Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Магія купальської ночі. XIV фестиваль народної творчості «Купальська ніч» в Присиваській ОТГ

Дата: 09.07.2020 08:25
Кількість переглядів: 1318

Фото без опису

Традиційно в ніч з 6 на 7 липня в с. Григорівка біля ставу проходить фестиваль народної творчості «Купальська ніч» (далі-Фестиваль). Завдяки Фестивалю кожен рік присутні мають змогу поринути в давні традиції містичного свята.

З глибини віків прийшло до нас Купало – свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючої зелені, молоді та кохання. За язичницьким повір’ям, це – ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною. На Фестивалі дівчата нарядили Марену. Пустили віночки на воду, щоб дізнатись, в якій стороні живе суджений, а для того питали дозволу у Водяника.

Вогнище, яке запалюють на Івана Купала, з давніх давен - надія на майбутнє. Вогонь оберігав від злих духів, випалював усе погане, зле, вселяв любов і красу у душі молодих. Перш, ніж розпалити купальське вогнище, чекали знак від Вогневика – вогняного колеса на протилежному березі ставу.

Обрядове дійство завершилось, а фестиваль продовжився. Цього  чудового  вечора   до всіх  присутніх   з  привітальними  словами звернулись голова Григорівської сільської ради Сергій Кліщевський, заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Таміла Зозулінська, в.о. старости сіл Павлівка та Нововолодимирівка Анатолій Андрієвський, в.о. старости с. Строганівка Світлана Загороднюк, в.о. старости с. Іванівка Тетяна Панкіна та директор Херсонського обласного центру народної творчості Володимир Капелюшник. Вони  висловили  вдячність  всім, хто безпосередньо брав участь  в організації та  проведенні  свята, побажали всім  міцного  здоров’я, миру та сімейного  затишку.

В цьому році на Фестивалі виступили: ансамбль «Степові роси» (Першокостянтинівський СБК), танцювальний колектив «Сузір’я», гурт «Берегиня» (Іванівський СБК), вокальне тріо «Три зірки» (Строганівський СБК), Крістіна Іноземцева, Елеонора Міщенко (смт. Чаплинка), танцювальний колектив «Фантазія», танцювальний колектив «Віста», Сергій Сєдов (Павлівський СБК), учасниці танцювального колективу «Захара», Олексій Лапшиков, Олена Боярська, Софія Рогальська, Родіон Дичок, Ерік Унтила (Григорівський СБК), ансамбль «Троянда» (Хлібодарівський СБК), циганський ансамбль «Бахмале»(м. Миколаїв). Всі учасники були нагороджені дипломами за збереження народних традицій, популяризацію народної творчості та активну участь у XIV фестивалі народної творчості"Купальська ніч".

На Фестиваль завітали і майстрині з м. Нова Каховка: Ворожищева Жанна, Ткачук Оксана та Ширяєва Галина. Вони представили свою сувенірну продукцію, яка вражала різноманіттям, неповторністю та самобутністю. За вклад у популяризацію народної творчості майстриням  було вручено подяки.

Нагородження учасників завершилось яскравим феєрверком. А продовженням Фестивалю стала довгоочікувана дискотека, яка тривала аж до світанку.

Для охочих зробити цікаве фото було встановлено фотозону, на якій зображена перлина Присиваської сільської ОТГ – затока Сиваш.

Варто відзначити, що Фестиваль відбувся за фінансової підтримки інвестиційної компанії «Зем-Інвест», ТОВ «Сивашенергопром» та представництва «ПАУЕР КОНСТРАКШН КОРПОРЕЙШН ОФ ЧАЙНА, ЛТД».

Всі заходи пройшли з дотриманням Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 06.06.2020 №35 (в редакції постанови Головного державного санітарного лікаря України від 01.07.2020 №38).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь