Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У 2018 РОЦІ

Дата: 26.03.2018 12:06
Кількість переглядів: 1129

 

ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У 2018 РОЦІ

 

У межах виконання завдань, визначених Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» і в програмах розвитку економіки, Уряд запровадив комплекс підтримки аграрного сектору.

Нині загальний обсяг урядової підтримки становить понад 6 млрд грн.

Так, у поточному році державне фінансування аграрного сектору країни здійснюватиметься за програмами:

  • Державна підтримка галузі тваринництва – 4 млрд грн;
  • Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств (нова програма) – 1 млрд грн;
  • Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників (за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва»)  - 945 млн грн;
  • Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними – 300 млн грн;
  • Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів – 66 млн грн.

 

1. Державна підтримка галузі тваринництва становить левову частку із загального обсягу підтримки. Загальний ресурс на цю програму у бюджеті складає 4 млрд грн.

Бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку за такими напрямами:

1) часткова компенсація відсоткової ставки за банківськими кредитами, залученими для покриття витрат, пов’язаних із провадженням діяльності у галузях: вівчарство, козівництво, бджільництво, звірівництво, кролівництво, шовківництво та аквакультура.

Компенсація надається за нараховані і сплачені у поточному році відсотки у розмірі 1,5 облікової ставки Нацбанку.

2) часткова компенсація вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції в частині витрат, профінансованих за рахунок банківських кредитів (розмір компенсації – 25% тіла кредиту).

3) спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності.

Дотація надається на безповоротній основі двічі на рік суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, за кожну наявну ідентифіковану та зареєстровану корову станом на 1 січня та 1 липня поточного року в розмірі                         750 грн на одну голову.

4) спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб надається фізичним особам за кожні чотири місяця утримання молодняку ВРХ  з урахуванням віку молодняка до 13 місячного віку розмірі до 2,5 тис. грн за кожну голову молодняка.

5) часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме: телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок і сперми бугаїв та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність.

Часткове відшкодування вартості племінних тварин, сперми та ембріонів здійснюється на безповоротній основі суб’єктам господарювання, які є  юридичними особами, за закуплені ними племінні (генетичні) ресурси у період з 1 жовтня попереднього року до 30 вересня поточного року у розмірі до 50 відсотків вартості (без податку на додану вартість), але не більш як:

за  племінні телиці, нетелі, корови  — 24 000 гривень за одну голову;

за  племінні свинки та кнурці  — 5 000 гривень за одну голову;

за племінні вівцематки, барани, ярки — 4 000 гривень за одну голову;

за ембріони великої рогатої худоби — 500 гривень за одну штуку.

 

6) часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції.

Часткове відшкодування вартості об’єктів надається суб’єктам господарювання на безповоротній основі у розмірі 30 відсотків вартості об’єкта до 500 млн гривень загальної вартості такого об’єкта (без урахування податку на додану вартість), завершених у поточному році етапів будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів для утримання великої рогатої худоби, свиней, птиці (у тому числі водоплавної та індиків), доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції (молока, м’яса, побічних продуктів тваринного походження, що належать до II категорії), у тому числі вартості обладнання згідно із проектно-кошторисною документацією, а для об’єктів із більшою вартістю — 30 відсотків від 500 млн гривень.

 

2. Крім того, у поточному році Урядом запроваджено нову програму Фінансової підтримки розвитку фермерських господарств.

Фінансову підтримку пропонується направити на дві групи дрібних виробників:

- фермерському господарству, у власності та користуванні якого не більше 500 га земель с/г призначення і яке має чистий дохід (виручку) від продажу продукції за останній рік до 15 млн грн;

-  с/г обслуговуючому кооперативу, до складу якого входить не менше 20 учасників,серед яких повинно бути не менше ніж одне фермерське господарство, а інші фізичні особи , у власності та користуванні кожного з яких – не менше 100 га земель с/г призначення.

Отримати підтримку можна  такими напрямами:

  • часткова компенсація вартості закупленого у суб’єктів насінництва та розсадництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції категорій базове, сертифіковане - у розмірі 80 відсотків вартості насіння без урахування сум податку на додану вартість, але не більше 30 000 гривень на одне господарство);
  • часткова компенсація витрат, пов’язаних з отриманими дорадчими послугами, за напрямами: агрономія, ветеринарія, зоотехнія, бухгалтерський облік, маркетинг, юридичні консультації - до 90 відсотків вартості, але не більше 10 тис. грн.

Часткова компенсація витрат сільськогосподарським дорадчим службам, надається в порядку, визначеному Мінагрополітики.

  • фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів молочарського та плодово-ягідного напрямів діяльності для придбання обладнання зі зберігання та переробки сільськогосподарської продукції. Фінансова підтримка надається сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам у розмірі 70 відсотків вартості придбаного обладнання без урахування сум податку на додану вартість, але не більше ніж 3 000 000 гривень на один  сільськогосподарський обслуговуючий кооператив.

Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи укладають договір з постачальником обладнання з визначенням таких умов:

кооператив сплачує постачальнику податок на додану вартість та
30 відсотків вартості обладнання (без податку на додану вартість);

70 відсотків вартості (без податку на додану вартість) сплачується за рахунок фінансової підтримки шляхом видачі простого векселя, авальованого Мінагрополітики;

постачальник обладнання забезпечує постачання обладнання з дотриманням зазначених умов;

виплата за векселем здійснюється Мінагрополітики за пред’явленням.

  • часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва надається фермерським господарствам на безповоротній основі у розмірі 40 відсотків вартості придбаної техніки та обладнання без урахування податку на додану вартість, зазначеної в акті приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через державний банк згідно з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2017 р. № 130.
  • здешевлення кредитів шляхом часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами, наданими державними банками. Компенсація надається одержувачам за нараховані і сплачені у поточному році відсотки за користування кредитами у розмірі 1,5 облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків, але не вище розміру, передбаченого кредитним договором, зменшеним на  1 відсотковий пункт.

Компенсації підлягають відсоткові ставки за кредитом:

залученим до одного року, обсяг якого не перевищує 500 000 гривень, для покриття виробничих витрат;

залученим до трьох років, обсяг якого не перевищує 9 000 000 гривень, для придбання основних засобів сільськогосподарського виробництва, здійснення витрат, пов’язаних з будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів сільськогосподарського призначення.

 

3. Уряд продовжив програму Часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. У 2018 році на цю потребу спрямують 945 млн грн.

Компенсація надаватиметься у розмірі 25% вартості придбаної техніки, яка входить у затверджений Перелік української техніки та обладнання для АПК.

До зазначеного переліку увійшло 40 українських виробників – майже 800 видів і марок техніки та обладнання. Серед них, зокрема, ПАТ «Харківський тракторний завод», ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. Макарова», ТОВ «НВП БілоцерківМАЗ», ПАТ «Бердянські жниварки», ТОВ «Оріхівсільмаш», ТОВ «Союз-спецтехніка» та інші.

Купівля та отримання компенсації техніки здійснюється через державні банки та банки, у статутному капіталі яких 75 і більше відсотків належить державі.

 

4. Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними.

Державна допомога за цією програмою призначена для сільськогосподарських товаровиробників, які займаються виноградарством, садівництвом і хмелярством, незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, для компенсації здійснених ними у поточному бюджетному році витрат:

- з проведення робіт із закладення насаджень, догляду за ними до вступу у плодоношення (проектні роботи, підготовка ґрунту та посадка, догляд за насадженнями, спорудження шпалери, встановлення систем краплинного зрошення) та придбання матеріалів, необхідних для проведення таких робіт, -   у межах затверджених Мінагрополітики нормативів витрат на 1 гектар, що визначаються з урахуванням зони закладення насаджень, схеми посадок та інших технологічних особливостей, а також витрат з виконання відповідних робіт;

- придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю до 80% здійснених у поточному та попередньому бюджетних роках витрат без урахування ПДВ, але не більше встановлених Мінагрополітики нормативів.

 Порядок використання коштів держбюджету за цією програмою затверджено постановою Кабінету міністрів від 15.07.2005 р. № 587.

 

5. Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів.

Відповідно до проекту змін до Порядку, який визначає механізм використання коштів за даною програмою, пропонується у 2018 році надавати фінансову підтримку лише суб’єктам господарювання агропромислового комплексу, які мають чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 млн грн за кредитами, залученими для покриття витрат, пов’язаних із виробництвом сільськогосподарських товарів (послуг) та витрат капітального (інвестиційного) характеру.

Компенсація надаватиметься за нараховані і сплачені у поточному році відсотки за користування кредитами у розмірі облікової ставки Нацбанку, що діє на дату нарахування відсотків, але не вище розмірів, передбачених кредитними договорами.

 

До кожної бюджетної програми державної підтримки Кабінет Міністрів затверджує порядки надання, отримання та використання бюджетних коштів. У них же наводиться і перелік умов, у разі дотримання яких сільгосптоваровиробники можуть отримати державну допомогу.

Загальними умовами майже всіх програм є те, що на допомогу від держави не можуть розраховувати сільгоспвиробники:

  • які мають заборгованість зі сплати податків та зборів;
  • яких визнано банкрутами чи щодо яких порушено справу про       банкрутство;
  • які перебувають у стадії ліквідації;
  • у яких раніше було виявлено факти незаконного одержання та/або   нецільового використання бюджетних коштів.

 

Окрім державних програм підтримки агропромислового комплексу, кошти на розвиток сільського господарства передбачені і в обласному бюджеті Херсонської області.

У 2018 році на виконання заходів Регіональної програми індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлових умов сільського населення «Власний дім» на 2012-2020 роки виділено 8 млн грн, з яких 2 млн грн будуть спрямовані на розвиток особистого сільського подвір’я (придбання великої рогатої худоби) та 6 млн грн – для будівництва 35-квартирного житлового будинку в м. Берислав.

Загалом програма передбачає надання мешканцям сіл, селищ та міст районного значення пільгових кредитів під 3% річних, та безвідсоткові кредити учасникам АТО  (на час військової служби в особливий період) і багатодітним сім’ям на будівництво та реконструкцію житла з використанням енергозберігаючих матеріалів, придбання житла, спорудження інженерних мереж та розвиток особистого сільського подвір’я.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь