Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вибір завжди є.

Дата: 06.11.2019 10:32
Кількість переглядів: 936

Однією з найбільших  та найстрашніших проблем нашого суспільства є вживання та зловживання алкогольних напоїв та тютюнопаління. Не обійшла ця проблема і жителів нашої громади. Дедалі частіше в цю проблему втягуються підлітки і навіть діти. Дуже важливим у вихованні дітей є приклад батьків, тому що діти прямо віддзеркалюють всі проблеми сімей. Дітям важливо бути схожими на батька чи матір, вони швидко переймають правила поведінки своїх близьких. І от не рідкістю є випадки, коли вночі, проїжджаючи вулицями сіл, зустрічаєш підлітків та більш молодших дітей з пляшкою пива та цигаркою. В розмовах з батьками розумієш, що дозвілля дітей їм не цікаве, вони не знають, які вподобання має їх дитина, чим захоплюється. Це дуже боляче, особливо дитині, відчувати себе не потрібною.

В Ісландії вчені з’ясували, які біохімічні процеси викликають залежність, і за 20 років в кілька разів знизили кількість курців та підлітків, що вживають алкоголь.

Вибір визначеного виду алкоголю чи наркотика залежить від того, як організм звик чинити опір стресам. До цього висновку прийшов Харві Мілкмен, американський професор психології, який зараз викладає в Університеті Рейкявіка. Різноманітні речовини викликають біохімічні процеси в мозку, від яких потім і стає залежним організм. Вчені вирішили знайти види діяльності, що стимулюють такі ж процеси в мозку зазвичай.

«Можливо знаходитись в залежності не тільки від паління чи алкоголю, а й від авто, грошей та їжі. Ми вирішили запропонувати підліткам щось краще»,- каже Мілкмен. Школярам пообіцяли включити в шкільну програму безоплатні майстер-класи з будь-якого виду спорту чи мистецтва, в якому в хотіли навчатись.

Вчені припустили, що за емоційним ефектом такі заняття повинні б мати той же вплив на підлітків, що і алкоголь та паління. Додаткові уроки три рази на тиждень  були спеціально профінансовані державою. Кожному підлітку запропонували приймати участь у програмі три місяці, але багато хто продовжує займатись і пять років потому.

«Танці, музика, малювання або спорт, теж викликають біохімічні процеси в мозку, які дозволяють краще впоратись зі стресом», -відмітили вчені. Щоб вирішити проблеми нікотинової та алкогольної залежності серед підлітків, владі довелося змінити закон. В Ісландії заборонили рекламу цигарок та спиртного, а також створили спеціальні батьківські організації, які разом зі школою допомагали учням вирішувати психологічні проблеми.

«Дивно, що подібними методами до цієї пори не користуються в інших країнах», - говорять вчені. В середині 90- тих ісландські підлітки були найбільш питущими та тими, хто найбільше палить у Європі. Сьогодні Ісландія очолює таблицю Європейських країн, в яких тінейджери ведуть самий здоровий спосіб життя. Країні вдалося скоротити кількість тих, хто постійно вживає алкоголь підлітків з 48% до 5%, а тих, хто палить – з 23% до 3%.

Так, нам далеко до Ісландії, наша країна намагається розвернутися у бік Європи. Але нам посильно більше уваги приділяти власним дітям. На хвилиночку зупиніть увечері свою дитину, подивіться їй в очі, скажіть як ви її любите, запитайте про друзів, розкажіть про своє дитинство. Діти, вони терплячі і завжди підуть назустріч щирому пориву.  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь