Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

26 квітня - День Чорнобильської трагедії та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф

Дата: 24.04.2020 16:06
Кількість переглядів: 707

Фото без опису

У цей день у 1986 році на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух, який спричинив соціально-екологічну катастрофу глобальних масштабів. Ця катастрофа вважалася найбільшою за всю історію ядерної енергетики (до вибуху на АЕС “Фукусіма-1”) як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Мільйони гектарів забруднених радіацією земель, лісів та водойм, втрата здоров’я сотень тисяч людей, чисельні людські жертви та зруйновані долі – все це, здається, мало б бути переконливим доказом того, що мова про безпеку атомної енергетики – не більше як міф, який може надто дорого коштувати всьому людству. Ось вже 34 роки біль і тривога Чорнобиля залишається в наших серцях. Ці відчуття змушують кожного зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й… Хоча стільки років минуло відтоді, а пам’ять наша зберігає все до найменших подробиць, бо надто вражаючими і болючими були ці подробиці.

Але Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи у народній пам’яті подвиг ліквідаторів. У вересні 2003 року на саміті СНД тодішній президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Ця пропозиція була підтримана Радою глав держав СНД.

За даними організації “Союз Чорнобиль” з 600 000 ліквідаторів 10% померло і 165 000 стало інвалідами.

Число постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно. Окрім загиблих працівників АЕС і пожежників, до них слід віднести хворих військовослужбовців і цивільних осіб, що брали участь в ліквідації наслідків аварії, і мешканців районів, що піддалися радіоактивному забрудненню.

Наслідки Чорнобиля стали драматичним уроком для цивілізації, суворим попередженням щодо масштабу відповідальності за життя, здоров’я людей і екологічну безпеку планети, яку взяла на себе сучасна наука.

В Присиваській ОТГ проживає три учасники ліквідації Чорнобильської трагедії: Корнійчук Микола (житель села Строганівка), Волошин Олександр та Герега Олександр (жителі села Павлівка). Ми не забуваємо героїв і 24.04.2020 року працівники сільської ради та старости сіл привітали учасників ліквідації наслідків Чорнобильської аварії.

Також варто згадати сім’ї, які вимушено покинули зону відчуження та на даний час мешкають на території Присиваської сільської ОТГ: Кавковські, Хоменки, Матвієнки, Величко, Шинкарі, Кобилинські, Тимчуки та Пуги.

Від імені сільського голови Григорівської сільської ради Кліщевського С.О., сільських депутатів, членів виконавчого комітету та працівників апарату сільської ради бажаємо Вам та Вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку. А тим, кого з нами вже немає – вічна і світла пам’ять…

 

В населених пунктах громади заходи до 34-х роковин Чорнобильської катастрофи, затверджені Розпорядженням сільського голови від 06 квітня 2020 року № 44, будуть проведені протягом року після закінчення карантину, спричиненого пандемією коронавірусу COVID – 19.

 

Статтю підготувала інспектор з питань культури,

туризму та спорту Балясна Ю.В.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь