Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Лист-роз’яснення щодо проведення заходів з посилення режиму поточної дезинфекції

Дата: 12.03.2020 13:42
Кількість переглядів: 1083

З метою мінімізації ризиків розповсюдження інфекційного агенту контактним шляхом необхідно очистити і дезінфікувати (рекомендовано використовувати дезінфекційні засоби, які містять гіпохлорит натрію) некритичні поверхні в залежності від наявних ризиків. Також дозволено використовувати мийно-дезінфікуючі розчини.

Особливу увагу слід приділяти очищенню і дезинфекції поверхонь в зоні догляду за пацієнтами, які знаходяться до них найближче та вірогідно забруднені (наприклад, поручні, приліжкові тумби і комоди, дверні ручки, раковини). В залежності від інтенсивності надання медичної допомоги чи потоку пацієнтів необхідно змінювати частоту та/або інтенсивність очищення, в залежності від рівня гігієни пацієнтів і можливого забруднення ним об’єктів оточення (наприклад, наявність у пацієнта кашлю з виділенням мокротиння, за умови недотримання респіраторної гігієни і етикету кашлю, потребує частішого проведення очищення і дезінфекції).

Некритичне обладнання (наприклад, дозатори, апарати ШВЛ) має бути очищене і дезинфіковане перед використанням для іншого пацієнта та/або після використання. Під час експлуатації такого обладнання слід забезпечити недопущення його контакту з пацієнтом та забрудненими (контамінованими) об’єктами. В стаціонарних умовах кожного пацієнта необхідно забезпечити індивідуальним набором некритичного медичного обладнання (наприклад, термометр, стетоскоп, тонометр) знижує ризики передавання інфекційних агентів.

Очищення та дезінфекцію необхідно проводити включно з комп’ютерами, мобільними телефонами та кишеньковими персональними комп’ютерами. Незважаючи на те, що використання спеціальних захисних чохлів, дозволяє проводити очищення та дезінфекцію, слід звертати особливу увагу медичного персоналу на правильне поводження з цими пристроями під час догляду за пацієнтом (наприклад, рекомендовано заборонити використання таких приладів в зоні пацієнта).

Перед очищенням та дезінфекцією некритичних поверхонь слід ознайомитися з інструкцією до засобу, аби він був сумісним із матеріалами, з яких виготовлено виріб.

Текстильні вироби (постільна білизна, рушники, одежа для пацієнтів і працівників) можуть забруднюватися мікроорганізмами. Тому, з метою їх безпечного використання, слід дотримуватися наступних принципів:

- не струшувати текстильні вироби і не проводити з ними будь-які інші дії, що можуть сприяти аеролізації інфекційних агентів;

- не допускати контактів шкіри і особистого одягу із забрудненими текстильними виробами;

- зберігати, транспортувати і утилізувати забруднені текстильні вироби слід відповідно до Інструкції зі збору, сортування, транспортування, зберігання, дезінфекції та прання білизни у закладах охорони здоров’я, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від ЗО квітня 2014 року №293,

- зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 травня 2014 року за № 556/25333.

Відвідувачі можуть бути переносниками інфекційних агентів та причиною спалаху. Тому в будь-якому закладі має бути впроваджений скринінг відвідувачів. Слід використовувати пасивний та активний скринінги. Пасивний скринінг реалізується шляхом розміщення в загальнодоступних місцях інформаційних матеріалів та нагадувань і є найбільш ефективним в період спалахів інфекційних хвороб. Активний скринінг слід використовувати цілеспрямовано для певних клінічних підрозділів (наприклад, відділень інтенсивної терапії або неонатології). Прикладом активного скринінгу є анкетування для виявлення пацієнтів з підозрою на коронавірусну інфекцію.

Реалізація заходів з недопущення інфікування в амбулаторно-поліклінічних закладах має починатися на етапі запису пацієнта на прийом. Медичний реєстратор повинен уточнити симптоми захворювання та, при наявності індикаторних скарг, наполягати на дотриманні відповідних рекомендацій (наприклад, при наявності кашлю, пацієнту слід перед входом в заклад одягнути маску та дотримуватися етикету кашлю). В разі ідентифікації потенційно інфікованого пацієнта необхідно реалізувати профілактичні заходи, включно з ізоляцією та виконанням відповідних підходів з недопущення інфікування (наприклад, респіраторна гігієна і етикет кашлю, одягання респіратора/маски).

Крім того, доречним може бути розміщення в зонах найбільшого скупчення пацієнтів розміщувати нагадування, наприклад: «Маєш підвищення температури тіла, нежить і кашель?! Негайно повідом про це медичному реєстратору (медичній сестрі приймального відділення» або «Маєш респіраторні симптоми?! Одягни маску». Звісно, більшу ефективність такі заходи будуть мати, якщо медичні маски та одноразові серветки будуть в достатній кількості наявні в закладі.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь