Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СЕЗОННА ЗАЙНЯТІСТЬ

Дата: 18.03.2019 17:03
Кількість переглядів: 654

Фото без опису

Влітку багато українців традиційно шукають нові місця роботи, адже з  весни набирає обертів сезонна зайнятість. Ринок праці району функціонує за певними правилами і має свої сезонні коливання.  До весняно-літнього сезону роботодавці починають готуватися ще взимку і на початку весни і у цей період динаміка розміщення робочих пропозицій йде вгору .

Особливою популярністю користуються вакансії в сільському господарстві - тракторист-машиніст сільсьгосподарського виробництва,   робітник фермерського господарства,  оператор полів зрошування та фільтрації, підсобний робітник, овочівник тощо. При чому на всі ці вакансії цілком можуть влаштуватися і студенти.

Пошуками сезонної роботи краще займатися раніше, оскільки вже під кінець весни вакансій стає менше, але на літо з'являється багато пропозицій роботи в агросекторі, адже стартує кампанія зі збору врожаю.

          Сільськогосподарські підприємства з року в рік наймають на сезонну роботу за посередництвом служби зайнятості одних і тих самих працівників. Причому, навесні таких працівників оформлюють на роботу, а восени — звільняють. Чим така схема зайнятості вигідна для підприємства та працівників?  Багато підприємств, зважаючи на характер своєї діяльності, щосезону змушені залучати до роботи додаткових працівників у зв’язку зі збільшенням обсягу робіт. Такий підхід до формування кадрового складу має багато переваг. По-перше, підприємству це економічно вигідно, адже праця оплачується тільки протягом певного періоду року. По-друге, підприємство впевнено в кваліфікації працівника, що працює з року в рік, а працівник — у своєму працевлаштуванні. До того ж, це не заборонено чинним законодавством.  

Працівники, зайняті на сезонних роботах, після закінчення таких робіт звільняються на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП (закінчення строку трудового договору). Якщо ж працівник після закінчення сезонної роботи фактично продовжуватиме працювати, а жодна зі сторін не вимагатиме припинити трудові відносини, то трудовий договір із цим працівником буде вважатися укладеним на невизначений строк (тобто строковий договір стає безстроковим).

Отже, сезонними працівниками вважаються ті, що виконують роботу, термін якої не перевищує шести місяців, й одночасно ті, які виконують роботу, визначену чинним законодавством як сезонна.   Після працевлаштування на сезонні роботи працівників знімають з обліку в службі зайнятості як таких, що шукають роботу (або як безробітних), а після закінчення строку дії трудового договору з підприємством вони знову мають право на   повторну реєстрацію в державній службі зайнятості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь