Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Представниками малого бізнесу Херсонщини сплачено понад 582 мільйони гривень єдиного податку

Дата: 13.10.2021 08:21
Кількість переглядів: 1060

Представниками малого бізнесу Херсонщини сплачено

понад 582 мільйони гривень єдиного податку

Упродовж січня – вересня 2021 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевого бюджету Херсонщини 582,3 млн гривень єдиного податку.

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим, ця сума перевищила минулорічні надходження на 71,8 млн гривень або на 14 %.

Значну частку надходжень забезпечують суб’єкти підприємницької діяльності - фізичні особи. З початку року вони спрямували до місцевого бюджету 392,7 млн гривень. Приріст надходжень єдиного податку до минулого року склав 66,7 млн гривень або 20 %.

Нагадуємо, що єдиний податок зараховується до місцевих бюджетів. Тобто суб’єкти господарювання, які його сплачують, спрямовують кошти на розвиток свого регіону та цим забезпечують вчасне фінансування органами місцевого самоврядування регіональних програм і виконання зобов’язань місцевої влади перед своїми мешканцями.

У Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі вдячні кожному платнику за сумлінне й відповідальне ставлення до сплати податкових зобов’язань до бюджету.

Які документи ФОП надає іншому СГ для уникнення подвійного нарахування ЄВ

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо документів, які повинна надати ФОП іншому СГ для уникнення подвійного нарахування ЄВ.

Так, з метою уникнення подвійного нарахування єдиного внеску підприємець, який виконує роботи (надає послуги) відповідно до укладених цивільно-правових договорів, повинен надати суб’єкту господарювання копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію (виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, в якій зазначаються основні види діяльності).

Пунктом 4 розд. ІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162, визначено, що взяття на облік юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) та підприємців, відомості щодо яких містяться в єдиному державному реєстрі, як платників єдиного внеску підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру, яка надсилається (видається) цим юридичним особам (відокремленим підрозділам) та підприємцям у порядку, встановленому Законом України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Детально ознайомитися роз’ясненням можна у розділі 201.10 загальнодоступного інформаційно – довідкового ресурсу.

Що таке пенсійний внесок?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків.

Відповідно до ст. 14 п. 1 п.п. 160 Податкового кодексу України пенсійний внесок - кошти, внесені до недержавного пенсійного фонду, страхової організації або на пенсійний депозитний рахунок до банківської установи у межах недержавного пенсійного забезпечення чи сплачені до Накопичувального пенсійного фонду загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (далі - Накопичувальний фонд) відповідно до закону. Для цілей оподаткування пенсійний внесок не є єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Запізнилися із обов’язковою ПДВ - реєстрацією: чи можна самостійно сплатити зобов’язання?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо сплатити до бюджету податку, нарахованого до моменту реєстрації як платника ПДВ.

Згідно з п. 201.8 ст. 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ.

Отже, особа, яка не подала своєчасно заяву на реєстрацію платником ПДВ, але при цьому підлягала обов’язковій реєстрації, не має змоги самостійно сплатити до бюджету суму податку, нараховану до моменту її реєстрації як платника ПДВ.

Разом з тим повідомляємо, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, і у випадках та в порядку, передбачених цією статтею, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п. 183.10 ст. 183 ПКУ).

Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 101.01 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

ФОП не використовує РРО: який документ за продані товари видавати покупцям?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо документального підтвердження проведення розрахункових операцій за продані товари (надані послуги).

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (даліЗакон № 265), реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особамипідприємцями), які відносяться відповідно до Податкового кодексу України до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

Разом з тим, п. 15 ст. 3 Закону № 265 визначено, що субєкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобовязані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів».

Таким чином, підприємець – платник єдиного податку, який має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, зобов’язаний надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.02 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

Питання дня: одноразове декларування активів

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "Яку вартість слід зазначати фізичній особі у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у разі декларування цінних паперів, які допущені до біржових торгів та знаходяться за межами території України?"

Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/2YjGQgm.

Підписатись на сторінку Facebook Державної податкової служби України: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

Підписатись на телеграм-канал ДПС: https://t.me/tax_gov_ua.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь