Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Збори громадян щодо обговорення плану реалізації проекту «Реконструкція водогону в с. Григорівка, заміна азбестових труб на полімерні».

Дата: 12.06.2020 14:05
Кількість переглядів: 768

Фото без опису

11 червня 2020 року на базі Григорівського сільського Будинку культури відбулись збори громадян щодо обговорення плану реалізації проекту «Реконструкція водогону в с. Григорівка, заміна азбестових труб на полімерні», який впроваджується спільно з Програмою «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» DOBRE. На збори громадян запрошували мешканців  вулиць, на яких наразі прокладають труби центрального водогону - Пушкіна, Шкільна, Толстого та провулок Миру. Збори провів Григорівський сільський голова Сергій Олександрович Кліщевський. Загальна кількість учасників зборів – 41 особа.

Сергій Олександрович розповів присутнім, що в рамках співпраці з Програмою DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність», Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) під час роботи над Стратегією розвитку Присиваської ОТГ на 2018-2026 рр., у 2017 році проведено дослідження за допомогою анкетування мешканців ОТГ щодо умов життя та якості публічних послуг у громаді. Дослідження, насамперед, стосувалося чинників, що впливають на якість життя мешканців і мешканок; послуг, що надаються установами органу місцевого самоврядування. Негативно оцінена якість та доступність питної води, адже трубопровід збудований ще у 1960 роках, застарілий, зношений та перебуває в аварійному стані, що негативно відображається на графіку водопостачання (обмежується декількома годинами на добу). Щороку стається близько 100 поривів , через пориви у воду потрапляє ґрунт, шкідливі домішки , що є небезпечним для здоров’я, та й азбестові труби вже давно під забороною в країнах Європейського Союзу. Саме тому ХІХ сесією Григорівської сільської ради VІІ скликання від 21.06.2018 року було прийнято рішення №260 про розробку «Плану покращення надання послуги водопостачання в Присиваській ОТГ на 2019-2023 рр.» аби вирішити нагальну проблему громадян та створити передумови для економічного розвитку території.

У 2019 році розроблений та затверджений рішенням XXIX сесії VII скликання від 25.03.2019 р. № 433 «План покращення надання послуги водопостачання в Присиваській ОТГ на 2019-2023 рр.». Робоча група з розробки Плану покращення послуги першочерговим на реалізацію обрали проект «Реконструкція водогону в с.Григорівка, заміна азбестових труб на полімерні».У січні 2020 року отримали матеріали від Програми DOBRE на загальну суму 1 531 695,76 грн., а саме:

-        13,521 км полімерної труби;

-        терморезисторних заглушок - 18 шт.;

-        переходів - 10 шт.;

-        трійників редукційних терморезисторних - 15 шт.;

-        трійників терморезисторних - 5 шт.;

-        пожежних гідрантів - 5 шт.

За кошти громади / благодійних внесків місцевих підприємств буде придбано 6,716 км полімерної труби та оплата робіт по реконструкції водогону.

Сергій Олександрович надав на ознайомлення бажаючим пакет документів по вищезазначеному проекту між Григорівською сільською радою та Програмою DOBRE, а саме: договір про внесок у натуральній формі № СІК D-0196 від 15.10.2019 р., бюджет проекту, заявку на отримання внеску у натуральній формі для виконання проекту, технічні специфікації до матеріалів.

Наступним блоком зустрічі було питання до доповідачів та надання роз’яснень. Присутні задавали питання щодо облаштування колонок з приладами обліку питної води,  щодо переліку обладнання, яке необхідно придбати для підключення абонентів до центральної мережі водопостачання, щодо підключення абонентів з числа одиноко проживаючих пенсіонерів. Роз’яснення надали Сергій Олександрович та т.в.о. директора КП «Струмок» Микола Васильович Самойлович:

згідно п. 5.3 «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.08 р. №190, обладнання вузла обліку здійснюється за рахунок споживачів.

Згідно Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» зі змінами, внесеними згідно із Законом № 2454-VIII від 07.06.2018 року, передбачено обов'язкове встановлення вузлів комерційного обліку приладів обліку (лічильників) холодної води для житлових будинків.

Згідно п.5.1, п.3.1 «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України №190 від 27.06.08 р., облік відпущеної води абоненту здійснюється за допомогою вимірювальної техніки, яка внесена до Державного реєстру або пройшли державну метрологічну атестацію.

Згідно п. 20 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 р. , плата за надані послуги вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води.

Згідно п. 5.2 «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України», затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 N 190 вузли обліку повинні розташовуватись на мережі споживача, як правило, на межі балансової належності мереж виробника та споживача, або за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною будівлі  в  місці входу водопровідного вводу. Межа балансової належності –це лінія розподілу елементів систем водопостачання та водовідведення і споруд на них між власниками або користувачами, тобто це найближче місце підключення до централізованої системи водопостачання.

Згідно п. 13 «Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку»,  затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 09 серпня 2018 року № 206, вузлами комерційного обліку обладнуються усі вводи зовнішніх інженерних мереж у житлових та нежитлових будівлях. Вузол комерційного обліку встановлюється на стороні споживача на межі майнової належності у точці приєднання (вводу) до зовнішніх інженерних мереж відповідних внутрішньо будинкових інженерних систем будівлі, а в разі неможливості встановлення - в іншому місці якомога ближче до точки приєднання. У цьому Порядку термін «межа майнової належності» означає точки розмежування зовнішніх водопровідних мереж від приєднаних до них відповідних мереж будівлі за ознаками права власності або іншого речового права.

Також довели до відома присутніх, що підключення повинно  відбуватись згідно затверджених виконавчим комітетом ради «Технічних умов на підключення до централізованого водопостачання та встановлення водолічильника».

         Микола Васильович зауважив, що більш детально з приводу умов підключення розповість мешканцям під час подворового обходу, яке відбудеться з 15.06.2020 р. по 19.06.2020 р. Під час інформаційно-роз’яснювальної кампанії розповість про облаштування колонок, придбання необхідних комплектуючих (сиділка , лічильник , перехідники, шланги необхідних діаметрів).  КП «Струмок» надає безкоштовно техніку для копання траншей та ям для колонок.  Також під час подворового обходу виявляється потреба для виконання робіт по підключенню абонентів за рахунок  комунального підприємства соціально незахищеним верствам населення (одиноко проживаючим пенсіонерам).

Також Микола Васильович довів, що встановлення лічильників за межами приватної садиби повністю унеможливить підключення неправомірних врізок без лічильників, що дасть змогу домогтися соціально-відповідального користування водою. Наразі заборгованість населення за водопостачання становить майже 300 000 грн.

Відповівши на всі питання, Сергій Олександрович наголосив, що якісна питна вода цілодобово – це одна з найактуальніших потреб для жителів! Технічно зношені водогони, постійні пориви на різних ділянках, тривалі реконструкції, невідповідна якість питної води, за рахунок потрапляння через пориви шкідливих домішок, низький тиск, швидкий та необлікований розбір води, заборгованість населення за спожиту воду, 2 годинна подача води – це не є нормою в наш час. Проект по реконструкції водогону дозволить вирішити всі проблемні питання, даний проект є важливим для населення, тому звернувся з проханням до присутніх віднестись до даного проекту з розумінням, соціально-відповідально. По всім питанням звертатись  в офіс КП ( 2 поверх адмінбудинку) до т. в. о. директора КП «Струмок» або до сільського голови особисто.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь