Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України звертає увагу!

Дата: 13.11.2018 13:48
Кількість переглядів: 796

Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України звертає увагу, що 13 квітня 2017 року прийнято Закон України «Про ринок електричної енергії» (№2019-VIIІ), згідно з яким змінився алгоритм закупівель електроенергії. Відповідно до зазначеного Закону розмежовується діяльність щодо постачання та розподілу електроенергії, а відтак передбачено укладання двох окремих договорів: договір про закупівлю електроенергії з постачальником електроенергії та договір про закупівлю послуг з розподілу електроенергії з оператором системи розподілу.

Починаючи з 11 грудня 2018 року ваш нинішній постачальник вже не матиме права здійснювати одночасно й постачання, й розподіл електроенергії.

Отже, усі ваші споживачі повинні:

  • до 11 грудня 2018 року обрати електропостачальника та укласти з ним договір про постачання електричної енергії до кінця грудня 2018 року;
  • укласти договір на 2019 рік, адже як бачимо, залишилось обмаль часу для застосування нововведень щодо закупівлі електроенергії.

Якщо споживач не обере електропостачальника, то постачання електроенергії протягом не більше 90 днів йому буде автоматично здійснювати постачальник «останньої надії», визначений на території області, за ціною, яка формується ним відповідно до методики, затвердженої НКРЕКП. Ця ціна буде значно вища .

Закупівля електроенергії на період з 11 грудня і до кінця 2018 року та на 2019 рік має відбуватися відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

На виконання вимог Закону НКРЕКП постановою від 14 березня 2018 року № 312 затвердила Правила роздрібного ринку електричної енергії, а також до цих Правил затверджено такі додатки: 

  • Типовий договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії;
  • Примірний договір про постачання електричної енергії споживачу;
  • Типовий договір про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії»;
  • Типовий договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Зауважуємо, що господарська діяльність з передачі, розподілу, постачання електричної енергії споживачу провадиться на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії. Перелік суб’єктів господарювання, які відповідно до вимог Закону отримали ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії розміщено на офіційному веб-сайті НКРЕКП у розділі: Актуальна інформація/Ліцензування (адмінпослуги)/Реєстри НКРЕКП/Ліцензійний реєстр НКРЕКП/Ринок електричної енергії (постачання електричної енергії споживачу). Зазначений перелік постійно оновлюється з урахуванням отримання ліцензій новими суб’єктами господарювання.

Довідково: перелік нормативно-законодавчих актів, листів-роз’яснень щодо функціонування нового ринку електроенергії та укладання відповідних договорів:

  • Закон України «Про ринок електричної енергії»;
  • Закон України «Про публічні закупівлі»;
  • Постанова НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії»;
  • лист  Міністерства  економічного   розвитку і торгівлі України від 09.11.2017 №3304-06/40489-07 «Щодо закупівель електричної енергії та послуг з постачання електричної енергії»;
  • лист   Міністерства   економічного розвитку і торгівлі України від 10.09.2018 №3304-04/39642-06 «Щодо закупівель електричної енергії та послуг з постачання електричної енергії»;
  • лист НКРЕКП від 17.10.2017 №10835/13.1/7-17 «Щодо надання роз’яснень у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про ринок електричної енергії»;
  • лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 14.09.2016 № 3302-06/29640-06 «Щодо здійснення закупівель;
  • лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 27.10.2016 № 3302-06/34307-06 "Щодо зміни істотних умов договору".

Кривенька М.С.    0956452027

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь