Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Навчально-ознайомчий візит представників Присиваської ОТГ до Польщі, день перший - Гміна Сощніцовіца.

Дата: 24.07.2018 23:25
Кількість переглядів: 953

Фото без опису

Програма DOBRE, що фінансується USAID та виконується Global Communities, організувала навчально-ознайомчий візит до Польщі (м. Катовіца, Нижньоселезьке воєводство та Силезьке воєводство) для вивчення кращих практик з просторового планування для представників трьох громад, які відібрані конкурсною комісією Програми для розробки Схеми просторового планування території ОТГ : Присиваської сільської об’єднаної територіальної громади Херсонської області, Заводської селищної ОТГ Тернопільської області та Апостолівської міської ОТГ Дніпропетровської області. Учасники від Присиваської ОТГ: Кліщевський С.О. – Голова Григорівської сільської ради, Зозулінська Т.В. – заступник Голови з питань діяльності виконавчих органів ради, Панкіна Т.І. – в.о. старости с. Іванівка та Шонія Е.Б. – місцевий депутат.

Метою навчально-ознайомчого візиту є вивчення кращих практик з використання схем просторового планування в Польщі, обмін досвідом з польськими колегами щодо створення, реалізації, підтримки та оновлення таких схем.

23 липня відвідали Гміну Сощніцовіце. Зустрічала групу Бургомістр Єва Валічек в Гмінному суспільно-культурному центрі та охарактеризувала Гміну: статус міста набули в 1526 році, площа Гміни становить 116,24 км2 (35% - сільськогосподарські землі, 65% - ліси), до складу ввійшли 2 міста та 8 сіл, населення  - 8849 чол.  Бюджет в 2017 році  - 53 млн.злотих, у 2018 році – 61 млн.злотих.

Особливість Гміни – це ліси та освоєнні капітальні інвестиції на покращення життя в громаді. Нам представили :

  1. новий Суспільно-культурний центр, сума інвестицій склала 6,3 млн.злотих (2 млн. злотих виділено Міністерством культури, 4,3 млн. – інвестиції ЄС) та розвиток території відпочинку біля Центру – 3 млн. злотих;
  2. каналізаційну систему, сума інвестицій склала 18,5 млн.злотих (13,5 млн. - інвестиції ЄС, 5 млн. – інвестиції Управління відходів та стічних вод.);
  3. соціальний будинок для занять спортом – 0,4 млн.злотих. (за кошти з місцевого бюджету);
  4. база добровільної місцевої пожежної охорони, сума інвестицій склала 0,5 млн.злотих (0,1 млн. власний внесок);
  5. дитячий садочок із необхідною інфраструктурою , сума інвестицій склала 4 млн. злотих.
  6. спортивне футбольне поле зі штучним покриттям, сума інвестицій склала 0,7 млн. злотих (0,2 млн. – власний внесок ).

Також великий обсяг інвестицій Гміна спрямувала на будівництво доріг, тротуарів, впровадження міського громадського транспорту, облаштування дитячих майданчиків.

Що стосується Схеми просторового планування території Гміни , то першу Схеми розробили ще у 2013 році. В Польщі є чітке розуміння того, що планування, в тому числі й Схема просторового планування – є важливим для інвестиційного, економічного розвитку та надходжень до бюджетів. На протязі декількох років поступали заяви від підприємців, жителів про можливе будівництво/реконструкцію і тому Гміна прийняла рішення на розробку оновленої Схеми планування, яку вже розробили і наразі тривають громадські обговорення перед офіційним затвердженням.

Тільки приємні враження залишились після відвідання Сощніцовіци. Насправді, є чому повчитись та переймати досвід освоєння капітальних інвестицій.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь