Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мальовничі пейзажі Строганівського ставу

Дата: 16.06.2020 15:13
Кількість переглядів: 903

Фото без опису

Все більшу популярність в Україні набирає зелений туризм. І Строганівський ставок відмінно підходить для такого відпочинку. Наповнюється він підземними артезіанськими водами . Дно -мулисте. Глибина сільського ставка приблизно 1 метр. Ставок має дуже зручне розташування. Він знаходитися недалеко від центру села. До нього легко дістатися з будь-якої точки Строганівки. Пейзажі навколо ставка вражають своєю красою і гідні пензля художника.     На березі  ростуть заростi  очерету, які посерединi ставу  утворюють подоби острiвцiв. Саме там ховається  вдень все водоплавне птаство.

Весь простір над ставками і болотами сповнений пташиними голосами. Найактивніше птахи співають перед світанком, на світанку або ввечері. У ці години десь з плес долинають кахкання качки сірої, куакання великої пірникози, вереск і стогін пастушка, на верхівках очерету виголошує свою гучну тріскотливу пісню велика очеретянка.

Весняної пори, мабуть, найприкметнішими є гудіння бугая і хльосткий свист звичайного погонича. Голоси цих коловодних птахів чути здалеку.

На берегах водойми і на острівцях серед боліт влаштовують гнізда так звані благородні качки: крижень, огар, велика чирянка, шилохвіст, широконіска. Свої гнізда ці качки розмішують нерідко за кількасот метрів від води. А попелюх, чубата чернь і рідкісна білоока чернь гніздяться лише на заломах очерету, невеликих острівцях посеред плес і поряд з ними.

В останні десятиліття на ставках  почали гніздитися сіра гуска, гуска білолоба, галагаз і лебідь-шипун, який  все частіше став зимувати на незамерзлих водотоках, демонструючи таким чином схильність до осілості.

На окремих зарослих надводною рослинністю водоймах, де з решток рослин утворюються драглисті плави, великими щільними колоніями гніздяться звичайні мартини і білокрилі крячки.

Зволожені ділянки біля ставків  є місцями оселення багатьох видів куликів: коловодника звичайного та болотяного, набережника, чайки та інших. При значній кількості всі вони можуть утворювати напівколоніальні поселення.

Майже завжди можна зустріти чаплю сіру та білу, чаплю руду,  плиску жовту і плиску чорноголову.

Навесні та восени над ставками  проходять шляхи міграцій багатьох видів птахів.

Відпочинок на березі ставка це не тільки можливість відпочити біля води, але і побачити дивовижний світ нашого пернатого царства.

 

Статтю підготувала

С.М.Задорожня



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь