Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Податкова інформує

Дата: 09.07.2021 16:00
Кількість переглядів: 1223

Податок на нерухомість збагатив місцевий бюджет Херсонщини

майже на 55 мільйонів гривень

 

Упродовж січня – червня 2021 року платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахували до місцевого бюджету Херсонщини 54,7 млн гривень. Проти аналогічного періоду 2020 року сплачена сума податку зросла на 19 млн гривень або 19 відсотків. Про це повідомили у відділі координації та моніторингу доходів бюджету Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та        м. Севастополі.

Зауважимо, що із загальної суми перерахованого податку, майже         41 млн гривень – це внесок юридичних осіб. Решту коштів, а це 13,8 млн гривень, перерахували громадяни – власники нерухомості. При цьому і ті, й інші – з позитивною динамікою проти тогорічного показника.

Нагадуємо власникам нерухомого майна регіону, що відповідно до     п. п. 266.10.1 п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:

громадянами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення;

юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Додамо, що норми, за які не сплачується податок на нерухомість, встановлені п. п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ.

 

Підписуйтеся на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в соціальних мережах. З нами ви завжди будете в курсі актуальних новин податкового законодавства.

Платники Херсонщини отримали 56 тисяч адміністративних послуг

Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі за січень-червень 2021 року надано 56,3 тис. адміністративних послуг, з них у центрах обслуговування платників – 40,3 тисяч.

Зазначимо, що майже 71,6 відс. послуг платники податків області одержали саме в центрах обслуговування – спеціальних місцях для надання послуг, що забезпечують кращу якість та швидкість їх надання.

Найбільша кількість адміністративних послуг із загальної кількості надана: з видачі картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків –  18,1 тис. послуг (32 відс.); з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків – 10,1 тис. послуг (18 відс.).

Додатково інформуємо про організацію роботи центрів обслуговування платників (державних податкових інспекцій) Херсонської області в умовах карантинних обмежень:

в центрах обслуговування платників надаються адміністративні послуги за попереднім записом, з відповідним режимом роботи з понеділка по четвер - з 8 год. 00 хв.  до 17 год. 00 хв., у п’ятницю з 8 год. 00 хв. до 15 год.45 хв., з обідньою перервою з 12 год. 00 хв. до 12 год. 45 хв., час пріоритетного прийому громадян похилого віку та осіб з інвалідністю з 10 год. 00 хв. до 12 год. 00 хв., та з технічними перервами для санітарної обробки та провітрюванням кожні дві години на 10 - 15 хвилин;

надаються адміністративні послуги виключно платникам податків, у яких наявні засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори або захисні маски, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Вимкнули світло? Як діяти, коли неможлива робота ПРРО?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників.

При здійсненні господарської діяльності із застосуванням програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) не виключені випадки перебоїв постачання електроенергії. Однак роботу припиняти не обов’язково, оскільки Законом України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон) передбачено можливість використання ПРРО в режимі офлайн у випадку відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу, що може тривати не більше 36 годин. У такому випадку необхідно створювати електронні розрахункові документи, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Суб’єкт господарювання може використовувати такі фіскальні номери не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Слід звернути увагу, що відповідно до п. 10 статті 5 Закону в разі відсутності звязку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу облік операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та формування розрахункових документів здійснюються в порядку, встановленому Національним банком України.

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Земельний податок: чи сплачує ФОП - «єдинник» у разі припинення діяльності?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (п. п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Господарська діяльність – це діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність – за визначенням ст. 3 Господарського кодексу України. 

Законом України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

Таким чином, припинивши господарську діяльність, фізична особа – підприємець не використовує у підприємницькій діяльності свої земельні ділянки, тобто, не виконуються умови, які звільняють платника єдиного податку від сплати земельного податку. 

Отже, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які є власниками земельних ділянок або землекористувачами на правах постійного користування земельними ділянками, у разі припинення господарської діяльності сплачують земельний податок на загальних підставах.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь