Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Про захист бджіл від отруєння пестицидами!

Дата: 06.05.2019 09:58
Кількість переглядів: 566

Фото без опису

В Херсонській області масово цвітуть плодові дерева і розпочинається цвітіння озимого ріпаку. Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, може призвести до масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур.

У минулому 2018 році в суспільстві велике занепокоєння викликали випадки масової загибелі бджіл, внаслідок порушень сільгосптоваровиробниками регламентів застосування засобів захисту рослин. У випадках отруєння бджіл винні не тільки сільгосптоваровиробники, а і самі бджолярі.

Тому нагадуємо, що всі фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно ст.37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації (радіо, місцеві газети, телебачення та інші засоби інформації) попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється точна дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Оскільки, господарства повідомляють населення про місце і час обробок пестицидами через сільську раду, то власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться і своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.

Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України. Відповідальність несуть особи винні у не попередженні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні (ЗЗР), а також у порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

В деяких випадках отруєння бджіл відбувається і при дотриманні правил обробітку, наприклад:

      • оброблювана не квітуча культура знаходиться поруч з квітучими медоносами;

  • знесення пестицидів з обробленої площі на сусідні медоносні угіддя;
  • нерідко отруєння бджіл наступає при споживанні рос із листя або міжвузлів.

Таким чином, правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь