Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підводимо підсумки туристичного сезону в 2020 році.

Дата: 13.10.2020 10:30
Кількість переглядів: 3948

Фото без опису

Одним з пріоритетних завдань розвитку Присиваської ОТГ є розвиток туризму та історико-культурної спадщини. Дані пріоритетні цілі закладені у Стратегії розвитку нашої громади на період з 2018- 2026 рр., адже ми маємо такі природні багатства як рожеві солоні води та лікувальні грязі озера Сиваш, спокій і тишу сільської місцевості, екологічно-чисті продукти, вироблені в особистому господарстві.

З метою розвитку туристичної галузі, підтримки «зелених» садиб, збереження та популяризації історико-культурної спадщини, постійно ведеться робота щодо промоції туристичного потенціалу громади. Особливу увагу приділено популяризації потенціалу Присиваської ОТГ через загально державні та місцеві ЗМІ: цього року про туристичний потенціал громади було опубліковано близько 50 статей та відеороликів в засобах масової інформації і як результат кількість гостей - туристів постійно збільшується.

На офіційному сайті громади Розроблено розділ «Туризм» https://grygorivska-gromada.gov.ua/ та відбувається постійне оновлення інформації про туристичний маршрут громадою і фототури, розміщено анкету для туристів, підрозділ присвячений «зеленим садибам», путівник для туриста, розділ «Як дістатися? Де зупинитися?».

У 2020 році було подано заявку на участь у Всеукраїнському конкурсі "Неймовірні села України» від села Іванівки (на жаль, заявку не підтримали).

Відкрито місцевий краєзнавчий музей в Григорівському сільському Будинку культури. Павло Робак творчо підійшов до оформлення приміщення: на стінах коридору зображені карти, на яких описані кордони перебування народів Північного Причорномор’я та інші ілюстрації.

Оновлене сучасне приміщення, яке розташоване в центрі села, розширена експозиція не залишають байдужими туристів та гостей громади, навіть таких зіркових, як Дмитро Комаров. Він влітку відвідав музей і був у захваті: відверто розповів, що не очікував побачити таку експозицію в сільській місцевості.

У 2020 році почав працювати готель «Мега Сиваш», що знаходиться у  с. Григорівка за адресою  вулиця Пушкіна, 44. Але номер бронювати треба заздалегідь: https://hotel-23135.business.site/ . Сучасні комфортні номери, облаштована для відпочинку територія, можливість замовити їжу або приготувати її на мангалі доповнюють відпочинок на Лемурійському озері та Іванівській косі затоки Сиваш.

В центрі Григорівки за адресою Пушкіна, 21 Б відкрилось кафе «Ніка», де можна повноцінно поснідати, пообідати та повечеряти. Кафе працює щодня з 10:00 до 23:00.

Постійною є робота над залученням позабюджетних коштів для підтримки і розвитку туристичної сфери громади, розробляються та подаються проєкти до різних міжнародних програм. У вересні поточного року знайшов підтримку на фінансування Програмою ЄС ПРООН туристичний проєкт, в рамках якого передбачені наступні заходи:

1. розробка та встановлення туристичних знаків, карт населених пунктів, плани і схеми туристичних маршрутів, спеціальні таблички з QR-кодами, символікою та номерами локацій;

2. придбання сцени для проведення фестивалів та інших культурно-розважальних заходів;

3. облаштування місць публічного простору шляхом придбання 12 альтанок та встановлення їх біля туристичних об’єктів громади (3 альтанки на березі Сивашу в с. Іванівка, 3 альтанки біля ставку в с. Строганівка, 3 альтанки біля самовиливного джерела артезіанських вод в с. Павлівка та 3 альтанки біля ставку в с. Григорівка);

4. придбання катамарану для проведення дозвілля на водних об’єктах;

5. придбання та облаштування 4 велопарковок із спортивними велосипедами.

У кінці 2020 року від Програми «Добре» на реалізацію комплексного проекту місцевого економічного розвитку отримаємо 3 мобільних дерев’яних будинки для створення комунального готелю. У громаді з’явиться десяток нових робочих місць.

Наразі спільно з управлінням туризму та курортів Херсонської ОДА, Програмою U-LEAD з Європою та громадами Херсонської області триває робота над спільним проєктом для подачі на 2021 рік на конкурсний відбір проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу.

Для Присиваської ОТГ плануються до реалізації наступні заходи:

1. облаштування берегу в с. Іванівка: встановлення гойдалки у воді, будівництво дерев’яного пірсу, становлення 5 душових кабінок;

2. придбання 2 модульних офісів під розміщення туристично-інформаційних центрів в с.Григорівка та Іванівка;

3. придбання 2 електроавтобусів;

4. встановлення інформаційних сенсорних терміналів.

З метою популяризації туризму, підтримки місцевих підприємців, власників «зелених» садиб та покращення їх матеріального становища, ось уже 14 років поспіль проводиться фестиваль народної творчості «Купальська ніч» в с. Григорівка, який збирає до 5 тисяч учасників із різних областей. В поточному році започатковано та проведено І фестиваль народної творчості «Перлина Присивашшя» на Іванівській косі затоки Сиваш. Заходи пройшли на високому рівні, з великою кількістю учасниківта гостей. Дуже порадувало, що місцеві жителі громади повірили у важливість проведення подібних заходів та долучились до процесу організації та проведення свята, була розгорнута роздрібна торгівля, фото-зони, частування, тощо.

Цього року розпочалася тісна співпраця із управлінням туризму та курортів Херсонської ОДА в рамках Програми при Президентові України «Туристичні магніти». Присиваська ОТГ увійшла до проекту як один із двох туристичних магнітів Херсонської області регіонального рівня.

Cвiтoвa пандемія внecлa свої коректив i в туpиcтичнe життя не тільки країни, але й всієї планети. Постало питання щодо розвитку внутрішнього туризму в країні, а для органів місцевого самоврядування – туризму на місцях. В цьому році кількість туристів збільшилась в порівнянні із минулими роками. Також збільшилась кількість «зелених садиб», що для нас  є найголовнішою цілю — самозайнятість населення. До Міжнародного дня туризму та Дня туризму в Україні в громаді було оголошено перший конкурс «Краща зелена садиба». Всіх учасників конкурсу було нагороджено відзнаками «Присиваська сільська рада рекомендує садибу сільського зеленого туризму». Курортний сезон завершився, але триває робота по підготовці курортного сезону на наступний 2021 рік.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь