Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Актуальна інформація з питань податкового законодавства.

Дата: 25.09.2020 10:35
Кількість переглядів: 3878

Місцева скарбниця Чаплинського району

 отримала 18 мільйонів гривень плати за землю

          Плата за землю традиційно залишається у трійці лідерів податкових надходжень до місцевого бюджету Чаплинського району та складає майже  18 відсотків від загальних надходжень місцевого бюджету. Саме тому Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі приділяється значна увага ефективному адмініструванню земельного податку та орендної плати за землю.

            У січні - серпні 2020 року до місцевого бюджету надійшло 18 млн гривень земельного податку та орендної плати за землю. З них:
9 млн грн - від юридичних осіб та ще стільки ж - плати за землю від фізичних осіб. Це на 3 млн гривень перевищує показники аналогічного періоду минулого року.

            Слід зазначити, що повнота надходжень земельного податку та орендної плати за землю - результат спільних зусиль податкової служби та органів місцевого самоврядування по залученню власників земельних ділянок та землекористувачів до оподаткування.

Банки та інші фінансові установи подають звіти за Угодою FATCA

до 1 грудня 2020 року

          У зв’язку з COVID-19 Служба внутрішніх доходів США перенесла усім країнам, що звітують за моделлю IGA, строки подання звітів про підзвітні рахунки в рамках Угоди FATCA за 2019 податковий рік на період до 31 грудня 2020 року. Це стосується і України, і зокрема, ДПС України, яка є компетентним органом для автоматичного обміну інформацією за Угодою FATCA.

          Зважаючи на те, що у Кодексі встановлений термін звітності для фінансових агентів, який забезпечує компетентному органу місячний термін для обробки та перевірки наданої інформації, кінцевий строк подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки подовжено до 1 грудня 2020 року. До цієї дати банки та інші фінансові установи повинні подати через портал IDES (International data exchange service – Міжнародна служба обміну даними) до ДПС України звіти про підзвітні рахунки, відкриті платниками податків США в українських фінансових установах у випадках та в обсязі, визначених Угодою FATCA. Інформацію необхідно подавати за 2019 рік, а також за звітні періоди з 2014 по 2018 роки.

          Звіт про підзвітні рахунки заповнюється англійською мовою та подається виключно в електронній формі одним XML-файлом. За відсутності у фінансового агента підзвітних рахунків у звітному періоді до ДПС через IDES надається звіт з нульовими даними.

          Обмін інформацією буде централізовано здійснюватися ДПС України до податкового органу Сполучених Штатів Америки (IRS) з дотриманням вимог українського законодавства. Поки що цей процес буде здійснюватися в односторонньому порядку – від України до США, але Українська сторона в подальшому зможе провести консультації із Сполученими Штатами Америки про внесення змін до угоди в частині запровадження двостороннього обміну.

          Порядок заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил застосування Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)» затверджений наказом Міністерства фінансів України від 12 серпня 2020 року №496, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2020 року за №810/35093.

          Довідково: Закон США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) набув чинності 1 липня 2014 року. Його головна мета - перешкодити ухиленню від сплати податків американських громадян, які працюють на території інших держав. Цей закон зобов’язує іноземні банки та інші фінансові установи надавати інформацію про клієнтів, фізичних та юридичних осіб до податкової служби США - IRS.

 

Закон 466: Продаєте чи обмінюєте більше ніж два транспортних засоби протягом року-сплатіть до бюджету податок

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що  Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України (далі - ПКУ), зокрема, щодо оподаткування  доходу,  отриманого від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда.

          Так, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

          Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

          Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18%.

          Відповідні зміни  до п.173.2 ст.173 ПКУ набрали чинності  з 23 травня 2020 року.

 

Електронний підпис: що необхідно знати підприємцю

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі роз’яснює громадянам та платникам податків переваги використання електронного підпису під час ведення підприємницької діяльності.

          Електронний підпис (раніше - Електронний цифровий підпис) за статусом прирівнюється до власноручного підпису або печатки. В Україні ЕП має юридичну силу з 2003 року.

          Електронний документ, підписаний ЕП, має таку ж юридичну силу, як паперовий документ з підписом уповноваженої особи та печаткою. Зокрема, ЕП підтверджує цілісність електронного документу, гарантує відсутність жодних змін у підписаному електронному документі та не дозволяє підписанту відмовитись від зафіксованих зобов’язань.

          Окрім можливості подавати звітність до податкової служби та інших державних установ, ЕП відкриває доступ до цілої низки державних сервісів, кількість яких постійно збільшується. Серед них можливість підписувати електронні документи, реєструватися на державних порталах, отримувати виписки та довідки а також користуватися «Електронним кабінетом платника» та електронними сервісами ДПС України, тощо.

          Як  отримати?

          Отримати особистий електронний ключ можна лише особисто та безкоштовно у податковій (АЦСК ІДД ДПС). Дізнатися адресу найближчого пункту видачі ключів для фізичної особи-підприємця при податковій можна за посиланням: https://acskidd.gov.ua/contacts.

          Що необхідно мати, йдучи за ключем:

  1. Заповнена та підписана Реєстраційна картка (для фізичної особи/фізичної особи – підприємця) встановленого зразка, у двох примірниках;
  2. Копія паспорта (копії 1-2 сторінок, сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання, а також 3-6 сторінки за наявності відміток). Якщо у вас паспорт у формі картки (ID-картка), необхідно зробити копії лицьового та зворотного боку, копію паперового витягу з Єдиного державного демографічного реєстру про адресу реєстрації місця проживання або копію Довідки про реєстрацію місця проживання фізичної особи).
  3. Копія посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання, засвідчена підписом власника, або паспорт громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом на українську мову (для іноземних громадян);
  4. Копія картки платника податків, засвідчена підписом власника. За наявності у паспорті громадянина України реєстраційного номера облікової картки платника податків, замість копії картки платника податків, може бути подана копія сторінки паспорта громадянина України з відповідною відміткою, засвідчена підписом власника.

 Детальніше про перелік документів для фізосіб можна тут: http://www.acskidd.gov.ua/fiz_osob

       Зверніть увагу, що кожен особистий ключ користувача має бути записаний на окремий носій інформації - наприклад флешку або токен, тож подбайте про це заздалегідь.

 

У який момент списуються фіскальні номери із виданого фіскальним сервером ДПС діапазону номерів для відповідного ПРРО?

     Засобами фіскального сервера ведеться облік виданих діапазонів для ПРРО із присвоєнням відповідного статусу фіскальним номерам: зарезервовані (видані, але не направлені до фіскального сервера), використані (направлені до фіскального сервера та прийняті фіскальним сервером розрахункові документи з присвоєними фіскальними номерами з діапазону).

          Фіскальний сервер формує та видає нові фіскальні номери на заміну використаним щоразу після приймання від ПРРО пакета створених розрахункових документів з фіскальними номерами. Таким номерам присвоюється статус «використані».

 

Як заповнювати реквізити «Призначення платежу» платіжного доручення при сплаті до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску

          Обов’язок кожного громадянина щодо сплати податків і зборів у порядку і розмірах, встановлених законом, визначено ст.67 Конституції України. При цьому, податковим обов’язком платника є самостійне обчислення, декларування та сплата суми податку та збору у порядку та строки, визначені Податковим кодексом України.

          При сплаті  податків, зборів до бюджету платник податків заповнює поле «Призначення платежу» розрахункового документа з урахуванням вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 із змінами та доповненнями (далі – Порядок №666).

          Аби уникнути помилок при сплаті платежів, необхідно чітко дотримуватися вимог Порядку №666. Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу, що за правильність заповнення реквізитів в платіжних документах відповідальність несе платник податків, а не банківська установа, тому слід бути уважними.

          Особливу увагу при заповненні поля “Призначення платежу” необхідно приділяти правильності визначення коду видів сплати.

          У разі сплати податкового боргу або заборгованості з єдиного внеску (ЄВ), під час заповнення банківських розрахункових документів у реквізитах у полі “Призначення платежу”, платники податків мають зазначати код виду сплати “140” - надходження до бюджету у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску.

          Зокрема, згідно з нормами п. 1 Порядку №666 реквізит «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

          - поле №1 – друкується службовий код (знак) «*» (ознака платежу);

          - поле №2 – друкується розділовий знак «;» та код виду сплати («140» – надходження до бюджету у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску);

          - поле №3 – друкується розділовий знак «;» та код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), або реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має 10 цифр) чи серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), або реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр);

          - поле №4 – друкується розділовий знак «;» та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі;

          - у полі №5 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;

          - у полі №6 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;

          - у полі №7 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється.

          Приклад заповнення поля „Призначення платежу” у разі якщо платник має податковий борг зі сплати податків/зборів: *;140;12345678;погашення податкового боргу з ПДВ (або податку на прибуток, земельного податку, єдиного податку та інше).

          Звертаємо увагу, що наявність чи відсутність податкового боргу платники податків можуть перевірити скориставшись власним «Електронним кабінетом платника податків» в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога». Вхід до кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua через офіційний вебпортал ДПС за умови наявності особистого електронного цифрового підпису.

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі вкотре наголошує, що самостійна та своєчасна сплата узгоджених грошових зобов’язань дозволить уникнути застосування заходів примусового стягнення боргів, збереже платників податків від застосування фінансових санкцій (пені, штрафів), передбачених нормами Податкового кодексу України. Адже дотримання податкової дисципліни та сумлінне ставлення платників до питання сплати податків формує позитивний імідж суб‘єкта господарювання перед бізнес-партнерами та контролюючими органами.

 

На Херсонщині за гроші пропонують зустрічі з податковими перевіряючими

          Минулого тижня підприємці Херсона та області отримали з десяток дзвінків від ошуканця, який представляється керівником різних податкових інспекцій. У розмові аферист обіцяє організувати зустрічі зі столичними ревізорами-інспекторами будь-якого рангу та профілю – з оподаткування фізичних або юридичних осіб.

          За винагороду «псевдоподатківець» пропонує підприємцям «скинутися» на обід, поселення або ж неформальну зустріч із перевіряючими з Києва. Гроші - від 5 тисяч гривень до 4 тисяч доларів - потрібно заздалегідь перерахувати на банківську картку. Тоді у підприємця не буде жодних проблем у разі податкової перевірки.

          У смт. Горностаївка невідомий зв’язувався з підприємцями з телефонного номеру 063-118-76-19 та пропонував свої послуги після перерахування коштів на банківську карту ПАТ Ощадбанк 5167 8031 0666 5479 (термін дії 05/25 отримувач - Боєв Д.В.). На жаль, деякі з підприємців навіть перерахували йому свої кошти.

          Спеціалісти сектору з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі радять не піддаватися на спокусливі пропозиції незнайомців, котрі представляються податківцями і просять гроші. Потрібно негайно повідомити про такі випадки співробітників поліції за телефоном 102.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь