Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громадське здоров'я в Україні

Дата: 15.05.2019 11:46
Кількість переглядів: 569

Фото без опису

З 6 по 13 квітня в Україні тривав Всеукраїнський тиждень громадського здоров'я, який ініційований Центром громадського здоров'я і пов'язаний із Всесвітнім днем здоров'я (7 квітня). Відповідно до плану заходів, який був затверджений Урядом, у всіх регіонах проводилися активності, спрямовані на залучення людей до здорового способу життя, правильного харчування, колективної відповідальності за здоров'я всього населення України.

Громадське здоров'я – це здоров'я населення вцілому, обумовлене і біологічними, і соціальними факторами. Громадське здоров'я як система знань полягає у вивченні та розробці стратегічних та тактичних медико-соціальних пропозицій, які спрямовані на підвищення якості та тривалості життя населення. Класичні приклади – вакцинація, боротьба з тютюном, програми із заохочення до здорового способу життя, тощо.

У розвинених країнах громадське здоров'я (Public Health) як науково-практична дисципліна існує давно. Провідні університети готують фахових спеціалістів з питань Public Health, які надалі займаються розробкою пропозицій для покращення фізичного та психічного стану суспільства, а також втіленням їх у життя.

Нам, як жодній іншій країні Європи потрібна потужна система громадського здоров'я. Ми, на жаль, перші в Європі за кількістю ВІЛ-позитивних, в нас досі не вирішена проблема туберкульозу... Ми – країна, де сталася ядерна катастрофа... Більше 8% українських земель під сміттєзвалиськом. Низку індустріальних районів України можна сміливо назвати зонами екологічного лиха, але там і досі живуть люди, які часто помирають дуже рано, не доживаючи навіть до пенсійного віку.

У межах виконання зобов'язань, що стосуються Угоди про Асоціацію з ЄС, в Україні був створений Центр громадського здоров'я (ЦГЗ). Такі центри вже давно функціонують у США та країнах Європи, і основною їх місією є контроль над інфекційними та неінфекційними хворобами, пропаганда здорового способу життя, підвищення тривалості та якості життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь