Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Другий день навчального візиту в галузі просторового планування до Польщі, Гміна Дембно.

Дата: 26.07.2018 07:54
Кількість переглядів: 1346

Фото без опису

24 липня 2018 року – другий день навчального візиту в галузі просторового планування до Польщі. Сьогодні ми в Гміні Дембно. Це сільська Гміна, до складу якої війшли 4 населених пункти, проживає 15 000 населення. В кожному населеному пункті Гміни функціонують школи та дитячі садочки. Також наявні 4 бібліотеки, 7 спортивних клуба, 6 гуртків для жінок домогосподарок, декілька клубів для людей 65+, місцева добровільна пожежна охорона, пункт переробки відходів, 10 католицьких церков.

В Дембно повсякчас проводять різноманітні Фестивалі, ярмарки, рицарські турніри, день малюка і т.д.

«Родзинками» Гміни являються Костел , побудований в 15 ст. та Замок в Дембно - будівля пізньої готики, яка була побудована в 1470-1480 роках для канцлера корони, каштеляна з Кракова Якуба Дебінскі (Дебні). Протягом століть Замок переходив від одних власників до інших. Він належав таким благородним польським сім'ям як: Ланкоронскіе, Рогавскі, Рудницькі, Сплавський. Кожен новий господар вносив свої зміни у вигляд замку, однак його загальний вигляд не змінювався. Будівля складається з чотирьох прямокутних крил, які утворюють внутрішній двір. В'їзні ворота виконані в стилі бароко. Другий поверх завжди займали власники - багато мебльовані кімнати створювали вишуканий інтер'єр. На першому поверсі жила прислуга. У 1945 році замок перейшов до уряду Польщі. У 1978 році тут був відкритий музей історичних інтер'єрів, де ми побачили унікальні зразки меблів різної епохи, що збереглися до наших днів.

Інвестиції Гміна освоює за двома напрямками:

  1. Кошти Європейського Союзу – освоюють на каналізацію, переробку сміття, енергоефективні котельні;
  2. Польські урядові кошти спрямовують на будівництво доріг та на спортивну інфраструктуру.

Наразі Гміна залучила 10 млн. злотих на будівництво найбільшого в регіоні спортивного залу з трибунами.

Що стосується Схеми просторового планування території Гміни, то як і в цілому в Польщі, на 100 % території розроблена в 2004 році Схема планування території , в 2015 році вносили зміни. Після розроблення Схеми просторового планування в Гміні в рази зросла плата за земельні ділянки, що позитивно сказалось на економіці. Показовим є те, що в Гміні функціонує будівельна поліція, яка наглядає та контролює правомірність забудови, тобто відповідність запланованого будівництва до наявних даних Схеми просторового планування території Гміни Дембно.

Вражені культурно-історичною Гміною Дембно рухаємось далі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь