Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нарада з питання роботи первинної ланки медицини.

Дата: 28.02.2020 14:27
Кількість переглядів: 977

Фото без опису

27 лютого 2020 року в актовій залі Григорівської сільської ради відбулась нарада щодо роботи первинної ланки медицини в Чаплинському районі. В нараді прийняли участь голова Григорівської сільської ради С.О. Кліщевський, голова Чаплинської РДА В.П. Галицький, директор комунального некомерційного підприємства «Чаплинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Чаплинської районної ради О.С. Юхненко, депутати Григорівської сільської ради, працівники фельдшерських пунктів та амбулаторій загальної практики сімейної медицини Присиваської ОТГ.

         Під час засідання обговорювали соціально важливе питання – діяльність Чаплинського районного центру первинної медико-санітарної допомоги» Чаплинської районної ради , до складу якої входять 11 амбулаторій і 8 фельдшерських пунктів із розміщенням в 3 громадах: Присиваській (2 фельдшерських пункти, 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ), Чаплинській, Хрестівській ОТГ. Як відомо, з 1 липня 2018 року абсолютно усі заклади первинної медичної допомоги (далі - ПМД) України повинні перейти на фінансування з державного бюджету через Національну Службу Здоров’я України (НСЗУ). З цього часу заклади ПМД в своїй діяльності керуються «Порядком надання первинної медичної допомоги» (далі - Порядок), затвердженим Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 № 504. Даний документ регламентує роботу терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів і надає чіткий перелік послуг закладів «первинки», формує нову культуру взаємодії лікаря та пацієнта. Фінансування на заклад ПМД відбувається згідно декларацій, укладених між лікарями та пацієнтами. Відповідно до Порядку, оптимальний обсяг практики (декларацій) для сімейного лікаря складає 1 800 пацієнтів, терапевта – 2 000, педіатра – 900. Обсяг практики може відрізнятися від оптимального залежно від соціально-демографічних, інфраструктурних та інших особливостей території, в межах якої мешкають люди, що належать до відповідної практики. Порядком передбачено, якщо сімейний лікар працює у селі, де мешкає 3000 людей, то усі жителі зможуть обслуговуватись у нього. Без медичної допомоги не повинен залишиться ніхто.

         Комунальний заклад Чаплинський районний центр ПМД з вересня 2018 року змінив статус на комунальне некомерційне підприємство «Чаплинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» (далі - Центр), засновником та розпорядником якого є Чаплинська районна рада. У 2018 році кошти на медичну галузь надходили з державного бюджету (медична субвенція), а з січня 2019 року заклад фінансується через НСЗУ згідно укладених декларацій між лікарем та пацієнтом. На сьогоднішній день в Центрі працюють 3 педіатра, 3 лікаря-терапевта, 4 сімейних лікаря. В Чаплинському районі близько 10 000 осіб не змогли укласти декларації, адже наразі в Центрі нехватка лікарів – 8 посад лікарів є вакантними. Проблема з недостатньою кількістю лікарів прямо пов’язана з недостатнім фінансуванням з НСЗУ згідно декларацій. Зважаючи на дане питання, Григорівською сільською радою 12 лютого 2020 року на пленарному засіданні сесії ради було прийнято рішення щодо виділення коштів на підтримку «Чаплинського районного центру первинної медико-санітарної допомоги» Чаплинської районної ради в частині виплати заробітної плати на працівників медичних закладів Присиваської ОТГ. Виділили 200 000 грн. на 6 місяців поточного року, отже питання можливого скорочення штатної чисельності медичних працівників на цей період є вирішеним.

         Всі ці питання були обговорені на нараді та було прийняте рішення:

  1. директору комунального некомерційного підприємства «Чаплинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Чаплинської районної ради Олені Сергіївні Юхненко надати відкоригований фінансовий розрахунок з 01.01.2020 р. по кожному фельдшерському пункту та амбулаторії загальної практики сімейної медицини, які включатимуть пропозиції стосовно додаткової фінансової підтримки з бюджетів трьох громад (Присиваської, Чаплинської та Хрестівської ОТГ) на виплату заробітної плати. Дані розрахунки повинні бути об’єктивними, враховувати наявність лікарів, які працюють в ОТГ по деклараціям, враховувати видатки на заробітну плати адмінперсоналу.

 

 

Статтю підготувала заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Т.В. Зозулінська.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь