Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Навчально-ознайомчий візит до Сполучених Штатів Америки

Дата: 05.11.2019 09:25
Кількість переглядів: 811

Фото без опису

З 19 жовтня по 02 листопада 2019 року тривала навчальна поїздка до США в рамках Програми DOBRE. Основна мета візиту - це вивчення кращих практик місцевого самоврядування та економічного розвитку в невеликих громадах США, обмін досвідом з колегами щодо управління, організації, забезпечення сталості, залучення громадян до питань розвитку громади, а також використання отриманих знань у своїй ОТГ для ефективного впровадження Планів з місцевого економічного розвитку та покращення взаємодії громадян з органами врядування заради підвищення якості управління та життя в громадах-партнерах Програми DOBRE. В навчальній поїздці до США взяли участь 53 представника з громад-учасниць Програми DOBRE з Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Тернопільської, Івано-Франківської, Харківської, Кіровоградської областей. Від  Присиваської ОТГ приймали участь– заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Зозулінська Таміла Володимирівна та спеціаліст з питань розвитку території та інвестицій Затуливітер Анастасія Юріївна. 

В Нешвiллi  делегацію з України зустріли представники ICMA – це провідна асоціація фахівців з місцевого самоврядування, що прагне розвивати та просувати кращі практики управління на субнаціональному рівні. Керівник асоціації Тоні Грін детально розповів про логістику ознайомчої поїздки, про американську культуру та надав програму сесій щорічної Конференції ICMA, яку відвідали представники з України. Тож, українці побували на змістовних сесіях, де обговорювались теми, які є актуальними як в громадах США, так і в громадах України.

Зробили висновки, що місцеве самоврядування малих громад в Америці стикається з такими ж проблемами, як і у нас:
1. інфраструктура обмежена і знаходиться в гіршому стані, ніж у великих містах;
2. низький рівень активності місцевих жителів ;
3. недостатній рівень кваліфікованих кадрів. І, як з нами поділився своїм досвідом місцевий Сіті-менеджер, доводиться "носити декілька капелюхів" , тобто одна людина виконує функції казначея, податківця, промоутера, відповідає за місцевий економічний розвиток, ЖКГ, складає та впроваджує програми покращення публічних послуг, тощо.

В США відмінна від нашої система місцевого самоврядування: кожних 4 роки проходять вибори, мешканці обирають вищий керуючий орган - Раду в кількості до 7 членів навіть у великих громадах. Також обирають Мера, який разом з членами Ради формують перспективні плани та стратегію розвитку громади, ставки місцевих податків. Рада та Мер наймають по контракту адміністратора міста (Сitу Manager), який керує персоналом та втілює Програми розвитку. В США  фінансування публічних послуг таких як освіта,соціальна сфера здійснюється з державного бюджету ( дуже рідко освіта співфінансується з місцевих бюджетів).Варто відзначити, що в соціальній сфері значну допомогу надає місцевий бізнес. Також є волонтерські програми , навчальні програми для малозабезпечених верств населення з подальшим працевлаштуванням, надання ваучерів на придбання товару в закладах громади для малозабезпечених верств населення.

Знайомства з кращими практиками місцевого економічного розвитку малих громад США почалось з міста Вайтвілл, штат Вірджинія. Місто Вайтвілл- це яскравий приклад роботи сильної команди із членів Ради, Мера та сіті-менеджера, а також практичного втілення Державно-приватного партнерства, через співпрацю місцевої влади, бізнесу та громадських організацій. Позитивні зміни в місті розпочались з 2010 року : під час місцевих виборів було обрано активну Раду, яка розробила Стратегію місцевого економічного розвитку із широким представництвом активних мешканців. Рада отримала Державний грант на ревіталізацію центру міста : зробили зручну та відповідну інфраструктуру, започаткували конкурс бізнес-проектів для малого бізнесу, надаючи міні гранти на розвиток, а також прийняли рішення про підтримку ресторанного бізнесу, повертаючи їм на розвиток 5 % річних податків. Завдяки реалізації даного курсу, в місті почав з'являтись активний бізнес: відкрився автентичний ресторан з пивоварнею, піцерія, пекарня, цікавий стилізований готель. Також активувався недержавний сектор - громадські організації, які мали ідею підтримки місцевих фермерів і їх продукції . За кошти з місцевого бюджету, бізнесу та громадськості в місті облаштували фермерський ринок. На сьогоднішній день Вайтвілл налічує близько 9000 мешканців, 150 бізнесів, 1500 робочих місць та є туристичним містом. Вайтвілл приваблює туристів байкерськими маршрутами, приватними міні-зоопарками, домашніми атракціями (продаж вирощенної дома продукції ), домашніми театрами, музеями, груповими турами в гори. Щороку туристи залишають в місті 149 млн. доларів, з яких місцева рада отримає 4,5 млн. доларів податків, а штат отримає 7 млн. доларів податків.

Наступним відвідали місто Джонсон-Сіті, штат Тенессі, де продовжили знайомство з кращими практики Державно-приватного партнерства. В Джонсон-Сіті, як і у нас в Україні, є проблема міграції молоді, як вони кажуть - "міграція прогресивного розуму". Розуміючи цю проблему, Громадська організація запровадила щоквартальні зустрічі з місцевою владою та бізнесом, на якій обговорювали шляхи вирішення проблем. Також створили інститут підготовки кадрів для промислового виробництва: за кошти гранту від уряду провели ремонтні роботи і встановили сучасне обладнання. Вчаться тут школярі старших класів і по закінченню навчання отримують дипломи зварювальника, програміста. Майже всі випускники (близько 90%) працевлаштовуються на виробництво. 

В місті функціонує соціальне кафе, засновниками якого є 4 товариша. Основна ідея кафе: тут можна оплатити обід для людини, яка не має змоги це зробити. Крім постійних працівників, в кафе працюють волонтери. Фінансову допомогу на закриття чеків людей, які не можуть самі оплатити обід (а таких чеків близько 30 %), надають благодійники.

Брендом міста є парк. Раніше місто страждало від повенів і для боротьби з цим явищем розробили Програму запобігання повеням, розробили дизайн майбутнього парку. На сьогоднішній день парк найулюбленіше місце місцевих жителів і туристів.
В  Джонсон-Сіті тісна співпраця громадських організацій та фермерських господарств. Фермери вирощують натуральні продукти, які можуть реалізувати в еко-маркеті. Ціни там значно вищі ніж в звичайних магазинах, проте є можливість купити сертифіковану еко-продукцію. Ремонт приміщення магазину, придбання необхідної техніки та обладнання, оплата комунальних послуг- відбувається за рахунок коштів благодійників.

Також мали нагоду ознайомитись з історією графства Рокінгем штату Вірджинія від раннього врегулювання, громадської війни до сучасного місцевого економічного розвитку та туризму. Тут гірська місцевість і для розвитку туризму розробили тур "поціновувачів жовтого листя". Для любителів історії є можливість відвідати цікавий музей ( 95 % візитерів музею - туристи , місцеве населення рідко ходить до закладу). Тут діє Центр підтримки малого бізнесу, який надає грантову допомогу на придбання необхідної техніки та обладнання.На практиці українці побачили як вести бізнес з доданою вартістю:
- молочна ферма - сімейний бізнес, тримають близько 80 корів та 50 молодняка. На фермі приймають туристів, є крамничка, де можна купити молочні продукти власного виробництва;

- лавандова ферма та виноробня "Фіолетового Вовка"- сімейний бізнес. Мають 9000 кущів лаванди, виробляють лавандову олію та іншу косметичну продукцію, лавандове вино, проводять релаксуючі екскурсії по фермі;   

- будинок сидрів - сімейний бізнес. Родина має близько 40 акрів яблучних садів та виробляє сидр. Власники відкрили екскурсійний маршрут по господарству, облаштували конференц-зал, тут можна помилуватися яблуневими садами, подивитись процес вироблення сидру та скуштувати його. Це гарний приклад як із виробництва зробити атракцію.

Відвідали історичне місто Стоунтон, штат Вірджинія. В місті діє Центральна комісія з планування, з якою узгоджуються всі роботи з ревіталізації місцевої інфраструктури, в тому числі добудови / реконструкції приватних домогосподарств. Саме тому в місті вдалось зберегти історичну красу будівель. Також місцева влада повертає 45 % витрачених на реконструкцію коштів, стимулюючи таким чином мешканців та бізнес тримати історичну інфраструктуру в належному стані.

В Стоуні практикують креативну економіку - в місті наявна недіюча ЖД станція, на якій згодом облаштували місце публічного простору з рестраном, в якому проводять різноманітні зустрічі від конференцій до весіль.
В Америці є проблема з ожирінням населення. На вирішення даної проблеми зібрались 9 громадських організацій і напрацювали спільний план дій, в рамках якого реалізовано проект "ферма здорової їжі" . В теплицях  на полях вирощують різноманітні овочі, які реалізують в школи та дитячі садочки. Також проводять на фермі екскурсії для молоді, пояснюючи як вирощуються продукти. 
З0-31 жовтня у Вашингтоні в офісі неурядової організації ІСМА  відбулась заключна зустріч організаторів поїздки та представників української делегації. Обговорили та проаналізували кращі практики місцевого економічного розвитку і розвитку територій в США. Учасники Програми поділились враженнями від побаченого та розповіли, як застосують набуті знання в своїх громадах.

Поїздка була надзвичайно змістовна, інформативна та корисна. Америка запам'ятається дуже привітними людьми, які розуміють, що в єдності - СИЛА і разом можна зробити більше і краще, ніж поодинці!!! Дякуємо за організацію цього навчального-ознайомчого візиту Програмі DOBRE "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність, що фінансується USAID за сприянням американського народу та виконується Global Communities,  дякуємо керівництву Програми DOBRE, Програмним спеціалістам, перекладачам та приймаючій стороні - "Міжнародній асоціації управління міст/округів (ICMA)".



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь