Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Особливості подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

Дата: 27.10.2020 11:25
Кількість переглядів: 2340

До сектору з питань запобігання та виявлення корупції досить часто звертаються із проханням надати роз’яснення щодо особливостей подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Розглянемо деякі з них.

          Що мається на увазі під суттєвою зміною в майновому стані?

          -  Це три події, а саме: отримання доходу, придбання майна чи здійснення видатку. При цьому, сума доходу, майна або видатку має перевищувати 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня року, у якому відбулася суттєва зміна у майновому стані (105100 грн для 2020 року).

          Яким чином та в який термін подається повідомлення про суттєві зміни в майновому стані?

          -  Повідомлення подається протягом 10 календарних днів з моменту отримання доходу, придбання майна чи здійснення видатку. Подаються вони виключно в електронній формі та публікуються на сайті реєстру декларацій Національного агентства з питань запобігання корупції. При цьому, зауважимо, не можна подавати виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

          Чи всі декларанти повинні подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані?

          -  У звязку з набуттям чинності змін до статті 52 Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції», повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подають субєкти декларування які займають відповідальне та особливо відповідальне становище та/або які займають  посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 50 цього Закону.

         Відповідно до вимог ст. 50 зазначеного Закону, під службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, розуміються особи, посади яких належать до посад державної служби категорії "А" або "Б".

          Таким чином, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подають державні службовці, які займають посади не нижче керівників структурних підрозділів.

          Чи потрібно подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані декларанту, член сім’ї якого отримав такий дохід, придбав майно або здійснив такий видаток?

          -  Повідомляти про це НАЗК не потрібно. Проте відображення відповідного майна, доходу або видатку члена сім’ї у щорічній декларації є обов’язковим.

Коли можна скористатися пільгою щодо сплати земельного податку, якщо фізична особа вчасно не повідомила про неї ДПС?

          На численні запитання громадян - платників податків щодо застосування пільг під час сплати земельного податку спеціалісти управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформують про наступне.

          Перелік фізичних осіб, які можуть скористатися пільгою зі сплати за землю, наведено у ст. 281 Податкового кодексу України. Громадянин, який має право на пільги зі сплати земельного податку, подає до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки (ділянок) заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком) тощо). Подати заяву для застосування пільги із земельного податку необхідно до 1 травня.

          Якщо громадянин спізнився і подав заяву пізніше, то пільга із земельного податку почне застосовуватися з наступного податкового (звітного) року. Тобто:

          після 01 травня поточного року - якщо станом на 01 січня поточного року фізична особа має у власності одну земельну ділянку або декілька;

          після завершення 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу та/або права власності - якщо право на пільгу у фізичної особи виникає протягом календарного року та/або фізична особа, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки.

Подання ФОП декларації у разі зміни системи оподаткування

          Нагадуємо: з 23.05.2020 набрав чинності Закон України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», основні положення якого набрали чинності з 23.05.2020, а для окремих положень термін набрання чинності визначений з 01.07.2020 та 01.01.2021 року.

          Пропонуємо ознайомитися зі змінами:

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь