Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Операція "Децентралізація" в Присиваській ОТГ продовжується.

Дата: 20.11.2019 11:20
Кількість переглядів: 1004

Фото без опису

Реформа децентралізації в Україні триває з 2014 року і є однією з найуспішніших реформ цього періоду. В рамках Реформи 2016 році 5 сіл (4 сільські ради) Чаплинського району об’єднались і утворили Присиваську об’єднану територіальну громаду. Наразі Присиваська ОТГ ініціює приєднання сусіднього села, яке не входить до складу об’єднаних громад. Це село Новотроїцького району – Новомиколаївка (Новомиколаївська сільська рада).

12 вересня 2019 року Григорівською сільською радою було прийнято  рішення XXXIII сесії VII скликання від 12 вересня 2019 року № 537 «Про ініціювання добровільного приєднання територіальних громад до Присиваської сільської об’єднаної територіальної громади», один із пунктів якого щодо добровільного приєднання територіальної громади села Новомиколаївка, представницьким органом місцевого самоврядування яких виступає Новомиколаївська сільська рада  Новотроїцького району Херсонської області, до Присиваської сільської об’єднаної територіальної громади в особі Григорівської сільської ради з центром в селі Григорівка.

26 вересня в селі Строганівка Присиваської об’єднаної територіальної громади пройшли громадські обговорення, темою яких стало ініціювання добровільного приєднання вищевказаного села до Присиваської ОТГ. Мешканці сіл громади, депутати, члени виконавчого комітету Григорівської сільської ради проголосували за приєднання.

30 вересня в адмінприміщенні Григорівської сільської ради відбулась сесія ради, на якій депутати одноголосно підтримали пропозицію щодо ініціювання добровільного приєднання територіальних громад до Присиваської об’єднаної територіальної громади.

3 жовтня 2019 року громадські обговорення відбулись в селі Новомиколаївка Новотроїцького району. На зустрічі були присутні голова Присиваської ОТГ, керівники відділів Григорівської сільської ради, директори шкіл та СБК; голова Новотроїцької районної ради, сільський голова с. Новомиколаївка, місцеві депутати та активні жителі. Представники районної державної адміністрації Новотроїцького району перед початком громадських обговорень провели агітаційну роботу, тож мешканці с. Новомиколаївка були дезінформовані стосовно питання децентралізації. В результаті дуже активно обговорювали питання приєднання сіл до Присиваської ОТГ, жваво дискутуючи та задаючи безліч питань, що стосуються даного питання. Говорили про ризики, які можуть виникнути в результаті таких змін, переваги та недоліки. Голова Присиваської громади провів інформаційно-роз’яснювальну роботу, розповів про розвиток громади, реалізовані проекти, туристичний потенціал, розширені можливості об’єднаної територіальної громади порівняно з сільськими радами.

Згідно процедури, передбаченої ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад», 09.10.2019 р. LXVIII сесією VII скликання   Новомиколаївської сільської ради було прийнято рішення «Про надання згоди на добровільне приєднання територіальної громади до об’єднаної територіальної громади» та розпочато процедуру такого приєднання.

12 листопада 2019 року в актовому залі адміністративного приміщення Григорівської сільської ради відбулись громадські слухання щодо добровільного приєднання територіальної громади села Новомиколаївка до Присиваської  сільської об’єднаної територіальної громади. На громадських слуханнях були присутні депутати та члени виконавчого комітету Григорівської сільської ради, керівники підприємств, організацій, установ, жителі сіл Григорівка, Павлівка, Нововолодимирівка, Строганівка, Іванівка Присиваської ОТГ. Обговорювали Проект рішення сільської ради «Про добровільне приєднання територіальної громади до Присиваської сільської об’єднаної територіальної громади», створений робочою групою з підготовки рішень щодо добровільного приєднання територіальної громади села Новомиколаївка до Присиваської сільської ОТГ (включає сільських голів, секретарів сільських рад та головних бухгалтерів територіальної громади, що приєднується та об’єднаної територіальної громади). 14 листопада 2019 року на сесії Григорівської сільської ради затвердили вищевказаний проект рішення. 15 листопада відбулася сесія Херсонської обласної ради, де було затверджено новий перспективний план адміністративно-територіального устрою Херсонської області, згідно якого територіальна громада села Новомиколаївка входить до складу Присиваської сільської  ОТГ. 19 листопада 2019 року в селі Новомиколаївка Новотроїцького району пройшла сесія ради, на якій депутатами Новомиколаївської сільської ради було одноголосно затверджено проект рішення «Про добровільне приєднання територіальної громади до Присиваської сільської об’єднаної територіальної громади».

На даний час поетапно здійснюється процедура добровільного приєднання територіальної громади села Новомиколаївка, але на кожному етапі ми змушені констатувати факт втручання представників Новотроїцької районної ради в даний процес шляхом підбурювання населення, розповсюдження завідомо не правдивої інформації в ЗМІ, штучне створення соціальної напруги серед жителів села Новомиколаївка та постійні натиски на виконавчий апарат та депутатів Новомиколаївської сільської ради, які, враховуючи громадське бачення та відповідно до чинного законодавства України, прийняли рішення, що кардинально різниться зі стратегічним баченням деяких провідних посадовців Новотроїцької районної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь