Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З Днем Конституції України та Днем молоді

Дата: 28.06.2020 10:40
Кількість переглядів: 572

Фото без опису

День Конституції – одне із головних державних свят України. Адже Конституція є Основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.

Із історії підписання Конституції України

Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993 роках під керівництвом першого Президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проект Основного Закону, проте він так і не був прийнятий.

8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді.

Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи в Україні, про державну мову, про право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.

Варто пам’ятати, яким важливим і непростим був для України процес впровадження власної конституції.

День Конституції – не просто свято нормативного акту, а день, коли було затверджено права і свободи громадян України.

Цікаві факти про Конституцію України:

  1. Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.
  2. Упродовж 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій та науковців.
  3. Міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України та визнало її однією з найдемократичніших у світі.
  4. У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Автор – художник-графік Ігор Степанов – витратив на її створення близько двох місяців.
  5. У 2019 році в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

У 2020 році День Конституції України стане подвійним святом, тому як в цей день припадає і День молоді.

День молоді

У червні в Україні та ряді інших країн відзначають День молоді. Це свято не є фіксованим, тому щороку його відзначають в різні дні.

Після здобуття Україною незалежності молодіжні організації звернулися до чинного на той момент президента Леоніда Кравчука. У 1994 році гарант підписав указ № 323/94 про святкування Дня молоді в Україні. Дата свята залишилася колишньою - в останню неділю червня. В 2020 році це свято випадає на 28 червня.

 

Щиро вітаємо всіх жителів та гостей громади із Днем Конституції та Днем молоді! Зичимо успіхів у всіх добрих починаннях, міцного здоров’я, бадьорості духу, впевненості у безхмарному майбутньому нашої держави!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь