Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як відзначили 75 річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Присиваській ОТГ

Дата: 12.05.2020 08:50
Кількість переглядів: 807

Фото без опису

У вересні 1941 року німець-фашистські окупанти захопили села нашої громади. Близько 956 чоловік пішли на війну. Майже половина з них додому так і не повернулась.

В період окупації фашисти насильно відправили в Німеччину 386 переважно юнаків та дівчат.

Тяжкі були дні фашистської окупації, всі з нетерпінням чекали визволення від фашистського ярма. І воно прийшло зі сходу. 28 жовтня 1943 р. Північну Таврію почали звільняти війська 4-го Українського фронту (командуючий генерал-армії Ф.І. Толбухін). У визволенні території Чаплинського району брали участь кінно-механізована група під кодовою назвою «Буря», яка у своєму складі мала 19-й гвардійський танковий корпус (командир генерал-лейтенант І.Д. Васильєв) та 4-й гвардійський Кубанський козачий кавалерійський корпус (командир генерал-лейтенант Н.Н. Кириченко); 2-а гвардійська армія (командуючий генерал-лейтенант Я.Г. Крейзер); 2-а артилерійська дивізія резерву головного командування РГК (командир генерал-майор командир Л.Н. Алексєєв). Особливо відзначився 168-й гвардійський легкий артилерійський полк (командир гвардії підполковник Виноградов), 8-а повітряна армія (командир генерал-лейтенант авіації Т.Т. Хрюкін). Одним з перших, хто ввірвався на територію Чаплинського району, був 9-й окремий мотоциклетний батальйон 19-го танкового корпусу.

Частини 4-го гвардійського Кубанського кавалерійського козачого корпусу 30-ї Червонопрапорної кавалерійської дивізії вийшли на рубіж Григорівка - Павлівка - Червона Поляна. Частини 19-го танкового корпусу наступали з району Григорівки, Павлівки на Червоний Чабан.

В кінці жовтня на початку листопада 1943 року наші села було звільнено від фашистських загарбників.

Після закінчення Другої світової війни в селах було встановлено меморіали, пам’ятники та обеліск для вшанування пам’яті жителів полеглих під час війни.

У нашій державі відзначають 8 травня – День пам’яті та примирення і 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В цьому році ми відзначили 75-у річницю перемоги. Так, як в країні оголошено карантин масові заходи не планувались та не проводились. Але деякі заходи було проведено:

- 08.05.2020 року:

  • відбулась факельна хода в селах громади.
  • головою сільської ради разом із старостами було вручено пам’ятні подарунки Ветеранам війни. Їх на території громади проживає 32 чоловіка.

- 09.05.2020 року відбулось покладання квітів до братських могил, пам’ятних місць, могил героїв.

Всі проведені заходи проходили з дотриманням карантинних обмежень.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь