Присиваська сільська територіальна громада
Каховський район, Херсонська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

№ 1. Римо-католицька церква св. Григорія в с.Григорівка

Дата: 17.12.2020 09:17
Кількість переглядів: 1067

Фото без описуФото без опису

Починається екскурсія в самому центрі села Григорівка біля будівлі Римо-католицької церкви святого Григорія.

Костел був побудований у центрі села в 1890 році і прикрашає собою село до цієї пори. Будували його майстри під керівництвом Рудницького Василя. Він виявився міцно збудованим і спроби його зруйнувати не закінчились успіхом.

Керівник будівництва служив у Преображенському полку. Одружився і прибув у Григорівку на постійне місце проживання. На великі Свята (Різдво, Великдень) отримував дорогі дарунки із царського двору. Добився дозволу і фінансування на будівництво костела. Василь разом із своїм сватом Богачевським Іваном Івановичем їздили по селах, скуповували у населення яйця. Зібране додавали у розчин вапна, яким мурували костел. Тому нікому не вдалося розібрати його: ні своїм, ні німцям, які прийшли в роки війни в наше село. В ті часи в костелі тримали коней. У фундаменті будівлі закладена капсула, де зазначено, коли і хто споруджував костел, а також прізвища його спонсорів.

Рудніцький Василь мав велику родину: сім дочок і двох синів. Помер у Григорівці і похований біля костелу з південно-західної сторони.

 

Спогади нащадків Рудницького Василя

Розповідає Пашківська Зінаїда Кузьмівна: «Дід Василь купляв яйця, розмішував з цементом, а будувала костел наймана бригада. То така міцна кладка вийшла! До війни наші хотіли костел розібрати і школу в райцентрі збудувати. Не вийшло. Німці хотіли розібрати. Не вийшло. Коней там ставили. Потім склади були, клуб. Відремонтували. Дід дуже трудився».

Розповідь Пашківського Павла Кузьмича: «Дід Василь у минулому служив ветеринаром у полку її величності цариці. Впав з коня і вивихнув ногу. Кожного місяця присилали йому 7.50 рублів пенсії. Надумав збудувати костел. Послав прошеніє цариці. І брав у неї в борг гроші. Похоронений дід при вході у костел зліва. Там також і ксьондза син похоронений. Метрів двадцять перед костелом був заборчик і калітка напроти них».

 

До 1969 року у костелі був клуб, потім музей села. А в кінці 20 століття прихожани католицької віри відремонтували приміщення костелу і використовують його за призначенням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь