Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про нас пишуть. Видання "Херсонський вісник".

Дата: 16.06.2017 08:20
Кількість переглядів: 1198

Про хід розбудови ОТГ на Херсонщині

Червень 12, 2017   Новини міста

Розташований на адміністративній межі з Кримом Чаплинський район сьогодні приймає десятки тисяч туристів з різних куточків України та зарубіжжя. Тож, потенціал створених торік на його теренах 4 ОТГ (Чаплинської та Асканія-Нова селищних, Григорівської та Хрестівської сільських) дозволяє максимально наростити доходи місцевих бюджетів, збагативши свої громади за рахунок наявних ресурсів, нинішніх і майбутніх об’єктів відпочинку та розваг. Чотири об’єднані громади розділили район практично повністю. Тож, встигнувши упродовж насиченого на події дня побувати в трьох із них, журналістам було цікаво дізнатися, як живеться новим громадам сьогодні і що вдалося зробити за короткий проміжок часу в новому статусі.

Прес-тур «Нові громади: взаємодія та співпраця» для представників ЗМІ організований Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС.

Так, у Чаплиську селищну ОТГ увійшло крім селища міського типу, що стало адміністративним центром, 6 сільських рад (16 населених пунктів). І, хоч як учорашній районний центр Чаплинка має набагато кращі стартові можливості, втім багато доведеться ще зробити для сільських рад, що увійшли в ОТГ, починаючи від доведення до ладу інфраструктурних об’єктів, підняття до належного рівня стану шкіл, медичних закладів, наближення до потреб населення адміністративних послуг тощо. Про це йшлося під час спілкування ЗМІ з керівництвом ОТГ – секретарем селищної ради Іриною Котик та заступником селищного голови Вадимом Поліщуком. Як зазначалося, серед перших напрацювань – перемога в другому етапі проекту «ДОБРЕ». Чаплинська селищна ОТГ стала однією з 25 громад-претендентів в Україні на підтримку зазначеного проекту на розвиток громади. На сьогодні ОТГ взяла на себе всі повноваження та функції, передбачені державою для об’єднаних громад. На 5 років затверджено план соціально-економічного розвитку. Триває розбудова комунального підприємства, котре обслуговуватиме всі населені пункти ОТГ. Для спраглого степового регіону найболючішою проблемою є дефіцит централізованого водопостачання. В окремих селах, як з’ясувалося, вода подається 2 години на тиждень(!). Серед планових поточних турбот ОТГ – підготовка навчальних закладів до нового навчального року. На деякі з них чекатимуть поточні ремонти, а в деяких назріла заміна опалювальних котлів та мереж, вікон і дверей. Серед глобальних першочергових справ і налагодження комунікацій між селами. Журналістам продемонстрували сучасний стан місцевого загальноосвітнього навчального закладу – школи-гімназії, де їх радо зустрічали хлібом-сіллю педагогічний колектив закладу. Його оснащення та рівень викладання шкільних дисциплін гідно конкурує в області з престижними міськими закладами освіти. Крім того журналісти побували в територіальному центрі соціального обслуговування, де для них представники старшого покоління влаштували по-справжньому святковий концерт як для дорогих гостей. Також представників ЗМІ запросили на бюджетоутворююче підприємство – Чаплинський маслосирзавод, де не лише розповіли про поточну ситуацію на підприємстві, а й влаштували дегустацію продукції – твердих сирів, котрі гідно конкурують на ринку завдяки високій якості продукції.

З великим ентузіазмом та оптимізмом дивиться в завтрашній день селищна ОТГ Асканія-Нова. Вже поточного року тут громада спрямувала понад 2 млн. грн. з селищного бюджету на вирішення важливих соціально-економічних проблем громади. Про це розповів голова ОТГ Віталій Свінцицький під час пішої мандрівки селищем.

Громада прийняла доленосне рішення, об’єднавшись, і тепер наш обов’язок та відповідальність за прийняття рішень, що покращать життя місцевих мешканців. Завдяки підтримці громади, підприємців, фермерів встановлено огорожу на території школи, амбулаторії, торгівельного майданчика, кладовища. Здійснено ремонти в приміщеннях невідкладної допомоги та амбулаторії, школі Асканія-Нова, в Асканійському дитячому ясла-садку встановлено опалювальні котли, що працюють на різних видах палива. У НВК облаштували сучасний кабінет. Придбали дитячі майданчики для селищ Молочне, Питомник, Іллінка. Виконали ямковий ремонт доріг, усього в усіх населених пунктах громади встановлено понад півтори сотні індивідуальних ліхтарів вуличного освітлення. Підрозділ «Благоустрій» висадивдерева, кущі, квіти, дбає про санітарний стан. Для соціальної захищеності населення ОТГ виділило кошти на на пільговий проїзд, щомісячну допомогу інвалідам війни та учасникам бойових дій, яким виповнилося 90 і більше років, проведення медоглядів працівників бюджетної сфери, придбання матеріалів та послуг для амбулаторії смт. Асканія-Нова, зубопротезування пільгових категорій населення. Великі надії в ОТГ покладають на розвиток туристичних об’єктів. Адже селище відоме на всю Україну завдяки розташуванню на його території славетного заповідника ім. Ф.Фальц-Фейна. Журналісти побували в цій перлині – оазі посеред спраглого степу. На відкритих автомобілях проїхалися степовою частиною заповідника, мали можливість «поспілкуватися» з представниками дикої природи – екзотичними видами тварин, зібраних з різних континентів.

А далі на них чекала насичена програма відкриття ресурсного центру в Григорівській (Присиваській) сільській ОТГ – не перший проект, який реалізує ПРООН – давній партнер Григорівської сільської ради. Учасників прес-туру, організованого АМУ, як почесних гостей зустрічали святковим короваєм, а виконавчого директора Херсонського регіонального відділення АМУ Ларису Оленковську удостоїли честі перерізати символічну червону стрічку. Журналістам та представникам громади, які зібралися у великій залі, розповіли про етапи становлення та перші успіхи Присиваської ОТГ (таку демократичну назву вона отримала через те, що всі 4 сільські ради – Григорівська, Павлівська, Строганівська та Іванівська, котрі об’єдналися, розташовані на Присивашші).

Григорівка, яка стала адміністративним центром Присиваської ОТГ, має величезний багаторічний досвід проектної діяльності з залучення коштів міжнародних донорських організацій на розвиток населеного пункту та нарощування таким чином можливостей громади і її потенціалу, – зазначив голова ОТГ Сергій Кліщевський. – В умовах ОТГ це особливо цінне напрацювання. Серед учасників об’єднання є також сільські ради, котрі до створення ОТГ змогли завдяки проектам, реалізованим активними місцевими громадськими організаціями, залучити додаткові ресурси на свій розвиток.

З-поміж успішних проектів – інфраструктурні та соціальні. Приміром «Енергозберігаючі заходи в школі с. Строганівка», котрі допомогли замінити вікна в навчальному закладі. Проект «Інноваційні енергоефективні заходи у ФАПі с. Григорівки» полягав у термомодернізації будівлі та капремонті опалення зі встановленням котла на біомасі. Силами громади здійснено утеплення, шпаклювання та фарбування фасаду будівлі амбулаторії. З січня поточного року ФАП реорганізовано в Григорівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини, яку відвідали журналісти.

Також успішно реалізований проект «Створення комунального позашкільного навчального закладу «Центр спорту та дитячо-юнацької творчості», який допоміг сільській громаді обзавестися тренажерним залом для дітей та молоді.

Серед вдалих реалізованих ініціатив і заміна вікон у рамках проекту «Енергозберігаючі заходи в Строганівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини», «Технічне переоснащення артезіанської свердловини в с. Григорівка» та багато інших. Сьогодні на території громади розпочинається робота з Проектом «Підтримка аграрного і сільського розвитку» (USAID), яким заплановано надання допомоги в розробці та реалізації локальних стратегій економічного розвитку в сільському господарстві. У березні Присиваська ОТГ брала участь та перемогла в конкурсі програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

Перебування в Григорівській ОТГ завершилося відвідуванням о.Сиваша – безцінного за цілющими властивостями, який вже сьогодні починає перетворюватися на потенційно привабливий об’єкт відпочинку та оздоровлення.

Прес-тур організований Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС, який реалізує АМУ за підтримки USAID.

Олена Нечипуренко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь