було простежити за польотом та маневрами літака. За штурвалом був дуже досвідчений пілот (учасник Другої світової війни). Під час польоту на висоті 8 км над містом Джанкой літак почало хилити вліво. По рації пілот повідомив на базу про несправність, після чого в повітря було піднято два вертольоти з аварійною бригадою, які летіти за маршрутом Міг-15. Над містом Армянськ літак почав падати. З бази по рації наказали катапультуватись. Пілот знав чим обернеться падіння літака на місто, тому дотягнув до затоки Сиваш після чого катапультувався, але вже було занадто низько. На місці падіння утворилася вирва.  З глибини 18 метрів було вирито чорні скрині. Було встановлено дві імовірні причини падіння літака: попадання птахів до турбіни літака або ж в турбіні був залишений ключ борттехніком. Військові забрали всі деталі літака, але мілкі фрагменти можна зустріти і зараз, а деякі – зберігаються у місцевому краєзнавчому музеї.

Згодом вирва наповнилась водою, яка була набагато солонішою, ніж у Сиваші. Мешканці навколишніх сіл назвали озеро «Яма» і часто заради розваги ходили купатись на нього. З часом почали поширюватись розповіді про лікувальні властивості солоної води озера та грязей Сиваша.

Зараз Лемурійське озеро затоки Сиваш є лікувальним курортом України. Цей статус підтверджено інститутом медичної реабілітації Міністерства Здоров'я України. Лемурійське озеро відоме як в Україні, так і за кордоном та є однією з родзинок Херсонської області.

Рожевий колір водойми зумовлений дією одноклітинних водоростей Дуналіелла солоноводна, які під дією сонця виробляють бетакаротин. Чим спекотнішим видається літо, тим більше води випаровується з озера й тим насиченішого кольору набуває ропа. Лікувальні грязі сертифіковані в 2005 році та допущені до використання як лікувальний і косметичний засіб.  “Рожева вода” володіє чудодійними лікувальними властивостями і є унікальною в світі. Концентрація солі у воді сягає 270-300 грамів на літр. Для порівняння — у Мертвому морі її лиш трохи більше — 350 грамів. Ропа містить величезну кількість різних мінералів, кислот, азотистих речовин, вуглеводів, йодистого натрію, солей хлористого магнію і калію, бромистого магнію. Взаємодіючи з грязями Сиваша, у бухті якого і знаходиться озеро, вона значно посилює свої цілющі властивості. Ропа активізує роботу всіх важливих органів людини, сприяє відновленню рівноваги організму,  омолоджує і тонізує. Грязі застосовують для профілактики та лікування захворювань  органів дихання, тут лікують жіночу безплідність, майже всі органи шлунково-кишкового тракту, захворювання нервової системи та опорно-рухового апарату тощо.

Лемурійське озеро затоки Сиваш підходить для туристів, які хочуть відпочити та оздоровитися. Крім того, саме в цих краях видніється безліч велетнів-вітряків, які доповнюють місцеві краєвиди.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь